10 породи кучета, които гонят мишки и други домашни вредители

джак ръсел териери Снимка: iStock

А ко имате проблем с гризачи у дома, то знаете, че борбата с тях е всичко друго, но не и приятно преживяване. Макар да не е лесна, не е нужно да сте сами в нея! Защото има някои популярни породи кучета, за които може би не се замисляте, че са в състояние да ви помогнат да прогоните мишките, плъховете или другите по-дребни вредители далеч от къщата ви. 

Има някои дребни четириноги, известни като отлични ловци. Те са били използвани векове наред като работни животни, чиято единствена цел е да достигат до малки пространства и тесни ъгли, където обичайно се спотайват и гризачите.

Като се има предвид това, преди да осиновите което и да е куче от списъка ни по-долу с цел – борба с вредителите в дома ви, има някои ключови отговорности, към които трябва да се отнесете сериозно. Необходимо е животното да е в крак с годишната ваксинация, включително – за лептоспироза. Външното и вътрешното обезпаразитяване също са задължителни, особено за четириноги, които могат да установят близък контакт с гризачи, преносители на кърлежи и бълхи.

Dogsandcats.bg

дакелСнимка: iStock

Може би и сами сте се досетили, но намираме за съществено да отбележим, че ако ще тренирате куче да гони вредители из дома ви, необходимо е да забравите за разпръскване на отрова – обичайно средство за борба с нежеланите гости. А ако случайно има остатъци, които животното погълне – незабавно го заведете на ветеринарен лекар. 

И така, кои породи кучета могат да са ви в помощ в борбата срещу мишки, плъхове и други домашни вредители?

Както подсказва и името му, родината на този териер е Манчестър, където той е известен с отличните си ловни и състезателни качества. Енергични, атлетични и с остър ум, тези кучета с лекота ще изгонят плъховете от дома ви. 

малко куче ловСнимка: iStock

Наричани с нежното Уести, тези териери са друга порода, този път – с шотландски произход, специализирана в преследване на плъхове. Въпреки че са чудесни домашни любимци и към днешна дата са предпочитани за отглеждане в апартаменти, с правилното обучение бързо ще отключите ловните им инстинкти.

УестиСнимка: iStock

Йоркитата също са родом от Англия, а днес се радват на широка популярност и обич по целия свят. Отлични семейни домашни любимци, тези малки, смели и яростно лоялни са чудесен избор за всеки, който разполага с по-ограничено пространство, но иска да отглежда куче с характер. В миналото пък, тези симпатяги са отглеждани за преследване на мишки и плъхове.

йоркиСнимка: iStock

Керн териерите (да, Тото от „Магьосника от Оз“ на Дороти е именно такава порода) имат шотландски корени. Те са страхотни в преследването на различни гризачи, но също толкова щастливо ще се сгушат и в скута ви.

керн териерСнимка: iStock

Не позволявайте на физиката на Дакела да ви заблуди: тези кучета са отлични ловци! Най-добре се справят със задачата си в екип по двама, така че – ако имате достатъчно пространство, то можете да се замислите да присъедините към семейството си повече от един представител на породата. 

малко куче ловСнимка: iStock

Отглеждани за лов на лисици, невестулки и други дребни гризачи в Англия, джаковете са отлични ловци. Чудесни семейни кучета, а що се отнася до личността им – те са игриви, мили и очарователни. Въпреки че не са изключени прояви на характер. Представителите на породата са склонни да бъдат своенравни и да си навлекат проблеми – особено ако ги игнорирате дълго. 

малко куче ловСнимка: iStock

Едни от по-големите териери в групата, Бедлингтон първоначално са отглеждани в Англия за лов. Често сравнявани с агне заради удивителния си външен вид, с подходящо обучение тези кучета се превръщат във верни помощници в борбата с гризачите в дома ви. 

бедлингтон териериСнимка: iStock

Това, което изглежда като кръстоска между Йоркширски териер и Керн териер, си има име. Норичкият териер също произхожда от Обединеното кралство и е друго четириного, специализирано в лов на плъхове. Смело и умно животно, което обаче е по-подходящо за по-опитни стопани. 

малко куче ловСнимка: iStock

Тези териери приличат на големи плюшени мечета с жилавата си сламено-ръждивокафява козина. Известни с това, че са верни помощници в защитата на стадата овце от лисици в Англия, представителите на породата имат репутацията, че се поддават лесно на обучение, а естествените им ловни инстинкти ги правят чудесни и за други работни задачи.

малко куче ловСнимка: iStock

  • Ягдтериер
Рядко срещана порода, Ягдтериерите, известни още като Немски ловни териери, са кучета със средно телосложение и къса козина. В миналото са отглеждани за лов на лисици, миещи мечки и дори язовци. 
Виж още