Колко дълго да разхождаме кучето си при студено време

куче зима Снимка: iStock

Н астъпването на по-хладните дни на есента и зимата, неминуемо се отразява и на грижите за домашните ни любимци. Много кучета обичат да са на открито дори и навън да е хладно, но студените, влажни и ветровити условия могат да бъдат опасни, а понякога – дори фатални, ако държим четириногия си приятел навън твърде дълго. 

Разбирайки рисковете, които студеното време носи със себе си и знаейки колко дълго е безопасно да стоим с домашния си любимец навън, можем да преценим ситуацията и да сме спокойни, че не излагаме на опасност косматия си спътник. 

куче зимаСнимка: iStock

Какви опасности крие студеното време за кучето ни

Дори слънчев зимен ден, който изглежда мек на фона на виелици и леден вятър, носи някои опасности за домашните ни любимци. Късната и студена есен, както и зимните месеци засилват риска от хипотермия и измръзване. Острите парчета лед могат да причинят прорязвания, а студеният дъжд или мокър сняг, които валят директно върху козината на животното, могат да му донесат простуда и настинка. 

Dogsandcats.bg

Студеното време често причинява напукване и изсушаване на кожата на възглавничките на лапите на кучетата. Ако не се вземат своевременни мерки, това може да причини на животното накуцване, възпаления, както и някои по-тежки заболявания. 

куче зимаСнимка: iStock

Важно е при студено време след разходка винаги да почиствате старателно лапите на кучето си след разходка – по улиците може да има разпръснати токсични соли, средства против замръзване или съединения за размразяване, които да останат по краката му. Достатъчно е кучето само да се оближе, за да попадне отровата в тялото му и да се наложи да направите спешно посещение при ветеринарния си лекар. 

Домашни любимци, които понасят студа за по-дълги периоди

Някои четириноги се чувстват навън по-добре и могат да издържат по-продължителни периоди на открито при студени условия. Докато нивата на търпимост на всички четириноги варират, като цяло по-големите, по-здрави кучета могат по-добре да задържат топлината на тялото си, а тези от тях, които са оборудвани с по-плътни зимни палта са и по-издръжливи на ниски температури. 

Домашни любимци, които може би са бременни, кутретата и по-възрастните животни, както и тези, които страдат от определени здравословни състояния, са по-крехки и не трябва да бъдат излагани на зимни метеорологични условия за дълги периоди от време. 

По-активните породи като Джак Ръсел, например, които обичат да тичат и поддържат по-бързо темпо навън, могат да останат на открито за по-дълго. Важно е животното да не остава в статично положение, а да се движи през цялото време.

Колко дълго да останем навън?

Не съществува универсално правило за това колко дълго домашните любимци могат или трябва да стоят на открито през зимата. Това е изцяло преценка на собствениците на животните, които трябва внимателно да наблюдават питомците си и да следят за признаци, че четириногите им приятели се чувстват дискомфортно. 

Когато кучето трепери, нервничи, опитва се да се скрие или действа разтревожено, това значи, че може би му е студено и трябва да го приберете на закрито. Същото се отнася и ако животното започне да накуцва.

Ако на вас като стопанин ви е твърде студено или не се чувствате комфортно навън (имайте предвид, че сте облечени дебело), то е справедливо да се каже, че и на домашния ви любимец може би не му е безкрайно приятно.

Не забравяйте, че освен ако не сте сложили специална дрешка на четириногия си другар, то той е защитен сам от собственото си тяло и козина. А те често може да не са адаптирани към суровостта на зимните условия у нас. 

куче зимаСнимка: iStock

Много ветеринарни лекари споделят, че през по-хладните месеци за предпочитане са по-кратките и чести разходки, съчетани с игри. Добре е да имате и идеи за забавления на закрито, с които да помогнете на косматия си спътник да изразходва качествено енергията си. 

Вижте още:

Да се погрижим за кучето си през зимата

Има ли нужда кучето ми от палто през зимата

Виж още