7 остарели мита за кучетата, в които мнозина все още вярват

куче смешно Снимка: iStock

К учетата са наши верни спътници от хиляди години и безброй митове и погрешни схващания за тях и до днес съпътстват това приятелство. Някои от тези твърдения са толкова разпространени, че дори и най-опитните собственици на четириноги може да им повярват. От недоразумение относно поведението и здравето на кучетата, до фалшиви предположения относно обучението и способностите им – тези митове могат значително да повлияят на начина, по който се грижим и взаимодействаме с четириногите ни другари. 

куче смешноСнимка: iStock

Предлагаме ви да разгледаме седем често срещани мита за кучетата, на които не бива да вярвате. Развенчавайки ги, се стремим и надяваме да разсеем погрешните схващания и да ви помогнем да разберете по-добре четириногия си другар.

  • Мит 1: Кучетата виждат в черно и бяло

Един от най-упоритите митове за кучетата е, че виждат света в черно и бяло. Това погрешно схващане вероятно е възникнало на база ранни проучвания, които не са разбрали напълно кучешкото зрение. В действителност, четириногите виждат цветовете, но не по същия начин, както хората. При тях има два цветни рецептора, в сравнение с трите при нас. Това означава, че домашните ни любимци виждат предимно в нюанси на синьо и жълто, като за тях е трудно да разграничат червено и зелено.

Dogsandcats.bg

куче очиСнимка: iStock

  • Мит 2: Махащата опашка е знак за щастливо куче

Мнозина вярват, че махащата опашка показва, че едно куче е щастливо, но това не е непременно вярно. Докато четириногите махат с опашка, когато са радостни, този жест може да изразява и други емоции, включително страх, възбуда и агресия. Позицията и скоростта на махането могат да ви дадат нужния контекст за интерпретация. Например, високо вдигната опашка и бързо махане може да показва вълнение или доминиране, докато ниското, бавно движение предполага несигурност или подчинение.

куче опашкаСнимка: iStock

  • Мит 3: Не можете да научите старо куче на нови трикове

Този мит, превърнал се дори в поговорка, е широко известен, но е далеч от истината. Кучетата от всички възрасти са способни да научават нови поведения и команди. Факт е, че кученцата са по-възприемчиви към дресурата поради естественото си любопитство и енергия. Но по-възрастните им събратя също могат да бъдат обучени ефективно с необходимите търпение и последователност. 

кучеСнимка: iStock

Обучението дори е полезно за възрастните кучета, тъй като може да им осигури умствена стимулация, която помага да се поддържа ума им остър и ангажиран. Нещо повече, тренировките с по-стария ви питомец могат да засилят връзката помежду ви. 

  • Мит 4: Сухият нос означава болно куче

Друг често срещан мит е, че сухият нос е индикация за болно куче. Въпреки че е вярно, че понякога носът на животното може да се изсуши поради заболяване, има и съвсем безобидни причини, които са напълно нормални.

куче смешноСнимка: iStock

Фактори като околната среда, времето на деня и скорошната активност на кучето могат да повлияят на нивото на влага в носа му. Можем да кажем, че сухият нос е свързан със заболяване, ако забележим и други признаци като летаргия, загуба на апетит или промени в поведението. 

  • Мит 5: Една кучешка година се равнява на седем човешки 

Твърдението, че една кучешка година се равнява на седем човешки, е прекалено опростено. Четириногите остаряват с различна скорост в зависимост от породата и размера им. Като цяло, по-малките породи са склонни да живеят по-дълго от по-големите и съответно – остаряват по-бавно. Първата година от живота на кучето е приблизително равна на 15 човешки години, като процесът на стареене се забавя през следващите години. 

За по-точно разбиране на възрастта на кучето спрямо човешките години, най-добре е да се консултирате със специфични за породата диаграми, проследяващи стареенето. Това ще ви помогне да се ориентирате по-добре и да разберете по-адекватно нуждите на кучето си, докато преминава през различните етапи на живота си.

  • Мит 6: Всички кучета са естествени плувци

Докато някои породи кучета, като ретривърите и шпаньолите, са известни със своите способности за плуване, не всички четириноги са естествени плувци. Породите с къси крака, тежки тела или плоски лица, като Булдог, Дакел и Мопс, не се справят добре във водата и без подходяща екипировка рискувате питомецът ви да се удави.

куче смешноСнимка: iStock

Дори сред породите, известни с добрите си умения в плуването, отделните кучета могат да имат различни нива на комфорт и способности във водата. Важно е собствениците никога да не предполагат, че питомецът им може да плува и винаги да го наблюдават около и във вода. 

  • Мит 7: Кучетата ядат трева само когато са болни

Много собственици на кучета смятат, че питомците им ядат трева само когато се чувстват зле, но това не е съвсем точно. Докато действително някои четириноги го правят, за да предизвикат повръщане, ако имат разстроен стомах, много кучета ядат трева просто защото им харесва. 

Яденето на трева може да бъде естествено поведение за кучетата, тъй като им осигурява фибри и подпомага храносмилането. Понякога това е поведение, породено от скука или начин на животното да изследва околната среда. 

куче яде треваСнимка: iStock

В заключение, разбирането и развенчаването на често срещаните митове за кучета е от съществено значение за осигуряването на най-добрата грижа за нашите кучешки другари. Да сме добре информирани и критични, за да разпознаем истината зад тези популярни твърдения – това ще ни позволи да взимаме обективни решения относно здравето, обучението и цялостното благосъстояние на домашния ни любимец.

Вижте още:

8 най-често срещани погрешни схващания за тревожността при раздяла при кучетата

Повдигат ли кастрираните кучета крак при уриниране

 

Виж още