7 от най-трудните за обучение породи

куче Снимка: iStock

О бучението на всяко кученце изисква търпение, последователност и упоритост от страна на стопанина му. Доста често това е приятна и лека задача както за животното, така и за собственика му. Има породи, чиито представители искат само и единствено да ви угодят, а за вашата похвала биха направили всичко!

Има обаче и такива четириноги, чието обучение може да бъде истинско предизвикателство – особено за хора, които нямат опит в отглеждането на кучета. И не, защото представителите на тези породи са по-глупави или не разбират какво се иска от тях, напротив. Всъщност е точно обратното – те са силно интелигентни, независими и горди. Помнете – не е невъзможно да „излезете на глава“ с тях, но може да се наложи да потърсите и професионална помощ. Важно е да не се отказвате. 

Вижте 7-те най-упорити и трудни за обучение породи кучета

Една от най-известните и красиви породи кучета, те се отличават със силна воля и са пословични със своята непримиримост що се отнася до обучение. Ако използвате правилно вродните им инстинкти да теглят шейни през зимата – ще имате успех.

хъскиСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Чудесни семейни кучета и верни другари в лова, те се славят като една от най-упоритите породи. Склонни са да очакват награда за всяка изпълнена команда и се нуждаят от много упражнения и физическа активност. В противен случай развиват деструктивно поведение и започват да унищожават покъщнината в дома ви.

кучеСнимка: iStock

Отличителният външен вид на тези кучета ги прави разпознаваеми в цял свят. Те са толкова сладко набръчкани, че ни се иска да ги галим и прегръщаме постоянно! Шар Пей са известни със своите вярност и лоялност, но поради гордия им, независим характер са трудни за обучение. Бихте имали успех ако започнете дресурата докато са още малки, но ще ви е необходимо много търпение, за да постигнете желаните резултати.

кучеСнимка: iStock

Едни от най-известните кучета в света – едва ли има някой, който да не е гледал анимационното филмче, посветено на тези петнисти четириноги. Това обаче, което остава скрито от зрителите е фактът, че Далматинците са една от най-трудните породи за обучение. Макар да са много интелигентни кучета, те са и също толкова упорити, отегчават се лесно и са склонни към деструктивно поведение.

кучетаСнимка: iStock

Друга красива порода кучета, отличаващи се като верни пазачи и защитници на семейството. Упорити от малки, те просто не могат да се съсредоточат по време на тренировките. Често Акита са дистанцирани и дори безразлични към други кучета и непознати. Ще ви е необходима професионална помощ, като е добре да се започне още докато кученцето е малко.

кучеСнимка: iStock

Най-дребните кученца в класацията ни, тези симпатични мъници отговарят много точно на определението „голямо куче в малка опаковка“. Дакелите не съзнават размерите си и са смели до безрасъдство, без колебание биха отвърнали на по-голямо от тях куче, ако се почувстват заплашени или предизвикани. Обичат да гонят малки животи и могат да са много упорити в дресурата.

Известни със своята лоялност, тези кучета са и изключително независими, което ги прави трудни за обучение от хора без опит. Обикновено представителите на породата правят това, което искат и то когато преценят за добре. Шиба Ину е много красива порода, която буди уважение, където и да отиде. За да имате шанс да ги тренирате, трябва да започнете още през първите месеци от живота им. Обучени правилно те ще се превърнат във верни приятели за цял живот.

Някои породи кучета могат да бъдат доста упорити, своенравни и независими, което прави обучението им по-трудна задача. Винаги подхождайте към тренировките с кучето си като споделено качествено време заедно, с любов и всеотдайност. 

Бъдете последователни и ще постигнете желания резултат. А ако прецените, че не е по силите ви да се справите с опърничавия нрав на домашния ви любимец – не се притеснявайте да се консултирате с по-опитен специалист.

Виж още