7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

куче кола Снимка: iStock

П ътуването с кола заедно с домашния ви любимец понякога може да се окаже известно предизвикателство. С възрастно куче е още по-трудно поради специфичните нужди или понякога – медицински състояния, от които домашните любимци, достигнали този етап на живота си, често страдат.

Вижте още: С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

В допълнение към подготовката, която обикновено правите преди всяко пътуване с кола в компанията на косматия си спътник, трябва да вземете предвид и специалните нужди, които идват заедно с неговата по-напреднала възраст. Защото, сигурни сме –бихте направили всичко, за да бъде пътуването на домашния ви любимец максимално безопасно, но и комфортно.

кучеСнимка: pixabay.com

Dogsandcats.bg

Предлагаме ви 7 съвета за пътуване с кола с възрастно куче. И не забравяйте – това, че косматият ви другар не е вече млад не значи, че не трябва да споделяте ваканцията си с него. Просто трябва да сте малко по-внимателни и грижовни, за да е всичко наред!

  • Планирайте почивките по пътя

За да не губите излишно време в търсене на бензиностанции, отбивки или спирки за почивка по пътя, направете си план предварително. Ако пътувате с възрастно куче е добре спиранията за тоалетна да са на максимум двучасови интервали. 

Най-разумно е да планирате повече спирания като – ако животното не показва признаци, че му се ходи до тоалетна, а въпреки че сте спели продължава да дремва, то по-добре е да не го будите. Бъдете гъвкави и не насилвайте нещата. 

кучеСнимка: iStock

  • Носете нещо познато

За всяко куче новата обстановка е леко плашеща в началото, а при по-възрастните адаптацията е още по-бавна. За това – носете със себе си любимото легло, одеяло, играчки и други предмети, които съдържат онова ухание на дом, което ще успокои възрастния ви другар. Подобно на по-старите хора, и при четириногите с напредването на годините всяко отклонение от обичайната рутина предизвиква тревожност и безпокойство. За това комфортните елементи са от съществено значение – както по време на самото пътуване, така и в хотела/къщата за гости, където ще почивате.

  • Вземете преносима/сглобяема рампа 

Качването и слизането от колата или хотела, където ви предстои да отседнете, може да бъде трудно за възрастния ви домашен любимец. Това важи най-вече за по-едрите породи, които ще ви е трудно да вдигнете на ръце. Наличието на преносима рампа или стълба в багажника на автомобила ви ще улесни придвижването на косматия ви приятел.

  • Осигурете комфорт на ставите

Столчетата и коланите за кучета могат да са доста неудобни за по-възрастните четириноги – особено по време на дълъг път. Това може да е болезнено при кучета, които имат проблеми със ставите или страдат от начална форма на артрит. Най-добре ще е, ако вземете ортопедично легло или постелка, на които животното да може да подремва спокойно по време на возенето. Удобното местенце ще намали болката и сковаността, както и ще осигури желания комфорт за домашния ви любимец. 

кучеСнимка: iStock

  • Планирайте къде ще отседнете

Вземете предвид нуждите на вашето куче при избора на хотели по маршрута си. Помислете – може би е по-добре да запазите стая на първия етаж ако няма асансьор? Или дали случайно няма опция вратата на стаята ви да гледа към паркинга?

Ако старото ви куче е достатъчно малко и не ви представлява проблем да го носите – тогава това няма значение, но за по-едрите четириноги на възраст стълбите могат да бъдат проблем. Винаги планирайте добре и проверявайте условията за домашни любимци на местата, където отсядате – така ще си спестите много неприятни изненади. 

  • Не забравяйте лекарствата на домашния си любимец

Възрастните кучета обикновено имат специални медицински нужди, така че – не забравяйте да вземете лекарствата на животното със себе си. Подгответе и лакомства, в които да „скриете“ хапчетата – ако е необходимо. Ако домашният ви любимец е на специална диета – носете достатъчно количество от храната му, за да ви стигне за цялото пътуване (малко отгоре също не е лоша идея).

кучеСнимка: iStock

  • Проучете къде отивате

Отделете време да направите план на мястото, където отивате. Запознайте се къде около мястото на настаняване, където ще отседнете, има паркове и градинки. Какви са правилата (ако сте в чужбина) и местните закони относно разходките на домашни любимци – къде можете да пуснете любимеца си да потича без повод и къде – задължително трябва да е на повод. Намерете най-близката ветеринарна клиника – за всеки случай. Подгответе се за климата – горещите или твърде ниските температури могат да влошат артрита при по-възрастни животни. Вземете всичко, което може да ви е необходимо – слънцезащитни продукти, допълнителна вода и лакомства – за подсилване.

Вижте още: Важни документи, които всяко куче трябва да има

Най-важното нещо, когато тръгвате на пътуване с по-възрастно куче, е да сте подготвени за всичко, от което животното може да има нужда. Уверете се, че сте си „написали домашното“ предварително, за да сте спокойни, че каквото и да стане – вие сте една крачка напред.

И от тук нататък ви остава само да се наслаждавате на чудесно прекараното време в компанията на четириногия ви, малко по-мъдър, но все така чаровен и любящ приятел!

 

 

 

 

Виж още