Колко често трябва да разхождате кучето си

разходка с куче Снимка: pixabay.com

Р азхождането на вашето куче е един от нормалните, ежедневни и необходими елементи от отглеждането му. Не всички четириноги обаче изискват еднакво количество упражнения. Някои домашни любимци се чувстват добре и с по две кратки излизания на ден, докато други се нуждаят от дълги, редовни разходки из квартала или до близкия парк. 

Знанието защо разходките могат да бъдат от полза за кучето ви и колко често да са те, може да ви помогне да поддържате косматия си спътник щастлив и здрав – както физически, така и психически. 

Ползите от разходките за вашето куче 

Когато излизате навън в компанията на домашния си любимец, вие му предлагате нещо повече от задължителните ежедневни упражнения, които го поддържат във форма. 

Dogsandcats.bg

Основните предимства от разходката на вашето куче включват:

 • Поддържане на здравето на ставите
 • Осигуряване на умствена стимулация
 • Изграждане на мускули
 • Помага за загуба на тегло и предотвратяване на затлъстяването
 • Освобождаване на излишната енергия
 • Регулиране на храносмилателната система
 • Увеличаване на притока на кислород, преминаващ през тялото
 • Намаляване на скуката
 • Осигуряване на чист въздух
 • Осигуряване на слънчева светлина и витамин D1
 • Заздравяване на връзката с вашето куче

Редовните разходки заедно с косматия ви другар осигуряват същите физически и психически ползи и за вас. И като бонус – това е чудесен начин да прекарате качествено време с кучето си.

куче на разходкаСнимка: iStock

Колко често трябва да разхождате кучето си?

Отговорът на този въпрос е пряко свързан с породата, размера, възрастта, вида на козината и здравословното състояние на вашия домашен любимец. 

Някои породи кучета физически не издържат на дълго ходене, колкото други. За това е важно да сте запознати добре с индивидуалните нужди и потребности на четириногия си приятел

Общото правило е, че ежедневната разходка на всяко куче не бива да е по-кратка от 20-30 минути – два пъти на ден.

 

Работните и спортните породи кучета, които са най-активни, имат нужда от повече движение – при тях времето нараства на поне час сутрин и още толкова – вечер. При брахицефалните кучета (тези с къси муцуни), както и породите, отглеждани предимно като компаньони – Английски и Френски булдог, Мопс, Померан, Чихуахуа и други, не е нужно разходките да са толкова дълги. Тези четириноги често се задоволяват само с 15-20 минутно излизане, чието предназначение е главно да свършат нуждите си. 

кучета на каишкаСнимка: iStock

Продължителните разходки могат да са изпитание и за кучета с дълга козина и къси крака. През лятото трябва да се избягват горещите часове на деня и да не се прекалява с излизанията. 

Възрастта също оказва влияние върху движението на вашия домашен любимец, както и различни заболявания като артрит, проблеми със сърцето и затлъстяване. Понякога, за куче, което страда от някой от изброените проблеми, дори 10-минутно ходене може да бъде цяло изпитание.

Има ли такова нещо като „твърде много ходене“?

При някои породи – категорично не! Но ако не сте сигурни колко дълго да продължи разходката с домашния ви любимец всеки ден – наблюдавайте животното за признаци на умора. Ще познаете, ако кучето ви е запъхтяно, задъхва се, забавя темпото, спира често, опитва се да седне. Това е знак, че то е получило достатъчно физически упражнения за деня. 

При някои четириноги кратката почивка за „презареждане“ продължава от 10-15 минути, след това те отново са готови за игри и забавления. Всичко е строго индивидуално – спрямо вашия космат приятел, нивата му на активност, характер и енергичност.

куче на каишкаСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец се преумори, това може да причини затруднено дишане, дехидратация, прегряване (при топло време), измръзване (при студено време), треперене и мускулни спазми, наранявания на краката и травми на възглавничките на лапите. За това – ако сте тръгнали на по-дълга разходка или преход, погрижете се да имате всичко необходимо под ръка, с което да гарантирате комфорта на косматия си приятел. 

Не забравяйте – използвайте времето навън в компанията на кучето си като възможност и самите вие да релаксирате, да си починете и да се насладите на природата около себе си! Защото – движението е живот!

 

Вижте още:

Колко дълго да разхождаме кучето си при студено време

4 съвета за разхождане на куче в града

 

 

 

Виж още