5 малки, спокойни породи кучета, чудесни за отглеждане в апартамент

малко куче Снимка: iStock

К огато сте градски жител, който живее в апартамент, намирането на точната порода кученце за вас може да се окаже известно предизвикателство. На теория нещата са прости – трябва ви по-дребен домашен любимец, който ще се чувства добре в ограниченото пространство на дома ви. Но всъщност ситуацията е една идея по-сложна. Защото има дребосъци, които се отличават с много високи енергийни нива и затварянето им в апартамент може да причини известни щети на дома и имуществото ви.

Без широк заден двор, където четириногото да може да лудува и да се разхожда спокойно, то трябва да се насочите към куче, което не би имало нужда да прекарвате половината от деня си в разходки в близкия парк.Селектирахме за вас пет породи малки кучета, измежду които може би ще намерите точния домашен любимец. Разбира се, нашият съвет е първо да проверите в близките до дома си приюти, възможно е там да има представител на някоя от изброените породи. Защото винаги е по-добре да осиновим!

А ето и нашият избор на 5 малки, спокойни породи кучета, идеални за живот в апартамент, подходящи за по-заети стопани, водещи недотам енергичен начин на живот. 

Не би било пресилено да кажем, че Японският хин силно напомня по нрав на котка. Тези четириноги имат невероятни способности щом става въпрос за това да се изкатерят най-отгоре на мебелите ви и да полегнат на места, които никога не сте предполагали, че са достъпни за кучета. Но не се притеснявайте, другата им обща черта с мъркащите домашни любимци е, че и те обичат доста да си подремват.

Dogsandcats.bg

малко кучеСнимка: iStock

Японският хин е приятелски настроено куче и въпреки че приемат ролята си на пазачи на дома ви много сериозно, лаят им е сравнително тих, почти мелодичен. Те са щастливи да гледат телевизия с вас, уютно сгушени на дивана или в скута ви.  

В родината си Тибет, Лхаса Апсо са смятани за свещени животни и дълги години представителите на породата са имали право да напускат страната само, ако са представени като подарък от самия Далай Лама. Смята се още, че когато техният човек почине, душата на собственика влиза в тялото на кучето му. 

Тези дребни, но достолепни мъници са игриви, независими и със силно защитно поведение. Въпреки че не са особено добре настроени към непознати, не им трябва дълго време, за да се сприятелят и да променят поведението си. А като бонус – доволни са на повече почивка и по-малко упражнения. 

Лхаса АпсоСнимка: pixabay.com

В миналото Пекинезите са отглеждани, за да бъдат верни спътници на китайските императори, имали са и видно място в кралския двор, най-често– носени на ръце. Е, от тогава нещата не са се променили кой знае колко. 

Пекинезите обичат да си стоят вкъщи и да бъдат третирани като кралски особи. Те имат достолепен външен вид и макар да са дребни, упорити и темпераментни, са страхотни пазачи. Бъдете сигурни, че ако имате такова куче у дома, то ще ви уведомява за всеки шум или потенциална заплаха, идваща отвън. За тези кученца се говори, че са толкова верни на стопаните си, че могат да ги защитават дори с цената на живота си. 

малко кучеСнимка: iStock

Въпреки името си, Френският булдог е порода, идваща от Англия. Ако се спрете на такова кученце, то можете да бъдете сигурни, че то ще е повече от щастливо да прекарва часове, дремвайки спокойно някъде из апартамента ви. Тези четириноги са известни и с това, че са упорити и когато не искат да излизат (а това ще се случва често), ще имате известни трудности. Въпреки това – веднъж разиграли се, Френските булдози са много палави и енергични (макар и за кратко).

френски булдогСнимка: iStock

В превод името на тези кученца означава „малък лъв“, което може би отчасти обяснява защо обичат добрата котешка дрямка. Тези домашни любимци не са били отглеждани с работна цел – нито за лов, нито за пазене на стада, или пък за охрана. Единствената цел на създателите на породата е да бъдат верни приятели на своите хора. Те са щастливи да следват стопаните си от стая в стая, но не мислете, че могат да го правят за дълго време. 

малко кучеСнимка: iStock

Малко физическа активност под формата на игри и кратка разходка вършат прекрасна работа ако искате да изморите любимеца си. И бъдете уверени, че след това ви чакат часове блажено спокойствие, защото едва ли ще чуете и звук от кученцето, удобно сгушило се в скута ви. 

Виж още