7 причини защо кучето ви е толкова привързано към вас

куче човек прегръдка Снимка: iStock

Н яма нищо, което да може да се сравни с връзката на обич, грижа и доверие между човек и неговото куче. Понякога дори ни изглежда нереално – как сме извадили такъв късмет, че да имаме най-чудесния домашен любимец и той да е толкова привързан към нас! В крайна сметка, ние знаем, че не сме съвършени, имаме своите силни и слаби страни, а косматият ни другар сякаш не забелязва всичко това – той просто иска да е до нас. И по възможност – да прави всичко с нас!

Ако сте любопитни защо кучето ви е толкова привързано към вас, то предлагаме ви да разгледате нашия кратък списък с причини по-долу (макар че, сигурни сме, има още много!).

куче човек спиСнимка: iStock

7 причини защо кучето ви е толкова привързано към вас

  • Безопасност

Четириногите са товарни животни и въпреки че кратката разходка от всекидневната ви до трапезарията или кухнята е далеч от преход в пустинята, където числеността е в основата на безопасността, за животното е напълно естествено да ви следва. Това е вид отражение на неговото естествено социално поведение и инстинкт. Домашният ви любимец явно иска да поддържа положителна и социална връзка с вас и се чувства сигурен във ваше присъствие.

Dogsandcats.bg

куче нервноСнимка: iStock

  • Вие сте лидерът на групата

Може би сте любопитни защо кучето следва именно вас от стая в стая, а не прави същото с вашия партньор или другите членове на семейството ви? Вероятно това се дължи на факта, че животното вижда вас като водач на глутницата си. Лидерът в очите на кучето невинаги е този, който очакваме, нито е задължително да е главата на домакинството. Понякога това е човекът, който полага най-много грижи за животното – който го храни, води на разходка или му отделя най-много внимание.

Вижте още: 6 стоплящи сърцето начина, по които кучето показва, че ви обича

  • Научено поведение

Понякога кучето може да ви следва, водено от конкретна причина, различна от простото желание да бъде с вас, докато вършите обичайните си задължения. В зависимост от това как реагирате на неговото поведение, това, което то се надява да получи (спечели), може да го кара да бъде ваша сянка. Ако, например, често му давате по някое лакомство отгоре или го гушкате, когато ви следва от стая в стая, животното вероятно ще продължи да го прави. И можете ли да го вините?

куче човекСнимка: iStock

  • Време и комуникация

Тъй като кучетата не говорят на нашия език, възможно е домашният ви любимец да търси компанията ви като начин да ви напомни за хора на времето. Време за какво, ще попитате? Може би е време гранулите магически да се появят в паничката му. Или е изпил цялата си вода и се нуждае да презареди. Или е време да излезете малко на разходка, тъй като има нужда да отиде до тоалетна.

  • Скука

Ако работите от дома си, то този сценарий ви е добре познат. Кучето ви, което цял ден си дремва кротко на дивана до вас, в даден момент става и започва да ви побутва с нос или закача с лапа. Да, явно е, че е време за разходка! 

куче сутринСнимка: iStock

Излизането навън е полезно не само за вашето психическо и физическо здраве, но и за това на четириногия ви другар. Ако в конкретния момент нямате възможност да излезете, то играчка за дъвчене или пъзел могат да бъдат чудесно решение за дългите ви работни дни. Е, поне за малко, преди и двамата да можете да се насладите на малко чист въздух и да се разтъпчете заедно.

  • Велкро кучета

Има някои кучета, наречени велкро (на материала, който прилепва), тъй като те по природа са точно такива – прилепчиви или много любящи, в зависимост от това как вие самите възприемате това поведение. Сред най-популярните породи, които демонстрират подобно прекомерно привързано поведение, са: Австралийска овчарка, Доберман, Чихуахуа, Английски и Френски булдог, Голдън ретривър, Италианска хрътка, Лабрадор ретривър, Папийон, Мопс и Шетландска овчарка.

Това, което обединява всички велкро кучета е, че те изглежда сякаш винаги са готови за още обич и внимание! 

  • Тревожност при раздяла

Според Американския киноложки клуб, голямата разлика между велкро кучетата и четириногите, които изпитват тревожност при раздяла е емоционалното им състояние. Въпреки че твърде привързаните домашни любимци държат да са винаги около вас, каквото и да правите, те не са склонни да се паникьосват или да се чувстват изоставени, когато стопанинът им не е наоколо. 

куче човек спиСнимка: iStock

Тревожността при раздяла е не само стресираща за вас и домашния ви любимец, но може да доведе и до дългосрочни проблеми с физическото и психическото ви здраве. За това най-добре е да го обсъдите с ветеринарния си лекар.

В заключение, кучетата са социални животни, известни със своята лоялност и несравнима любов към хората си. Независимо дали искате животното да е до вас колкото е възможно повече или ви показва твърде много внимание (и това не ви допада особено), има здравословен баланс, който трябва да поддържате, за да е от полза и за вас, и за вашия космат другар. 

куче човек спиСнимка: iStock

Вижте още: 

Харесва ли му на кучето да го прегръщаме

Колко истинска е кучешката любов

Виж още