7 съвета при обучението на Джак Ръсел териер

Джак ръсел териер Снимка: iStock

Д жак Ръсел териерите са едни изключително забавни кученца! Те могат да бъдат прекрасни домашни любимци, но само ако към тях се подходи правилно. Защото,

макар и сравнително дребни на ръст, тези териери са едни от най-енергичните в цялото кучешко царство.

Безконечната им енергия в запас превръща в известно предизвикателство отглеждането им. За това, ако обмисляте да вземете Джак Ръсел у дома, то има няколко неща, свързани с обучението и отглеждането на тези четириноги, които е добре да знаете. 

Dogsandcats.bg

Полагане на основите

Всеки собственик на Джак Ръсел териер ще ви каже, че това куче е единствено по рода си! И в това твърдение (макар да знаем, че всеки стопанин на домашен любимец би казал същото без значение от породата му!) има известен резон. Тези кучета са интелигентни, но ще ви отнеме известно време, за да ги обучите. За това е добре дресурата да стартира още през първите дни от съвместния ви живот. Колкото по-рано вашият Джак свикне да следва набор от правила, толкова по-добре!

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Представителите на породата са доста независими и ако имат желание да направят нещо, те ще сторят всичко по силите си, за да се случи точно това. И ще продължат да опитват, докато не постигнат желания резултат. Дори да говорим за някоя беля или пакост. За това, ето няколко съвета при обучението на Джак Ръсел териер – директно от професионалистите.

  • Всичко започва с избора на кученце

Неофициалното обучение стартира в момента, в който се свържете с развъдника, откъдето планирате да вземете бъдещия си домашен любимец. Консултирайте се с човека/хората, които са се грижили за котилото до момента. Разпитайте ги – имат ли индивидуални наблюдения относно различните кутрета. Това, че са от едно котило, не означава, че ще имат сходни характери. Дори напротив – те всъщност са много различни. Обсъдете всичко, което ви вълнува и задайте всичките си въпроси – добрият развъдчик ще знае кое кученце да ви препоръча.

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

  • Други домашни любимци

За Джак Ръселите се знае, че не се погаждат добре с някои домашни любимци като морски свинчета, порове, зайчета, змии, плъхове или други гризачи. Това е така, защото като териери, те имат естествено силно развит хищнически инстинкт. И респективно – виждат всички тези животни като потенциална плячка. 

Джаковете първончално са отглеждани за лов и контрол на вредители, както и за преследване на лисици и други малки животни. Това не е нещо, което можете да управлявате или да „изключите“ от природата им. И макар да не е точно съвет за обучение, това е нещо, което стопаните (особено без опит) абсолютно трябва да имат предвид. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

  • Изграждане на хигиенни навици

Дресирането на Джак Ръсел териер и приучаването му на хигиенни навици може да отнеме повече време, отколкото сте очаквали. Разбира се, всичко е строго индивидуално. Макар тези кучета да са силно интелигентни, на тях просто им отнема повече време, за да приемат напълно вашите правила. И макар да се ориентират сравнително бързо какво се иска от тях, в някои случаи може да са им необходими между 6 до 8 месеца, за да го приемат напълно. Обясненията за това са различни. Ние ще посочим най-любимото ни – че те просто обичат да маркират територията си. 

  • Важно е да сте във водеща позиция

Някои кучета, като Аляски маламут, например, не реагират много добре на обучение, базирано на роли. Джак Ръселите обаче се чувстват най-добре именно при подобен подход в дресурата. За да се увенчае с успех той, вие трябва да се заявите като лидер във вашето домакинство. Домашният ви любимец трябва да знае, че вие определяте правилата и той трябва да се води по вас. Ако не успеете да направите това, то кучето ще заеме тази позиция – не се съмнявайте и за момент. А случи ли се това, то може да бъде доста трудно да се обърнат ролите. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Никога не използвайте наказания или физическо насилие като начин да се изградите като лидер в очите на питомеца си. Просто бъдете постоянни и спазвайте график – това е достатъчно.

  • Търпение и още търпение

Ако попитате произволен собственик на Джак Ръсел териер, той несъмнено ще потвърди, че ключът към успешното отглеждане на тези четириноги е търпението. Защото тези кучета могат да бъдат много упорити. Ще се наложи да повтаряте някои команди отново и отново, за да видите животното да ги изпълнява по правилния начин. Да имате достатъчно търпение – това безспорно е едно от условията, за да се спогодите с Джак.

  • Обучение на послушание

Основното обучение за послушание е необходимо, независимо каква порода имате у дома, но при дресурата на Джак Ръсел териер е абсолютно необходим елемент. Основното подчинение не само ще научи кучето ви на някои полезни команди като „стой“, „седни“ и „долу“, но ще му покаже, че вие сте водач. 

Джак Ръсел териерСнимка: iStock

Този тип обучение е задължително, ако искате да имате добре възпитан домашен любимец. 

  • При нужда – вземете клетка

Някои собственици смятат, че клетките са жестоки и абсолютно ги отричат. Истината е, че всеки има право на мнение, но те могат да са полезни при дресурата на Джак Ръсел териерите. Кучетата обичат да имат собствено място, където да се отпуснат и да бъдат оставени сами. Това важи с пълна сила за тези четириноги. Изключително енергични, ако вие не ги накарате да си починат, те просто ще продължат. И подобно на малки деца, ще станат капризни, ако са уморени. Уверете се, че питомецът ви има здравословен график за почивка. И ако забележите, че животното става прекалено натоварено, заведете го в клетката и го оставете да си почине малко.

Вижте още: 

Колко бързо могат да тичат кучетата

10 породи кучета, които гонят мишки и други домашни вредители

Виж още