Важни документи, които всяко куче трябва да има

куче на път Снимка: iStock

Н езависимо дали взимате вашето куче от приют или го закупувате от специализиран развъдник, има някои задължителни документи и регистрации, които трябва да направите на любимеца си. 

Задължителни документи

Основният и задължителен документ, който всеки собственик на куче трябва да притежава е Европейски паспорт на любимеца си. Той ви е необходими не само, ако смятате да пътувате с животното в чужбина – това е основният начин да докажете, че кучето е ваше, че са му направени задължителните имунизации и че има Микрочип, което е задължително по законовия ред. По стандарт той е син на цвят, брандиран със знака на Европейския съюз отпред и може да се издаде само и единствено от ветеринарен лекар след преглед и поставяне на първата ваксина против бяс. 

В паспорта на кучето се вписват всички направени ваксинации, реваксинации и обезпаразитявания, както и удостоверение за поставянето на Микрочип.

Dogsandcats.bg

Изискването за чип - уникален за всяко животно, е уредено в Закона за ветеринаро-медицинска дейност. 

кучешки паспортСнимка: iStock

Вижте още: 3 причини защо е важно да чипирате кучето си

След като сте взели паспорта и сте чипирали успешно любимеца си, следва да го регистрирате в общината по местоживеене. Това трябва да се направи в 3-месечен срок след придобиване на кучето. При регистрация носете със себе си освен паспорта на четириногото, личната си карта и по две копия от началната страница – където са данните на животното, и от тази, на която се виждат направените до момента имунизации и манипулации.

След успешно преминаване на регистрацията ще получите документ, който трябва да носите със себе си при разходките из града и да предоставите за проверка ако ви бъде поискан от компетентните органи. Освен това ще плащате годишна такса за кучето си, различна за всяка община, около 20-25 лв. Ако не направите тази регистрация при проверка подлежите на глоба в размер от 20 до 200 лв.

Документи за родословие

Документите, които ще получите и които трябва да изискате, когато сте се спрели на куче с доказано родословие, са няколко. Първият от тях е Договор за покупко-продажба. Той е задължителен, защото урежда вашите права в сделката и в него трябва да фигурират всички данни за продавача на кучето, пълна характеристика на здравословното състояние на животното, както и цената, за която сте се споразумели. Към него следва да получите и допълнителен документ, в който са вписани точните данни за родословието на бъдещия ви четириног любимец, информация за родителите му, евентуални техни награди и участия. Въпросният договор следва да бъде в два екземпляра – по един оригнал за всяка страна.

Ако сте избрали да закупите новия си любимец от специализиран развъдник, независимо дали се намира на територията на България или в чужбина, ще получите и Удостоверение за раждане. В този документ следва да фигурират името на животното, имената на родителите, информация за поставен Микрочип (ако го взимате след 4-ти месец), както и данните на селекционера и новия собственик (вашите). Без изброените документи няма как да докажете родословие.

Задължителна за изложби и пътувания в чужбина е и Здравната книжка. Ако взимате кученцето твърде малко, може да не получите такава, защото то още няма да е ваксинирано. В тази ситуация ветеринарният ви лекар може да ви я издаде, заедно с Европаспорта на животното. И двата документа са ви необходими както, за да участвате в изложби в чужбина, така и ако искате да използвате любимеца си за развъждане.

Не на последно място – ако кученцето идва от чужбина, задължително трябва да му се извади Здравен сертификат от Националната ветеринарно-медицинска служба на български език.

При осиновяване от приют

Да осиновите кученце от приют е проста и безплатна процедура. Независимо откъде сте избрали да вземете вашия бъдещ любимец, тя е сравнително идентична. На повечето места ще ви дадат анкета или ще проведете интервю със служителите, за да ви опознаят по-добре и преценят до колко сте надеждни за осиновители. След като преминете успешно този етап попълвате декларация и заявление по образец. Осиновеното куче идва с вас у дома с пълен набор ваксини, Микрочип и регистрация в база данни, с Европейски паспорт, обезпаразитено и ако е на възраст над 4-месеца – кастрирано. Единственото изискване към бъдещите осиновители е да са над 18-годишна възраст.

Какви документи ви трябват за пътуване в Европейския съюз?

Един от най-често срещаните и важни въпроси е свързан с това какви документи ни трябват, за да пътуваме спокойно с четириногия си любимец на територията на ЕС и извън него. 

Правилата за държавите от Съюза, с някои изключения, позволяват безпроблемно да пътувате с кучето си ако то има:

  • Ваксинация против бяс (поставена е Годишната ваксина)
  • Поставен Микрочип – в паспорта на кучето е оказано къде точно се намира той.
  • Извършено ваксиниране срещу тения Echinococcus multilocularis(необходимо за някои държави)
  • Валиден Европаспорт за домашни любимци за ЕС. 

Ако пътувате в държава извън ЕС ви е необходим Ветеринарен здравен сертификат. Това е подобен на паспорта документ, който съдържа конкретната информация за вашия любимец (име, имунизации, ваксини против бяс, микрочип). Той се издава от ветеринарния лекар не повече от 10 дни преди датата на отпътуването и е валиден за срок от 4 месеца или до изтичане на ваксинацията против бяс (в зависимост от това кое изтича първо). 

Към него трябва да има и Писмена декларация, в която се посочва, че преместването на животното не е с търговска цел. Тя се изисква най-вече при превоз на кучета и други домашни любимци от специализирани фирми – тоест, упълномощени от вас лица. В този случай кучето трябва да пристигне при вас в рамките на 5 дни след като сте променили местоположението си.

документи на кучеСнимка: iStock

Можете да пътувате с до пет домашни любимеца. Ако те са повече от тази бройка, независимо дали са само кучета или сред тях има и други животни, трябва да предоставите доказателство, че те не пътуват с търговска цел. Такова може да бъде документ за участие в конкурс, изложба или спортна проява. Освен това животните трябва да са над 6 месечна възраст.

 

Виж още