7 начина да разчупите рутинната разходка на кучето си

куче разходка Снимка: iStock

Е жедневната разходка на кучето ви е една от ключовите отговорности при отглеждането на домашен любимец. Излизанията с косматия ви другар носят огромни ползи за здравето както на самото животно, така и на стопанина му, пишат от PetMD.

Всъщност, според проучване на Мичиганския държавен университет, собствениците на кучета са с 34 процента по-активни (или с около 150 минути повече) на седмица, спрямо хората, които нямат домашен любимец. Това са над два часа движение! Не звучи никак зле, нали?

куче лятоСнимка: iStock

В даден момент обаче, разходката с домашния ни любимец може да стане леко скучна. Нещо, което се отнася за всяка рутинна дейност, свързана с ежедневието ни. За това ви предлагаме седем съвета, които да приложите при следващото излизане с четириногия си другар – за малко повече вълнение и непредсказуемост!

Dogsandcats.bg
  • Оставете кучето си да взема решенията

Ако сте свикнали да разхождате домашния си любимец около блока по един и същи маршрут всяка сутрин и вечер, то вероятно е време за малка промяна. Просто позволете на кучето си да определи маршрута. Това ще позволи на питомеца ви да се натъкне на нови аромати и пейзажи. 

  • Добавете лакомства за обучение

Знаем, че повечето кучета са силно мотивирани от храната, така че защо не включите и кратка тренировъчна сесия в следващата си разходка. Подкрепена, разбира се, с похвали и лакомства! Това ще стимулира взаимодействието между вас и четириногия ви другар и ще направи рутинното излизане до близката градинка далеч по-вълнуващо за самото животно.

куче разходкаСнимка: iStock

  • Разходете се на ново място

Освен просто да промените маршрута си за разходка, защо не хванете автобуса или не се качите в колата си, за да се разходите до някое съвсем ново място? Ако разполагате с необходимото време, това е чудесен вариант да разнообразите качествено излизането с косматия си спътник. 

  • Променете темпото

Ако сте свикнали да се движите с една скорост от началото до края, помислете за промяна в темпото на движение. Не само маршрутът, но и самата динамика на разходката ви може да се промени. От време на време спирайте, а след това – спринтирайте на кратко разстояние, например. 

куче природаСнимка: iStock

  • Редувайте се

Ако един и същи човек във вашето домакинство винаги разхожда кучето ви, помислете дали да не разнообразите преживяването като дадете каишката в ръцете на някой друг. 

  • Поканете приятели

Ако кучето ви е социално и приятелски настроено, събирането с други четириноги в квартала за групова разходка може да допринесе за удоволствието от вашата рутинна разходка. 

куче разходкаСнимка: iStock

  • Разпуснете и се забавлявайте!

Разходката с кучето ви не трябва да е монотонна. Така че, оставете настрана телефона си и се възползвайте от възможността просто да се насладите на времето, прекарано с домашния си любимец. Взаимодействайте си с животното, говорете му, хвъркайте топка или пръчка, просто бъдете щастливи!

И помнете – ако и на вас, и на домашния ви любимец ви е забавно, няма как разходките ви да станат скучни или монтоннни!

куче разходка тъмноСнимка: iStock

Вижте още: 

Колко често трябва да разхождате кучето си

5 мотивиращи съвета за ежедневната разходка с кучето

Виж още