7 популярни храни и напитки, опасни за кучетата

куче кафе Снимка: iStock

В секи стопанин понякога се пречупва (колкото и силна воля да имате, трудно е да устоим на „онзи“ поглед!) и споделя част от храната с кучето си. Понякога обаче, дори хапка или две могат да повлияят много зле на домашния ни любимец. Някои храни и напитки, които всички имаме обичайно в хладилника или на кухненския си рафт, могат да са опасни за консумация от четириногите ни другари и не бива да се разглеждат като потенциални лакомства. Ето 7 от тях.

куче кафеСнимка: iStock

  • Алкохол

Никога не бива да давате или осигурявате достъп до алкохол на вашето куче. Консумацията дори на малки количества при четириногите може да причини ниско кръвно налягане, спад на телесната температура и неврологични признаци, наред с други здравословни проблеми. Бъдете внимателни и към десертите, които съдържат алкохол. Напоената с ром торта (или блат) е добър пример, както и тестото за хляб с мая. 

куче алкохолСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Стафиди

Стафидите са една от може би най-токсичните за кучета човешки храни. Едва няколко броя могат да убият едно куче (не, не преувеличаваме!), като колкото по-малко е животното, толкова по-реална и страшна е заплахата. 

Никой все още не е сигурен какво всъщност е токсичното съединение в стафидите. Въпреки че са проведени много изследвания, учените все още не са достигнали до заключение. Известно е обаче, че причиняват бърза бъбречна недостатъчност. Прогресията обикновено се случва в рамките на един до три дни, а ранните симптоми включват повръщане, диария, дехидратация и гърчове. Ако подозирате, че кучето ви е яло стафиди, незабавно го заведете на ветеринарен лекар. 

Вижте още: Кои плодове и зеленчуци да не даваме на кучето си

  • Ядки макадамия

Много хора обичат тези ядки заради богатия им, месест и деликатен вкус. Важно е обаче да ги пазите само за себе си! За вашето куче поглъщането на макадамия може да причини повръщане, слабост, треперене и хипертермия. Симптомите обичайно изчезват в рамките на 48 часа и не са смъртоносни, но могат да бъдат доста неприятни за домашния ви любимец. 

куче кафеСнимка: iStock

  • Кофеин

Всяка напитка или храна, която съдържа кофеин може да бъде опасна за вашето куче. Точно както при хората, това вещество свръхстимулира централната нервна и кръвоносна система. Може да претовари сърцето и в зависимост от количеството, което животното е консумирано, дори да причини смърт. Треперене, ускорен пулс и нестабилна походка – всичко това са признаци на консумация на кофеин. 

куче кафеСнимка: iStock

  • Лук

Лукът може да причини анемия при кучетата, без значение дали животното го е хапнало еднократно или за определен период от време. Въпреки че това заболяване може и да не звучи толкова сериозно, анемията бързо прогресира, тъй като анемичните клетки не могат да пренасят кислород толкова добре и вашето високоактивно кученце може буквално да се срине без предупреждение, докато тича, играе или ходи. 

кучеСнимка: iStock

  • Шоколад

Въпреки че е необходимо голямо количество шоколад, за да бъде смъртоносно за кучето ви, дори няколко блокчета са достатъчни, за да се почувства домашният ви любимец зле. Повръщане, диария, задъхване, необичаен сърдечен ритъм, треперене, гърчове и хиперактивност – това са все признаци, че косматият ви другар е открил къде държите сладките си запаси. 

куче шоколадСнимка: iStock

Тежестта на симптомите варира в зависимост от количеството шоколад, което вашето куче е изяло. Белият е най-малко опасен, а черният за печене – най-много.

  • Храни/напитки, съдържащи ксилитол

И преди сме споменавали за ксилитолът – изкуствен подсладите, който се среща в продуктите, обозначени, че са „без захар“. Обикновено това са сладкиши, дъвки, диетични напитки и тн. Консумацията му при кучетата може да причини хипогликемия и сериозно увреждане на черния дроб, дори в малки количества. 

Вижте още: Ксилитол – опасният изкуствен подсладител за кучетата ни

Тъй като е силно токсичен, изключително важно е да проверявате внимателно етикетите на съставките и да държите всичко, което съдържа ксилитол, далеч от лапите на домашния ви любимец. 

 

 

 

 

Виж още