7 начина как отглеждането на куче подобрява здравето ви

куче човек Снимка: iStock

К учетата могат да бъдат обучени да отварят врати и да оказват подкрепа по време на епилептични епизоди, но дори и без тези умения, четириногите естествено подобряват цялостното здраве и благосъстояние на хората, които ги обичат. Да споделите живота си с домашен любимец е истински възнаграждаващо преживяване, а ползите от него са не само в емоционален, но и във физически план. 

Кучетата могат да подобрят всички аспекти от живота на стопаните си, като това се отнася както за умственото и емоционалното ви благополучие, така и за физическата сила и енергия.

Ето няколко примера как четириногите ни помагат да сме по-здрави. 

Dogsandcats.bg

куче гушкаСнимка: iStock

  • С куче се движите повече

Всички кучета, дори тези, които обичат да си дремват спокойно на дивана до стопаните си, се нуждаят от редовни упражнения. Те трябва да получат възможност да изгорят енергията си и да се раздвижат, за да са в добра форма. 

Независимо дали става въпрос за бърза разходка из квартала, за уикенда или безкрайна (поне така ни се струва понякога!) игра на дърпане, движението е това, което има значение. А наличието на куче насърчава хората, които иначе водят по-заседнал начин на живот, да станат и да бъдат активни. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Прекарвате повече време навън

Независимо дали имате 80-килограмов Лабрадор или 6-килограмово Чихуахуа, упражненията с домашния ви любимец винаги се случват навън. Да, лошото време понякога може да ви задържи по-дълго вътре, но кучетата не могат да стоят на закрито през целия ден, просто не е в природата им. Най-малкото, необходимо е да изведете питомеца си, за да отиде до тоалетна. 

От друга страна, повечето време навън дава възможности – както за кучето, така и за човека, да се насладят на свежия въздух и слънчевите лъчи. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Позволяват ви да говорите за проблемите си

Да, кучето ви вероятно няма да разбере всяка дума, която казвате, но самото говорене и изричане на глас на нещата, които ви тревожат, има големи ползи за психичното ви здраве. Домашният любимец няма да ви съди за нещата, които казвате и ще изслуша всичките ви проблеми без прекъсване. А ако сте изправени пред трудно житейско решение или ситуация, понякога най-доброто нещо, което можете да направите, е да го „обсъдите“ с косматия си другар. 

куче галенеСнимка: iStock

  • Галенето им намалява стреса

Има безброй изследвания, които доказват, че галенето на куче или просто прекарването време с него може да намали стреса. Докато ръцете ви минават през меката козина на животното, мозъкът ви е зает да задейства химическо освобождаване на намаляващия стреса хормон, наречен окситоцин. В същото време, усещането за безпокойство (чисто на хормонално ниво) също намалява. 

куче галенеСнимка: iStock

Неслучайно кучетата са толкова добри в ролята си на терапевтични животни! А като бонус, по-малкото стрес в живота ви означава и по-ниско кръвно налягане или по-добро здраве на сърцето.

  • Те изграждат имунитет

Проучване от 2004 г. в Journal of Allergy and Clinical Immunology е установило, че децата, които растат с домашен любимец, са по-малко склонни да развият алергии на по-късен етап в живота си. Излагането на косми и пърхота на кучето през първата година от живота ефективно намалява риска от развитие на алергична чувствителност към това конкретно животно. В същото време, споделянето на едно пространство с четириногото укрепва имунната система на детето и му помага да се бори по-добре с болестите в бъдеще.

  • Те добавят структура и рутина към живота

Хората, които живеят сами, пенсионери или страдащи от депресия, намират, че наличието на куче в живота им предлага много от необходимата структура и рутина. Домашните любимци имат своите нужди – те трябва да бъдат пуснати навън, за да отидат до тоалетната, да се нахранят и упражняват. В най-общ смисъл – те са зависими от собствениците си за своето оцеляване. Именно това чувство на отговорност е причината много хора да стават сутрин от леглото и да се движат всеки ден. Кучетата потискат чувството на самота, а връзката с друго живо същество е съществена част от поддържането на психичното ни здраве.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Те подобряват социалния ви живот

Някои хора са достатъчно общителни и за тях е лесно да бъдат социални. Други обаче страдат от тревожност, която прави по-трудни разговорите им с околните, а присъствието им в тълпи е абсолютно агонизиращо преживяване. Наличието на куче няма да спре сърцето ви да тупти учестено, знаейки, че отивате на парти сами, но ще ви даде тема за разговор с другите. И ще ви свърже с общност, много по-голяма от вашите собствени страхове. 

Вижте още: 

10 породи кучета, които обичат да се гушкат

Защо кучетата лягат по гръб и се въргалят в земята

 

 

Виж още