8 изненадващи предимства от живота с куче

куче човек щастие Снимка: iStock

М ного хора се притесняват от всички отговорности и ангажименти, които съпътстват отглеждането на домашен любимец. И да, факт е, че да притежаваш куче не е нещо малко. Само се замислете за всички положителни страни на съжителството с четириног приятел като игри и разходки сред природата, например! И тъй като често се оказва по-трудно да изведем на преден план всички ползи от живота с куче, решихме да съставим за вас един кратък списък. 

Защото, отваряйки дома и сърцето си за домашен любимец, вие не само ще получите нов другар - вие ще се сдобиете с нов член на семейството си! И, повярвайте ни, няма да можете да си представите живота без животното!

А ето и 8 ползи от живота с куче, над които мнозина не се замислят (а би трябвало!).

  • Кучетата лекуват самотата

Освен безусловна обич, една от най-големите ползи, които собствениците на кучета получават, е лек срещу самотата. Вашият домашен любимец винаги ще бъде до вас, когато никой друг не го прави. Той ще чака с нетърпение завръщането ви у дома всеки ден. И само собствениците на четириноги познават чувството на чиста радост и вълнение, с което животното ги посреща на вратата. Без значение дали са отсъствали един или осем часа. 

Dogsandcats.bg

куче човек щастиеСнимка: iStock

Има научни доказателства, които подкрепят тезата, че 85% от хората, които общуват с домашни любимци, се чувстват по-малко самотни.

  • По-здраво сърце

Кучетата могат да направят чудеса със сърцето ви! Проучвания, започнали още през 50-те години на миналия век, доказват, че собствениците на кучета страдат по-рядко от сърдечно-съдови заболявания. 

Една от водещите причини за поява на различни здравословни проблеми, включително и инфаркти, е стресът. Връзката с кучето ви намалява стреса и е по-малко вероятно собствениците на кучета да страдат от подобни медицински състояния. Многбройни проучвания доказват, че някои от ползите на отглеждането на куче, са понижено кръвно налягане и по-успешно справяне с ежедневното напрежение. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Кучетата намаляват стреса

Друга съществена полза от това да имате куче – изпитвате по-малко стрес. Учени от университета във Вашингтон са доказали, че галенето на куче, дори за 10 минути на ден, помага за понижаване на кръвното налягане, сърдечната честота, отпуска мускулите и забавя дишането. Терапевтичните кучета са специализирани в подпомагането на пациенти да се справят именно със стреса и безпокойството. 

  • Трудни времена

Домашните любимци ни предлагат подкрепа в трудни времена. Неслучайно винаги, когато сте разстроени, тъжни или нещо ви притеснява, кучето ви се оказва наблизо, за да се опита да ви ободри. И не само. Учени от Колежа по ветеринарна медицина от университета Пърдю са провели проучване, при което са наблюдавали как ветерани се справят с ПТСР. Удивителният факт, на който са се натъкнали е, че ветераните с терапевтични и служебни кучета са показали значително по-добри резултати. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

Те са имали по-малко симптоми на ПТСР и са развили по-добри механизми за справяне отколкото ветераните без кучета. 

  • Кучетата насърчават физическата активност

Това може и да е нещо, което повечето собственици вече знаят, но след британско проучване по темата от 2019 г., разполагаме с точни числа, които потвърждават това. Стопаните на четириноги са по-активни спрямо хората, които не споделят живота си с куче. И усещат всички ползи върху здравето си, които произтичат от това. 

Според данните от цитираното проучване, ако имате куче у дома, то вие се разхождате средно 300 минути на седмица (или цели 5 часа). За сравнение – средно движението на човек е около 100 минути. Хората, които отглеждат домашен любимец, са активни 200 минути повече в сравнение с тези, които нямат четириного. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Кучетата ни карат да изглеждаме по-привлекателни

Дори в съвременния, виртуален свят, близостта на кучето ни прави да изглеждаме по-привлекателни. Има многобройни проучвания, при които мъже са наблюдавани по време на социални взаимодействия с жени. Изследователите са установили, че собствениците на четириноги по-често получават номера на жена, ако имат куче с тях. Онлайн проучвания също доказват, че на дамите им допадат повече господа, които включват домашния любимец в профилните си снимки. 

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Кучетата подобряват социалния ни живот

Според последни проучвания, около 40% от собствениците на домашни любимци смятат, че намират нови приятели по-лесно. Кучетата са перфектните „разбивачи“ на леда, което прави започването на разговори по-лесно. 

Ако вече сте стопанин на домашен любимец, помислете за всички пъти, когато сте разговаряли с нови хора, докато сте разхождали питомеца си по улицата. Кучешките паркове създават идеални шансове за срещи с нови хора, а започването на разговор е по-лесно от всякога.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Цялостно усещане за щастие

Това е може би основното и най-доброто предимство на това да имаш куче – те просто ни правят щастливи! Японско проучване от 2009 г. доказва, че взирането в очите на косматия ни другар повдига духа, повишавайки нивото на окситоцин, известен като „хормон на любовта“. Ние лично нямаме нужда от други причини, а вие?

Вижте още: 

10 породи кучета, подходящи за по-възрастни хора

Как да обучим кучето да се чувства удобно само вкъщи

 

Виж още