Как да обучим кучето да се чувства удобно само вкъщи

куче само вкъщи Снимка: iStock

Д ори и да обичате да прекарвате цялото време с кучето си, в даден момент ще се наложи то да остане само вкъщи. Изграждането на комфорта на домашния ви любимец ще ви донесе спокойствието, че на животното не му се отразява зле да е без вас наоколо. Важно е да отделите време, за да изградите тази увереност у косматия си другар – че няма нищо лошо в това да остане малко сам, защото така ще намалите стреса и безпокойствието, които може да го обземат във ваше отсъствие. Работата върху това умение може да помогне и за предотвратяване на по-големи поведенчески проблеми в бъдеще. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Пандемични проблеми

Един от страничните ефекти на пандемията е, че много кучета не са свикнали да стоят сами вкъщи. За животните, родени през този период, може да бъде една идея по-голямо предизвикателство да остават без любимия си човек наоколо. Защото това е единствената реалност, която те познават. Въпреки неоспоримата логика обаче, проблем с оставането сами вкъщи имат и много възрастни кучета, които също не понасят добре самотата. Добрата новина е, че умението да се чувстват комфортно у дома - без човешка компания е нещо, което всяко четириного може да научи.

Как да научим кучето си да стои само вкъщи?

Важно е да започнете бавно. Най-погрешното нещо, което един собственик на куче може да направи, е да остави питомеца си изведнъж и изненадващо сам за шест или осем часа. Ако това се случи още през първите дни на съвместното ви съжителство – ситуацията става още по-лоша. 

Dogsandcats.bg

куче само вкъщиСнимка: iStock

Факт е, че някои четириноги могат да оползотворят времето, през което сте на работа в сладка дрямка, но за много от тях това си е вид шок. И той неминуемо води до безпокойство или последвало развитие на деструктивно поведение. Не забравяйте – кучетата са социални същества, те обичат и ценят времето, прекарано с хората. 

Започнете бавно, като с нарастването на комфорта и увереността на животното можете да увеличите и времето, през което то остава само вкъщи. По този начин кучето ще придобие увереността да прекарва времето си без вас наоколо, което е и вашата цел. Идеята е косматият ви другар да започне да вижда часовете, през които сте навън, като просто още една част от деня си, а не на нещо, което да го тревожи. Не забравяйте обаче, че тук социализацията също има своята роля. Бъдете докрай честни със себе си за това колко време оставяте животното само и не прекалявайте. 

Бъдете постоянни

Тъй като работите върху това да помогнете на домашния си любимец да се чувства удобно във ваше отсъствие, важно е да бъдете последователни. Ако работите от вкъщи, пенсионер сте или има лятна ваканция – постарайте се редовно да оставате животното само у дома. Дори само да изтичате до близкия магазин или да изпиете по едно кафе с приятел – важно е четириногото да остава редовно без вас. Тази последователност ще му помогне да започне да се усеща по-сигурно само. 

кучеСнимка: iStock

Поставете някои граници

Обезопасяването на дома ви е важен момент, който не бива да пропускате. Какви условия на достъп ще поставите на домашния си любимец, докато не сте вкъщи, е лично решение. Ако няма да ви има за по-дълъг период от време, например, добре е да създадете защитена зона, където косматият ви другар все пак да има възможност да се разтъпче и да се чувства удобно. Що се отнася до клетката – макар мнозина да са привърженици на обучението с нейна помощ, ще се съгласите, че не е никак честно да оставяме домашния си любимец в нея за продължителни периоди от време. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Осигурете му соло обогатяване

Както уточнихме, целта е да направите оставането само вкъщи забавно време за вашето куче. За да направите това, добра идея е да предоставите на животното различни възможности за обогатяване чрез независима игра, когато не сте наоколо, за да се забавлявате заедно. Това помага за отвличане на вниманието на четириногото от вашето напускане, като същевременно му действа успокояващо. 

Използването на интерактивни играчки, както и такива със скрито лакомство вътре, ще ангажират вниманието на косматия ви другар с часове. Особено важно е, че те ще го занимават в „критичния“ за повечето домашни любимци преходен период – минутите след като излезете от вкъщи, когато и повечето кучета се стресират най-силно. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: 6 причини защо играчките за кучета са толкова важни

Намалете разсейването

За да помогнете на четириногия си приятел да се научи да остава сам вкъщи без това да го притеснява, полезно би било да намалите разсейването, когато това е възможно, разбира се. Пуснете щорите и завесите, преди да излезете – особено ако любимецът ви има заложени ловни инстинкти. Оставянето на пуснат телевизор или радио като форма на бял шум, който да заглуши разсейващите фактори също е добра стратегия. 

Не вдигайте излишен шум

Да оставим домашния си любимец сам у дома може да се окаже по-трудна задача, отколкото някои хора си го представят. Моментът на раздяла, макар да знаете, че се касае за броени часове или дни, може да накара собствениците да станат по-емоционални. Това често води до излишно суетене около кучето, допълнено от устно уверяване, че всичко ще бъде наред. 

кучеСнимка: iStock

Този тип сбогуване може и да кара хората да се чувстват по-добре, но често има обратен ефект, когато става въпрос за поведението на четириногите.

Превръщайки излизането си в голяма работа, вие можете да повишите несъзнателно нивото на тревожност на домашния си любимец. Целта ви трябва да е по-скоро обратната – тръгването/връщането да са сдържани и рутинни, а не толкова показни. 

Вижте още: Защо е по-добре да не казваме „чао“ на кучето си на излизане

Обмислете използване на камери

Ако се притеснявате какво ли прави кучето ви, докато е само вкъщи, може да ви бъде полезно да намалите безпокойството си като поставите видеокамера с wi fi. За щастие, този вид устройства вече са лесно достъпни и ви позволяват в реално време да следите какво се случва с любимеца ви през мобилен телефон. 

Може да ви изглежда прекалено, но повярвайте ни – една такава камера действително може да бъде изключително успокоителна за стопаните на домашни любимци. 

куче само вкъщиСнимка: iStock

Тревожност при раздяла при кучетата

И преди сме споменавали тревожността при раздяла, с която, надяваме се, да не се наложи да се сблъскате. По същество, това е сериозно състояние, свързано с откровен страх на кучето да остане само вкъщи, изпадане в паника и прояви на деструктивно поведение. Симптомите, за които е добре да следите, включват прекомерен лай или вой, хленчене, унищожаване на мебели и имущество, опити за бягство, задъхване или цялостна тревожност. 

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

Ако ви е трудно да оставите кучето си само или подозирате, че на лице има някои от изброените признаци, свързвани най-често с тревожност при раздяла, важно е да се консултирате с професионален треньор, с чиято помощ да изградите план на база положително подсилване, за да се преборите с това поведение. 

Да се чувстваме комфортно сами със себе си и без да се чувстваме самотни – това е ценно умение, което обаче много хора сякаш не могат да оценят. Същото обаче се отнася и до домашните ни любимци. Ключът към това да помогнете на кучето ви да не приема вашето отсъствие като нещо лошо, а напротив – да се чувства комфортно само вкъщи, е да изграждате тези умения бавно и последователно. Не правете „голям въпрос“ от излизането или връщането си от работа - в крайна сметка, това е само част от вашия ден. И следва да се превърне в нещо напълно рутинно и за кучето ви, нали? 

Вижте още: 

Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

 

Виж още