Грижа за бръчките и кожните гънки на кучето

булдог Снимка: iStock

К ученцата с набръчкани муцунки се нуждаят от допълнителни и малко по-специални грижи. Ако сте стопанин на такъв домашен любимец или обмисляте да си вземете за най-добър приятел Мопс, Френски или Английски булдог, Мастиф, Боксер или Шар Пей, то трябва да знаете, че освен от вашата всеотдайна обич, косматият ви другар ще се нуждае и от ежедневно внимание, свързано най-вече с чистотата на бръчките и поддържането на кожата около гънките, за да се избегнат възможни инфекции. 

булдогСнимка: iStock

Кожните гънки и бръчки може и да са очарователни на външен вид, но те осигуряват идеална среда за развитие и размножаване на бактерии и дрожди. Възпаленията и инфекциите са често срещани при тези домашни любимци, особено в случаите, когато гънките изглеждат зачервени, раздразнени или миришат зле. 

За да сме ви от помощ, с помощта на AnimalWised решихме да ви дадем няколко насоки относно правилната грижа за бръчките и гънките на кучетата. Повярвайте ни – съвсем лесно е, стига да знаете за какво да внимавате!

Dogsandcats.bg

Защо сбръчканите кучета изискват специални грижи

Сладките бръчки и гънки по муцунката на домашния ви любимец, които правят всяко негово изражение очарователно комично и чаровно, могат да се превърнат в уютно местенце, което да приюти бактерии, които бързо да доведат до нежелани инфекции. 

булдогСнимка: iStock

За да не се стига до този неприятен момент, превенцията, изразяваща се в допълнителни грижи, фокусирани в тези области, ще ви гарантира, че бръчките на вашия космат другар ще са чисти и ще имат здравословен вид. 

Сърбяща, лющеща се или миризлива кожа, образуване на корички, дерматит по кожните гънки – списъкът със състояния, към които вашият Мопс или Френски булдог е предразположен, е доста обширен. 

булдогСнимка: iStock

Въпреки че честотата на почистването на гънките зависи от това колко е набръчкано кучето ви, препоръчва се да го правите от два до три пъти седмично – като минимум. Ако домашният ви любимец е по-възрастен или има много бръчки – най-добре е да отделяте за процедурата по малко време всеки ден. 

Изберете правилния продукт

Инвестирайте в естествени антибактериални или противогъбични препарати (гел, лосион, балсам), с чиято помощ да почиствате гънките на питомеца си. В никакъв случаи не прилагайте върху кучето си човешка козметика или агресивни химикали, тъй като това може още повече да увреди кожата на скъпия ви четириног спътник. 

Балсамите и лосионите, закупени от специализиран зоомагазин и препоръчани от ветеринарния ви лекар са най-доброто решение. 

Поддържайте тези бръчки сухи!

Използвайте мека, свежа кърпа за почистване на кожата между бръчките. Можете да правите това по няколко пъти на ден – в зависимост от времето, с което разполагате. Не пропускайте да проверите гънките на муцуната след като кучето се е хранило, пило е вода или е играло навън (особено в дъждовно и кално време). 

булдогСнимка: iStock

Най-важното нещо, за което трябва да следите е – след почистване на гънките, мястото да е напълно подсушено. Ако остане дори и малко влага, това може да доведе до натрупване на бактерии и развитие на гъбички. 

Бръчките трябва да се поддържат чисти и сухи – запомнете това правило, защото то ще ви спести много неприятности и проблеми. 

булдогСнимка: iStock

Не забравяйте за почерпките!

Не мислете, че почистването на бръчките и гънките е сред любимите занимания на домашния ви любимец. Да, кучето ви стоически ще го понесе, но е далеч по-добър вариант да се опитате да изградите положителна асоциация у него, свързана с процедурите по почистване. Защо това е важно? Руският физиолог Иван Павлов е установил, че четириногите ни другари са далеч по-готови с лекота да се ангажират с конкретна дейност, ако това им носи положителна асоциация. Така ежедневното почистване на гънките и бръчките може да се превърне от досаден в очакван момент от деня на домашния ви любимец. Сигурно се досещате – чрез подобаващо количество лакомства, разбира се!

 

Вижте още: 

Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

Всички кучета ли умеят да плуват

Виж още