7 мита за кучетата и зимата

куче зима Снимка: iStock

К акто всеки годишен сезон, така и зимата крие своите рискове за домашните ни любимци. Водени от погрешни схващания и често разпространявани митове обаче, голяма част от стопаните на четириноги правят някои грешки, които неминуемо се отразяват на здравословното състояние на четириногите. 

За да развенчае 7 от най-популярните и подвеждащи схващания, свързани със зимата и кучетата, се допитахме до ветеринарен лекар. И ето какво ни отговори той за фактите, които да имаме предвид при понижаването на температурите навън.

куче зимаСнимка: iStock

  • Мит 1. Солта по улиците не е опасна за кучета

Честите посещения на стопани в кабинета на ветеринарния лекар с оплаквания, че възглавничките на лапите на любимците им са сякаш „прегорени“ и наранени от препаратите и солта, които се разпръскват по улиците през зимата, са доказателство, че не бива да вярвате на това твърдение. 

Dogsandcats.bg

За да защитите чувствителните лапи на кучето си, можете да използвате обикновен вазелин (без вкус или мирис). Също така – задължително ги почиствайте при прибиране от разходка. Можете да използвате и бебешки кърпички или да ги миете директно под душа.

  • Мит 2. Кучешките ботуши са просто модна прищявка

Това не е точно така. Кучешките обувки са създадени, за да предпазят лапите на домашния ви любимец от груби, химически обработени, студени или горещи повърхности. За да са ефективни, задължително е да поддържате вътрешността им чиста и суха. 

Намирането на правилните ботуши за четириногия ви приятел може да е малко трудно, защото на пазара има голямо разнообразие от модели в различен стил и качество. И въпреки че не всички кучета могат да свикнат да ги носят, те могат да са много полезни през по-хладните и влажни месеци.

  • Мит 3. Ако навън е твърде студено за хора, значи така е и за кучета

Колко студено е твърде студено, за да не можете да изведете кучето си на разходка? Сигурни сме, че сте си задавали този въпрос, особено през дни, когато температурите навън са под нулата. Много четириноги могат да се справят и оцеляват в много по-студени и неблагоприятни условия от хората. Всичко опира до породата – няма как да поставим под един знаменател Сибирско хъски и Немска овчарка с …Чихуахуа, например. Освен размера, ключова е и дължината на козината – животните, при които тя е по-дълга могат да се справят по-добре със студа, отколкото късокосместите им събратя. 

куче зимаСнимка: iStock

  • Мит 4: Кучето ми има козина, не е нужно да носи палто

Има някои породи кучета, за които това правило важи с пълна сила (Сибирско хъски, Самоед, Аляски маламут и др.). Но при голяма част от четириногите, палтото през зимата е препоръчително. Важно е да се уверите, че палтото покрива адекватно тялото на животното и не пречи на движението. 

  • Мит 5: Някои породи кучета са имунизирани срещу тежките последици от зимата

Факт е, че има четириноги (особено тези с по-дебел и плътен кожух), които изглежда дори се радват на студеното време. Важно е да наблюдавате езика на тялото и поведението на домашния ви любимец, когато е навън през зимните месеци. Ако забележите признаци на треперене или животното само иска да се прибере – значи може би ниските температури не му понасят добре. 

  • Мит 6: Никога не е твърде студено за упражнения на открито

Когато навън е студено, е желателно разходките да за по-чести, но по-кратки. По този начин минимализирате риска от измръзване. Както сами се досещате, при някои породи те са крайно недостатъчни, за да изразходва животното цялата си енергия. За това – не пренебрегвайте забавленията на закрито. 

  • Мит 7: Ушните инфекции са лятна болест

Ниските температури и по-високата влага могат да увеличат риска от ушни инфекции при кучетата. Тези възпаления могат да се появят целогодишно, за това рутинната проверка е важна и може да бъде от значение при лечението им. 

Някои ушни инфекции изискват медикаментозно лечение, така че и при най-малки съмнения – не се колебайте да се свържете с ветеринарния си лекар. 

Вижте още:

Спят ли кучетата повече през зимата

Колко дълго да разхождаме кучето си при студено време

 

Виж още