7 причини защо кучето облизва подмишниците ви

куче ближе човек Снимка: iStock

Д омашните ни любимци имат своите странни и често – неразбираеми за собствениците им навици и привички. И докато с голяма част от тях вече сме свикнали – например, не ни прави впечатление, че кучето ни облизва различни предмети, когато животното го прави с подмишниците ни, това няма как да не събуди любопитството ни. 

куче ближе човекСнимка: iStock

Кучетата облизват подмишниците (и като цяло – различни части от ръцете) на собствениците си по няколко причини. Ето 7 от тях:

  • Кучето харесва вкуса на потта ви

Това, което за нас няма особено добър вид или мирис, за кучетата ни може да е повече от интересно! Потта съдържа сол и киселинни химикали, вкус, който може да е привлекателен за четириногите ни другари. И тъй като животните разполагат с по-малко вкусови рецептори спрямо хората, тяхното усещане за вкус е различно от нашето. Или иначе казано, потта им допада!

Dogsandcats.bg

Може би сте забелязали, че кучето ви ближе не само подмишниците, но и други чести на тялото ви, включително ръце, врат и лице винаги, когато се връщате от фитнес или сте тренирали у дома.

куче ближе човекСнимка: iStock

  • Кучето харесва вкуса на дезодоранта ви

Понякога ароматът на някои от продуктите за тяло, които използваме – лосиони, кремове или дезодоранти, може да бъде привлекателен за домашните ни любимци. Въпреки това, добре е да държите козметиката си далеч от вашия домашен любимец, защото някои от съставките в продуктите ни могат да бъдат токсични за четириногите. Всъщност, в крайна сметка, те не са предназначени да бъдат консумирани от никого.

  • Кучето ви иска да покаже обич

Нашите любими кучета изразяват чувствата си по различен начин от нас. Докато ние залагаме на думите, те предават емоциите си чрез действия. Облизването е един от най-честите начини, по които четириногите показват своята привързаност. Така че, ако косматият ви другар отделя малко повече внимание на подмишниците ви, това може да е просто неговият уникален начин да ви каже: „Обичам те“. 

куче ближе човекСнимка: iStock

  • Кучето иска да ви почисти

Кучетата често се облизват, за да се почистят, а подмишниците ви могат да заинтригуват питомеца ви именно по тази причина. Уникалният аромат, излъчващ се от тази област, смесица от пот, 

дезодоранти или лосиони, може да им се стори необичаен и да ги подтикне към грижа. Или с други думи – животното се опитва да изчисти от вас всичко, което възприема като чужд аромат.

  • Кучето ви показва своето покорство

Понякога облизването на подмишниците може да е начинът на домашния ви любимец да покаже подчинение. Този жест е подобен на услуга, символизирайки доверието и уязвимостта на животното към вас. Неговият начин да ви каже: „Признавам твоето лидерство“. Наред с облизването на подмишниците, други покорни поведения при четириногите включват: кръстосани лапи, прибрана опашка или лягане по гръб във ваше присъствие.

  • Насърчаване на поведението

Поведението на стопаните оказва значително влияние върху действията на нашите домашни любимци. Макар че обикновено свързваме наградите с лакомства, за много кучета простото внимание е далеч по-мощно поощрение. 

куче ближе човекСнимка: iStock

Възможно ли е вашите неволни реакции да насърчават кучето ви да продължава да ближе подмишниците ви? Всеки път, когато питомецът ви го направи, вие реагирате по определен начин – със смях, вик или просто поглед. Този отговор може да се възприеме като внимание, което подсилва поведението.

  • Чисто любопитство

Точно както човешките бебета, кученцата обичат да изследват света около себе си, докосвайки различни предмети и поставяйки ги в устата си. Четириногите ни другари нямат ръце, за това са склонни да изследват нови неща главно чрез облизване. За това едва ли е изненадващо, че четириногия ви другар обича да ви облизва, като интересът му понякога може да е насочен към подмишниците ви. Все пак – там мирише на нещо ново и различно, нали?

куче ближе въздухаСнимка: iStock

В заключение, има различни причини защо домашният ви любимец облизва подмишниците ви. За да установите коя (възможно е и да са няколко) е водеща при вашето куче, полезно би било да обърнете внимание на контекста и обстановката. 

Вижте още: 

Защо кучето ближе ръцете и краката ви

Защо кучето ближе лапите си

Защо кучето обича да ближе ушите ви

Виж още