7 ползи за семейството от отглеждането на куче

куче семейство Снимка: iStock

В сички деца обичат животните. Не ни вярвате? Отидете на бърза проверка до стаята на вашето дете и пребройте колко плюшени играчки са подредени на леглото му. Хвърлете един поглед и на книжките с приказки и ще се уверите, че те са гъсто населени с различни говорещи, пеещи или играещи си животинки. Забележете и колко много от дрехите, завивките и аксесоарите на малчуганите са украсени с животни – от жаби до панди! Така че, защо не се замислите да вземете на детето си истински домашен любимец?

Ако все още имате известни колебания по въпроса, предлагаме ви да разгледаме заедно (само) седем от ползите, които отглеждането на куче ще даде на вашето мъниче. А покрай това – и на цялото ви семейство!

куче семействоСнимка: iStock

  • Чисто щастие

Домашният любимец може да ви донесе толкова радост и щастие, че да преодолеете изцяло всички негативни ефекти от свързаните с отглеждането му ангажименти и отговорности. Помислете за нещата така – всеки собственик на възрастно куче, който разхожда вече възрастния си питомец в близкия парк, е преживял унищожения на вещи и имущество. Но само погледът му, изпълнен с чиста обич към животното явно показва, че всичко това си е заслужавало.

Dogsandcats.bg
  • Разбиране какво е отговорност

Какъвто и вид домашен любимец да имате, той идва с нужди, свързани с грижите за него. Животните трябва да се хранят, кучето – да се разхожда, котешката тоалетна трябва да се почиства. Ако детето ви поиска домашен любимец, обсъдете с него грижите на ежедневно ниво, в които би могло и то да участва.

куче семействоСнимка: iStock

  • Уроци по емпатия

Децата могат да научат много за емпатията и добротата от общуването с четириного. Кучетата не се примиряват с лошо отношение, за това и ако наследникът ви иска семейният домашен любимец да го харесва, то трябва да го уважава и да се отнася добре с него. Косматите другари ни учат на контрол над импулсите, както и на това колко важни са границите. Например, детето ви ще разбере, че не трябва да безпокои кучето, когато яде и спи.

  • Повече дейности на открито заедно

Да имате семейно куче е чудесен начин да изведете детето си на открито, далеч от цифровата и дигитална среда. Помислете за всички неща, които можете да правите като семейство заедно с домашния любимец! 

куче семействоСнимка: iStock

  • Намаляване на тревожността

Децата, които живеят с домашен любимец, са по-спокойни и като цяло са по-малко нервни и тревожни, защото вкъщи имат едно приятелче, което им осигурява комфорт и емоционална подкрепа. Самочувствието на малчуганите получава голям тласък нагоре, когато съжителстват с четириного, защото имат верен другар, който им дава безусловна обич и винаги се радва, когато се приберат у дома. 

  • Ползи за здравето

Има различни проучвания и изследвания, които потвърждават, че ежедневният контакт с животни подсилва имунната система на децата. А тези от тях, които делят дома си с куче, страдат по-рядко от ушни инфекции и проблеми с дихателните пътища.

куче семействоСнимка: iStock

  • Справяне със загубата

Повечето домашни любимци, били те кучета или котки, не живеят толкова дълго, колкото хората. И един от най-трудните аспекти, свързани с отглеждането на животно е именно този – когато се случи неизбежното. Независимо дали става въпрос за рибка, хамстер или семейно куче, загубата винаги е трудна. Но това е и един от най-ценните уроци, които детето ви може да научи. Защото, когато се раздели с любимото си приятелче, то ще се сблъска с процеса на скръб. 

Да имате домашен любимец – това добавя съвсем друго измерение в семейния ви живот! Вие и детето ви ще си имате „нечовек“, за когото да се грижите, да играете заедно и да обичате. А това ще ви сплоти и ще ви даде възможност да изградите заедно безброй хубави спомени!

Вижте още:

10 от най-добрите породи семейни кучета

Доказано: Да отглеждаш куче е здравословно

Виж още