С куче в колата – съвети за безопасност и комфорт

куче Снимка: iStock

В секи собственик на куче ще ви каже, че чувства четириногия си любимец като част от семейството. А какво по-хубаво от това да го заведете някъде за уикенда, било то на море, планина или излет сред природата? Разбира се, няма нищо по-добро от пълноценно прекараното време с вашия космат приятел! С малки изключения…

Има два типа кучета – за едните да се возят в кола, провирайки глава през прозореца, е истинско удоволствие, а и трябва да признаем - няма нищо по-забавно от това да спреш на светофар, а от колата срещу теб да се подава запъхтян кучешки нос, нали? За други обаче, нещата са по-скоро граничещи с ужас – те треперят, повръщат, шават напред-назад и като цяло оставят у собствениците си не малка порция чувство на вина, че изобщо са ги взели със себе си на път. 

Както при други ситуации, свързани със социализацията, така и при возенето в кола има някои малки трикове, с които да „смените асоциацията“, както ще ви кажат по опитните дресьори на домашни любимци. Тоест, ако кучето ви свързва пътуването с личния ви автомобил само с посещения при ветеринарния лекар (нещо, което не му е особено приятно), то неминуемо ще се дърпа, опитва да се отскубне. И обратното – ако щом чуе за пътуване (казано с подходящо приповдигнат от вас глас) започва радостно и нетърпеливо да маха с опашка, значи свързва това с нещо хубаво като разходка без повод сред природата, опознаване на нови терени и приключения. 

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Към който и от двата типа да спада вашият домашен любимец обаче, има някои основни и важни съвети и правила, които да спазвате, за да гарантирате и на себе си, и на четириногия ви приятел безопасно и максимално лишено от стрес и напрежение пътуване. За да е шофирането за вас – забавно, а за кучето – комфортно преживяване, на което искрено се радва. 

  • Подгответе колата си

Този съвет не касае толкова как вашето куче ще се чувства по време на път, колкото вашето спокойствие. Защото, колкото и да нямате проблем с космите, калните лапички, лиги и всички други дребни неща, що се отнася до личния автомобил много хората стават откровено нервни, когато превозват животни. 

Най-добре би било, ако предварително се снабдите с подходящи сменяеми калъфки за седалки против косми. Те се продават почти навсякъде, можете да ги поръчате и онлайн спрямо модела на колата ви. Свалят се и се почистват лесно, а и няма да се налага да карате автомобила си на автомивка след всяка екскурзия, била тя и за уикенд, нали?

кучеСнимка: iStock

  • Какво да вземем? 

Има някои основни неща, които трябва да имате под ръка по време на пътуване с домашния си любимец. Най-удобно би било да обособите специална чанта за принадлежностите на кучето – така няма да се налага да ги търсите и да се разсейвате излишно по време на шофиране. В нея сложете:

Мокри кърпички

Снабдете се с такива с високо съдържание на спирт, с чиято помощ да почистите след всички възможни инциденти по пътя.

Торбички за почистване след кучето

Повечето кучета издържат до час, максимум час и половина на път, преди да им се доходи до тоалетна. Ще познаете по леко нервното им поведение, възможно е да се задъхват малко и да пъхтят. Най-добре е да спирате на час, като задължително оставите животното да свърши каквото има и, разбира се, почистите след него.

Купичка с вода

Сухи бисквитки и лакомства

Предпазен колан или преграда

Кучешко одеяло, възглавницалюбима играчка

Ако има нещо познато около себе си, това ще му вдъхне спокойствие

  • Возете кучето в колата от малко

Най-добрият начин вашият любимец да понася по-леко и безпроблемно дори по-дълъг път е, ако е свикнал от малък да се вози в кола. Включете кратки пътувания още, докато тече ранната му социализация – през първите няколко месеца от живота на кученцето. В началото, докато вестибуларният апарат на животното свикне с движението на автомобила можете да му позволявате леко да поставя предните си лапички на таблото или да подава глава през прозореца. Всичко трябва да става под ваш контрол, спокойно и без излишен стрес.

Ветеринарните лекари препоръчват, когато взимате кученцето за първи път, да използвате личния си автомобил, като по време на превозването го гушкате, милвате и успокоявате. През първите дни от живота му пък, можете да го качите в колата на разходка до някой по-спокоен парк, плаж и съседна полянка. Целта е да се създадат положителни асоциации у домашния ви любимец, още от съвсем малко пале той да свързва качването в кола с нещо приятно. Сами ще се уверите, че в един момент той сам ще иска да се качва и вози с удоволствие.

кучеСнимка: pixabay.com

  • За приятно пътуване

Преди да тръгнете за първи път на по-дълъг път с вашето куче, задължително направете едно посещение при ветеринарния си лекар, който да ви даде лекарства против гадене и да ви ориентира в точната дозировка спрямо размера на любимеца ви. 

Опитайте се да шофирате спокойно – рязкото тръгване и спиране може да повлияе зле на стомаха на кучето. Преценете къде ще е най-удобно за него, а и за вас - то да седи/лежи, наградете го с лакомство, за да разбере, че се е справило добре и от него се иска да остане по-дълго време от обичайното в същата позиция. 

Най-добре е да не храните животното непосредствено преди път. На празен стомах шансът да му стане зле и да му се догади е по-малък (както е и с някои хора). Най-добре поне три, дори четири часа преди път да се въздържите от ядене. За отвличане на вниманието от дългия, скучен път (ако карате по магистрала) вземете любимата възглавничка или играчка на любимеца ви – така той ще се чувства една идея по-спокоен, имайки около себе си нещо познато. 

  • За безопасност на пътя

Съществуват някои правила (в определени държави – дори изисквания), към които е добре да се придържате, за да осигурите безопасността на кучето по време на път. 

Основното от тях е да осигурите преграда/колан, който да задържи кучето в случай, че спрете по-рязко от излитане напред. По този начин ще сте спокойни, че дори да се наложи да ударите спирачките рязко, за да избегнете инцидент, любимецът ви няма да пострада. 

Ако е топло задължително пускайте климатик, но нека той не духа право в лицето на животното. Също - ако се вози само на задната седалка, не го оставяте да си подава главата през отворен прозорец в движение – може да се нарани при по-рязко тръгване/спиране на автомобила. Не са редки и случаите, когато по-малко куче може да се опита да скочи от широко отворен прозорец, защото е видяло нещо навън, докато сте спрели на светофар, например. 

кучеСнимка: pixabay.com

Най-добре ще е и да не оставяте въздушната възглавница включена, ако животното се вози на предната седалка до вас. 

И не на последно място – никога не оставяйте кучето си в колата само, независимо дали навън е топло или студено! Едни от най-честите инциденти са свързани с оставени сами на паркинги пред големи супермаркети или молове животни в нагорещени коли. 

Дори 15 минути могат да причинят прегряване и топлинен удар на кучето ви, а това да доведе до необратими увреждания на мозъка му. През зимата пък, когато температурите са ниски, е абсолютно немислимо да си мислите, че автомобилът по някакъв начин защитава любимеца ви от замръзване. Преценете добре къде ще спрете за пазар, ако в магазина не допускат кучета – по-добре е да завържете вашето отвън, желателно е – в близост до камера, за да сте спокойни за безопасността му. 

кучеСнимка: iStock

В заключение можем да кажем, че от всички начини, по които можете да „транспортирате“ кучето си от точка А до точка Б, пътуването с личния ви автомобил остава най-сигурният и при подходяща подготовка –най-спокоен от всички останали.

 

 

Виж още