7 знака, че вашето куче не ви смята за свой лидер

куче Снимка: iStock

Р азбирането на динамиката на връзката с кучето ви е от решаващо значение за хармоничния ви съвместен живот. Въпреки че концепцията за „алфа“ или лидер на глутницата е по-нюансирана и сложна, отколкото се смяташе до сега, има някои поведения, които четириногите проявяват, които предполагат, че може би не виждат своя собственик като лидер. Разпознаването на тези знаци е първата стъпка за справяне с всички основни проблеми и само така можете да установите по-здравословна и основана на взаимно уважение връзка с косматия си другар.

кучеСнимка: iStock

  • Игнориране на командите ви

Един от най-ясните признаци, че кучето не ви вижда като лидер на глутницата си е, когато постоянно игнорира командите ви. Ако домашният ви любимец ви погледне, когато му отправите дадена насока, но след това реши да направи своето, това може да означава, че не уважава вашия авторитет. Помнете – обучението е двупосочна улица, включваща последователност, търпение и положително подсилване.

кучеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Дърпане на повода

Куче, което постоянно дърпа каишката си по време на разходка, не просто проявява лоши маниери – то показва и липса на уважение към вашето лидерство. В съзнанието си животното само води пътя и диктува темпото, избирайки посоката, без да се съобразява с вашите напътствия.

  • Опазване на ресурсит

Опазването на ресурсите е поведение, при което кучето се държи прекалено защитно по отношение на храната, играчките или дори определени хора, като често проявява агресия, когато някой се доближи до ценното му притежание. Това държание предполага, че домашният любимец не ви възприема като лидер, който контролира ресурсите. 

кучеСнимка: iStock

  • Скачане

Докато подскачането може да е признак на вълнение и привързаност, в някои случаи то може да показва липса на уважение към личните ви граници. На кучешки език това поведение може да бъде начин за утвърждаване на господство. 

  • Пренебрегване на границите

Ако кучето ви постоянно пренебрегва границите, които сте му поставили, като влизане в забранени зони или кражба на храна от масата, това е знак, че то не спазва правилата на глутницата. 

кучеСнимка: iStock

  • Изискване на внимание

Кучетата, които постоянно търсят внимание, било чрез лай, побутване на ръката ви или прекъсване на дейността ви, може да показва, че животното не ви вижда като лидер, чието внимание трябва да бъде спечелено. Въпреки че е важно да отделяте на домашния си любимец обич и внимание, това трябва да се случва според вашите условия. 

  • Липса на зрителен контакт

Контактът с очи е съществен аспект от комуникацията куче-човек. Четириного, което постоянно избягва да погледне собственика си в очите, може да изразява дискомфорт или да му отправя предизвикателство. 

кучеСнимка: iStock

От друга страна, куче, което ви гледа агресивно, може да оспорва вашия статут. 

Адресиране на проблема

Разбирането на тези признаци е първата стъпка към подобряване на връзката с домашния ви любимец. Важно е да подхождате към всеки проблем с емпатия и желание да разберете основните причини. Вместо наказание, съсредоточете се върху положителното подсилване, последователните правила и търпението. Понякога е необходима и консултация с професионален треньор или поведенчески специалист за справяне с по-дълбоките проблеми, особено в случаи на агресия или силно безпокойство. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

Защо кучетата не харесват някои хора

7 от най-трудните за обучение породи

6 знака, че кучето ви има пълно доверие

Виж още