Защо топлото време е най-опасно за брахицефалните кучета

куче лято Снимка: iStock

Н а пръв поглед може да ви изглежда, че малкия Френски булдог е далеч по-подготвен за жегите, които идват с настъпването на летните месеци, отколкото Сибирското Хъски с неговият плътен и гъст кожух, нали? Да, тези симпатяги имат по-къса козина, но това далеч не е най-важната предпоставка, за да се чувства едно куче добре, когато температурите навън са по-високи. Особено при така наречените брахицефални кучета, към които спадат Френския, Американския и Английския булдог, Мопс, Бостън териер и Пекинез.

куче лятоСнимка: iStock

„Брахицефални“ значи, че тези четириноги имат сплескани муцуни и тази форма на черепа и лицето им е огромен недостатък за тях през горещите дни, тъй като основният им механизъм за охлаждане не работи добре. За кучетата с по-къси муцуни лятото е най-трудният за преживяване сезон, а понякога жегата може да бъде и смъртоносна.

Какво представлява Брахицефалният синдром при кучетата

Брахицефалният синдром се характеризира със стесняване на ноздрите, удължаване на мекото небце на кучето и/или извръщане на ларингеалните торбички.

Dogsandcats.bg

Поради специфичната си костна структура на лицата на представителите на тези породи, дихателните им пътища наподобяват нещо като лабиринт, а това е пречка до белите им дробове да достига достатъчно въздух. Съответно – те не могат да се охладят подобно на останалите четириноги и това води до сумтене, затруднения в дишането и шумове, подобни на „бълбукане“ и пъхтене. На практика меките небца на брахицефалните кучета блокират по-голямата част от свежия въздух, постъпващ в трахеята. Това значи, че кучето с къса муцуна трябва да се постарае още по-усилено само, за да получи нормалното за другите количество кислород. 

куче лятоСнимка: iStock

Образно това може да се опише по следния начин: Представете си, че се опитвате да дишате, докато някой ви е защипал носа, като междувременно имате и подуто гърло. Ето в общи линии как се чувстват Мопсовете и Френските булдози през лятото. 

Как да помогнем на домашните си любимци да преживеят по-леко горещите месеци

Поради естествената им неспособност да се охладят нормално, кучетата от брахицефалните породи са изложени на значително по-висок риск от прегряване и получаване на топлинен удар през лятото. За това те се нуждаят от повече грижи и внимание от страна на стопаните си.

Ако и вашият домашен любимец е сред изброените породи, вижте няколко неща, които можете да направите за него:

  • Следете винаги да има на разположение прясна хладка вода
  • Уверете се, че купичката му е с точната форма, която му позволява да пие спокойно

По-полека с разходките

По принцип представителите на брахиоцефалните породи, с някои изключения, разбира се, не са от най-енергичните кучета. През лятото е най-добре разходките им да се случват през по-хладните часове на деня. Нека да са по-кратки, по-бавни и винаги носете със себе си вода, за да избегнете рисковете от дехидратация. 

куче лятоСнимка: iStock

Нагръдник вместо каишка

Брахицефалните кучета по рождение имат проблеми с дишането. За това за тях е по-добре да използвате нагръдник, вместо каишка около врата. Не искате допълнително да им пречите да дишат, нали?

Не стойте дълго навън

Дори и да разполагате с приятна и сенчеста зона в задния си двор, където питомецът ви обича да си почива, не е добра идея да оставяте брахицефалното куче за дълго навън, дори и да не ви се вижда чак толкова топло. При тези четириноги рисковете от прегряване за кратък период от време са големи, за това – по-добре ги оставете да си свършат нуждите навън, а след това – вътре, на хладно. 

Инвестирайте в охлаждаща подложка

Тези подложки са задължителен аксесоар в дома на всеки собственик на брахицефална порода куче. Те са лесно достъпни, но за сметка на това са много ефикасни. Подложката е отличен начин да помогнете на домашния си любимец да поддържа комфортна и здравословна телесна температура в жегите. А и, от личен опит ще ви кажем – те много ги обичат!

куче лятоСнимка: iStock

Внимавайте за теглото

Подобно на хората, кучетата с наднормено тегло понасят по-тежко жегите през лятото. Освен проблеми с дишането, излишните килограми отгоре значително изострят неспособността на брахицефалните кучета са поддържат нормална телесна температура. Ако смятате, че домашният ви любимец тежи повече, отколкото би трябвало и това може да му създаде здравословни проблеми, не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар, с чиято помощ да изготвите план и диета. 

куче лятоСнимка: iStock

Следете за признаци на топлинен удар

Може и вече да го знаете, но във всеки материал, касаещ безопасността на домашните ни любимци през лятото, следва да напомним за клиничните симптоми, които показват, че животното е получило топлинен удар или е прегряло: задъхване, прекомерно слюноотделяне, треска. Помнете - бързината на реакциите ви в тази ситуация е важна и може да е животоспасяваща. 

В заключение можем да кажем, че брахицефалните кучета също могат да се радват на лятото, подобно на останалите четириноги. Но трябва да бъдат по-зорко наблюдавани.

Кучето ви има ли къса муцуна? Споделете с нас как му помагате да преживее по-леко жегите през лятото!

 

Вижте още:

Потят ли се кучетата

Признаци на дехидратация при кучетата

 

Виж още