7 общи неща между кучетата и хората

куче човек Снимка: iStock

К учетата са най-старите опитомени животни, а според исторически сведения, четириногите да редом до хората от около 15 хиляди години. Те са помагали за различни задачи като пастирство, лов, теглене на товари, охрана и защита, а днес подпомагат военните, полицията и се грижат за незрящите хора. И, разбира се, са безценни и верни компаньони!

куче човекСнимка: iStock

Независимо от породата на кучето, неговият произход обикновено може да се проследи назад до една от тези функции. За това не би следвало да е изненада, че кучетата и хората споделят толкова много уникални качества. Еволюирали сме заедно в продължение на хиляди години, така че има смисъл да си приличаме толкова много, макар и рядко да се замисляме за това. Защото, не е никак случайно, че наричат кучетата „най-добрият приятел на човека“!

А ето и 7 неща, по които си приличат домашните любимци и стопаните им. Ако се вгледате по-внимателно в косматия си другар, ще ги забележите и вие!

Dogsandcats.bg
  • Те са социални

Кучетата са социални животни. Техните предци са живели в семейни глутници, по същия начин, по който днес са вълците в дивата природа. Четириногите обичат да прекарват време с хората си и това е черта, която сме възпитали от самото начало.

куче човек щастиеСнимка: iStock

Защото, ако се замислите, каква е ползата от едно селскостопанско животнo, ако на него не му харесва да е около собственика си? Да, хората от самото начало отглеждат кучетата за компания, разчитайки на тяхната общителност.

  • Обичат да си подремват върху мебелите

Не всеки иска кучето си върху мебелите, но повечето от нас знаят, че това се случва. Всъщност, повечето хора се чувстват доста комфортно да споделят голяма част от диваните и леглата с домашния си любимец. А и, не бива да забравяме, че косматите ни другари са опортюнисти (също като нас) и бързо заемат цялото пространство, което могат!

куче диванСнимка: iStock

  • Харесва им да си похапват

Храната е любов – както за хората, така и за кучетата! Тъй като същността ни естествено го отключва, голяма част от социалните ни взаимодействия се въртят около храната. Въпреки че не споделяме цялата си храна с косматите ни другари у дома, можем да споделим любовта към вкусната закуска и вечеря, извършвайки ги по едно и също време.

  • Те са интелигентни

Кучетата са много интелигентни животни. Скорошни проучвания подкрепят доказателствата, че средното куче е толкова умно, колкото и двугодишно дете. Това означава, че техните умове и гама от емоции са също толкова сложни, колкото и тези на малчуганите. Доказано е също, че кучетата имат относително забележителна емоционална интелигентност, умения за решаване на проблеми и дори демонстрират теория на ума.

куче човекСнимка: iStock

  • Те имат лични предпочитания

Кучетата имат лични предпочитания точно като хората. Домашните ни любимци си имат любими храни, играчки и лакомства. Всяко животно е различно в своите характеристики и докато при някои изглежда, сякаш всичко им харесват, други могат да са много придирчиви.

  • Те притежават уникална личност

Кучетата са това, което тяхната генетика и възпитание им позволяват. И съответно – различните четириноги имат и своя индивидуалност. Някои черти са специфични за породата, но винаги съществуват вариации. Най-общо казано, личността на кучето отразява задачите, за които е отглеждано. Кучетата са шейни са активни и независими, ловните – социални и енергични, пазителите – лоялни и дистанцирани към непознати. Това са обобщения, разбира се, но често се оказват съвсем точни.

куче човекСнимка: iStock

  • Те са емоционални

Кучетата са дълбоко емоционални същества, които се привързват силно към семейството, хора и други животни. Проучванията показват, че четириногите изпитват сложни чувства като ревност и очакване, както и че могат да различат емоционалните изражения на човешките лица. Те са инстинктивни, но интуитивни животни, за които се смята, че изпитват любов, страх, гняв, радост и обич. 

Антропоморфизирането може да се превърне в сериозен проблем, но сложните емоции, които кучетата изпитват, не могат да бъдат пренебрегнати.

Виж още