8 най-често срещани погрешни схващания за тревожността при раздяла при кучетата

куче беля Снимка: iStock

Т ревожността при раздяла при кучетата е сложен проблем и има широк набор от причини, признаци и начини на справяне с нея. Няма универсално обяснения или решение, което, за съжаление, благоприятства разпространението на много погрешни схващания по темата.

Много добронамерени стопани на четириноги стават жертва на общи митове, свързани с тревожността на домашните им любимци и предполагаемите начини, които ще я „излекуват“. И когато се разочароват, тъй като нещо не работи или влоши проблема, те се чувстват победени и в безизходица. А най-лошото от всичко е, че самото куче все още се бори и измъчва. 

куче беляСнимка: iStock

Ако всичко до тук ви звучи познато, то бързаме да ви успокоим – съвсем не сте единствени! За това смятаме, че изчистването на често срещаните погрешни схващания ще ви помогне да разберете по-добре тревожността при раздяла на вашия питомец и как можете да му помогнете да я преодолее. 

Dogsandcats.bg

8 най-често срещани погрешни схващания относно тревожността от раздяла при кучетата

  • Кучето ми се чувства тревожно по моя вина

Когато разбират, че домашният им любимец изпитва безпокойство при раздяла, първата мисъл на много хора е „какво направих, за да предизвикам това?”. Aко и вие сте от тях, то бързаме да ви успокоим – не сте сами. 

куче беляСнимка: iStock

Повечето хора приемат, че вината е тяхна, тъй като домашният им любимец изпитва безпокойство при раздяла. Защото сте го оставили твърде дълго сам, или ви се налага да отсъствате често, наскоро сте се сдобили с бебе и тн. 

Въпреки това, ако не са ви го казвали до сега, ние ще го направим: безпокойството при раздяла не е по ваша вина. Обикновено за появата му има комбинация от фактори, свързани с околната среда и темперамента на кучето ви. Но това не е пряк резултат от определено ваше действие. 

  • Вземането на второ куче ще помогне с тревожността при раздяла на настоящия ви домашен любимец

Разбира се, има много и все страхотни причини да добавите още едно куче към семейството си. Но лечението на тревожност при раздяла не попада в този списък.

куче беляСнимка: iStock

Може би си мислите, че това ще помогне на настоящия ви домашен любимец, тъй като технически той вече няма да бъде сам. Истината обаче е, че раздялата с вас е причината за проблема. И, вярвате или не, второто куче може в крайна сметка да възприеме същото поведение. За това специалистите препоръчват да се разрешат проблемите с едното животно, преди да се добави друго към домакинството. 

  • Тревожното куче е най-добре да стои цял ден в клетка, за да не унищожи всичко в дома ни

Обучението в клетка е фантастично средство – както за кучета със, така и без безпокойство при раздяла. Но ако държите питомеца си затворен по цял ден, без да работите активно по основните аспекти на тревожността, която той изпитва, това може да доведе до повишаване на стреса и да формира негативна връзка с клетката у животното.

куче беляСнимка: iStock

Клетката трябва да е полезен инструмент в една добре установена рутина и за да има смисъл от нея, питомецът ви трябва да я приема като релаксиращо място, където да иска да се отпусне, когато е сам. 

  • Само кученцата имат тревожност при раздяла

Някои хора искрено не искат да повярват и се съмняват, че кучето им страда от тревожност при раздяла (макар всички явни признаци!), защото домашният им любимец е възрастен. Но няма правило, според което само кутретата изпитват подобен вид безпокойство.

Тревожността от раздяла може да се отключи на всяка възраст, особено ако животното наскоро е преминало през голяма промяна и се налага да прекарва повече време само. Не неглижирайте признаците на тревожност при раздяла само, защото четириногото вече не е малко кученце.

куче лошоСнимка: iStock

  • Кучетата се справят сами в тревожността от раздяла

Друго погрешно схващане, което произтича от вярването, че само кутретата изпитват тревожност при раздяла, е това, че животните сами преминават през това състояние и го израстват. Въпреки че със сигурност е възможно домашният ви любимец да стане по-спокоен във ваше отсъствие с течение на времето, това е свързано по-скоро с успешното усвояване на умения за справяне и създаване на личен комфорт в средата. 

куче беляСнимка: iStock

  • Това е само фаза

Фазите са временни моменти в живота на кучетата, от които те излизат сами. Периодите на страх и несигурност при кученцата, например, са част от развитието, които се категоризират с повишени нива на стрес. Истинската тревожност при раздяла обаче, е нещо малко по-различно. Това не е просто фаза, а изисква активни усилия и промени, за да премине животното през нея. 

куче лошоСнимка: iStock

  • Упражненията лекуват тревожността при раздяла

Въпреки че упражненията безспорно са важни за цялостното здраве на домашния ви любимец, те не са лек за тревожността, която го обзема, щом остане само. Важно е да комбинирате физически упражнения, умствено обогатяване, обучение и промени в околната среда за холистичен подход с цел преодоляване на това състояние. 

  • Кучето нарочно се държи злобно

Трудно е да не се ядосаме или разочароваме, когато кучето ни лае прекомерно, унищожава неща или дъвче мебелите, докато ни няма. Не бива обаче да забравяте, че кучето ви не го прави с цел, нито е нарочно. Тревожността при раздяла не е само поведенчески проблем, това е предизвикателство и борба, през които четириногият ви другар преминава. Той няма идеята да ви накаже за това, че си тръгвате от него, а по-скоро да ви покаже, че отсъствието ви го стресира и се чувства неудобно. 

куче лошо поведениеСнимка: iStock

Вижте още: 

5 опасни кучешки навика, които да не пренебрегвате

Защо кучето ми става тревожно, когато съм под душа

Виж още