Колко бързо могат да тичат кучетата

куче Снимка: iStock

А ко някога сте преследвали кучето си през двора или случайно сте го изпуснали от повода в парка, то знаете, че ако домашният ви любимец сам не реши да се върне, шансът да го хванете граничи с нула. Е, освен ако не сте професионален спринтьор, разбира се!

Докато скоростта варира от порода до порода, средно четириногите могат да бягат със скорост между 15 и 20 мили в час (приблизително 24-32 км/ч) на къси разстояния.

Защо кучетата са толкова добри бегачи?

Невероятната скорост и умението да бягат, характерни за четириногите, започват още от начина, по който са устроени краката и лапите, с които стъпват по земята. Подложките (възглавничките) и ноктите им осигуряват необходимите сила и достатъчно добро сцепление, необходими за бърза промяна на посоката и походката. При максимална скорост (особено при бързите кучета с издължено телосложение, дълбоки гърди и дълги крака), се получава известната „походка с двойно окачване“.

Dogsandcats.bg

хръткаСнимка: iStock

Същата поза на тялото можете да видите и при състезателен кон, при който четирите крайника в даден момент напускат земята едновременно. 

Колко бързо могат да бягат хрътките?

Много породи в пъстрия кучешки свят са известни с високата скорост на бягане, но хрътките определено са на челни места в тази класация. Грейхаундите се нуждаят само от едва шест крачки, за да достигнат максимална скорост от около 45 мили в час (около 73 км/ч). Сред всички бозайници и хищници на планетата, с хрътките могат да си съперничат само гепардите, макар че някои проучвания показват, че хрътките ще спечелят хипотетичното състезание с лекота. 

Какво прави хрътките толкова бързи?

Хрътките имат някои генетични дарби, които допълват функциите им за повишаване на скоростта, които споменахме малко по-горе и които ги правят толкова недостижимо бързи. 

Сърцето на представителите на породата Грейхаунд е несъразмерно голямо останалата част от тялото им. За сравнение, сърцето представлява около 0,5% от телесното тегло на човека. Това на хрътката е 0,77% от теглото на кучето, като в зависимост от теглото – сърцето може да съставлява до 1,75% от масата на животното. Така, дори по време на кратко състезание, биейки пет пъти в секунда, то може безпроблемно да циркулира цялата кръв в тялото на хрътката многократно – дори по време на кратки състезания. 

хръткиСнимка: iStock

5 от най-бързите породи кучета

Грейхаундите не са единствените четириноги, които впечатляват с бързината си. Тези пет кучета също са първенци по скоростно бягане – на къси и дълги разстояния.

Дълги и слаби като хрътки, Салуки не са само една от най-бързите породи в света – те са и една от най-старите. Тези изящни кучета са сложили като верни спътници в лова на древните египтяни и могат безпроблемно да достигнат скорост до 40 мили в час (около 65 км/ч).

хръткаСнимка: iStock

Тези четириноги са най-известни със своята красива, дълга и копринена на допир козина. Скоростта на породата обаче, също е доста впечатляваща. Отглеждани в древността за лов в пустините на Афганистан, тези четириноги все още с лекота достигат до 64-65 км/ч (около 40 мили в час).

Както подсказва името им, тези кучета произхождат от Унгария и са сред най-активните породи, използвани за лов. Ако подгонят плячката си настървено, често достигат до 40 мили в час.

кучеСнимка: iStock

Тези симпатични дребосъци могат да бягат изненадващо бързо за кучета с толкова къси крака. Интелигентен и енергичен, Джак Ръселът е любим домашен любимец, но и ако се налага – ефективен ловец!

джак ръселиСнимка: iStock

Познат от известния филм на Дисни, този петнист приятел е способен да бяга без проблем със скорост от над 35 мили в час (около 56 км/ч).

И някои не чак толкова бързи породи

В кучешкия свят има животни, които са известни със своето по-скоро лениво, на моменти – откровено мързеливо, но във всички случаи – недотам бързо поведение на придвижване от едно място на друго. Сред първенците що се отнася до бавна скорост са Мопс, Корги и Басет, както и масивните Санбернари. Въпреки че всяко правило си има изключения, представителите на тези породи едва ли биха спечелили някога състезание за скорост.

От колко упражнения се нуждаят кучетата?

Независимо дали домашният ви любимец е маратонец, спринтьор или по-скоро почитател на по-бавните скорости, той се нуждае от редовни упражнения и стимулация – физическа и психическа. 

Чрез регулярните разходки, съчетани с игри и забавления, вие ще помогнете на косматия си спътник да поддържа здравословното си тегло. Това е и ценен начин за намаляване на стреса. Нека не забравяме, че „умореното куче е щастливо куче“, а ако изморявате качествено любимеца си, той едва ли ще има особен интерес към прояви на деструктивно и разрушително поведение като дъвчене или драскане на мебелите ви. 

 

 

 

Виж още