8 начина да успокоите кучето си, когато е уплашено

куче уплашено Снимка: iStock

К учетата ни са емоционално интелигентни същества и за тях е съвсем нормално да се страхуват, когато се сблъскат с нещо ново. В по-дългосрочен план, тези срещи, предизвикващи уплаха у четириногите, могат да доведат до развитие на фобии. Много домашни любимци, например, имат страх от шум, което може да направи нощта край огъня по време на къмпинг или гръмотевичните бури силно стресиращо време за животните и техните стопани. 

Добрата новина е, че има как да помогнете на домашния си любимец. Предлагаме ви заедно да разгледаме 8 неща, които можете да направите, когато кучето ви е уплашено. С тяхна помощ ще намалите стреса, показвайки на питомеца си, че сте на разположение и няма от какво да се бои. 

куче уплашеноСнимка: iStock

  • Създайте му кучешка бърлога

Кучетата имат естествен инстинкт да търсят и да се крият в леговища, така че пригодете за целта някой уютен ъгъл или мебел, под която четириногият ви другар да може да намери спокойствието и комфорта, които са му необходими при определени ситуации. 

Dogsandcats.bg

Важно е леговището да е на такова място, че животното да има достъп до паничката си с вода, както и да може да влиза/излиза лесно от него. 

уплашено кучеСнимка: iStock

  • Снабдете се с успокояващо кучешко легло

Можете да закупите подобни легла от по-големите зоомагазини. Те най-често са оформени като поничка, с мъхест материал и мека подплата. Идеята им е да помогнат за успокояване на тревожните кучета. И макар все още да няма твърди доказателства за техния ефект, наличието на удобно, успокояващо кучешко легло, което да поставите в бърлогата на питомеца си, ще я направи още по-отпускаща и релаксираща за него. И респективно, ще насърчи животното да почива там, далеч от всичко, което го плаши или тревожи.

  • Пуснете спокойна музика 

Има различни проучвания, които показват, че музиката може да помогне на кучетата да се успокоят, да се отпуснат и да намали прекомерната вокализация, когато са оставени сами през деня. Когато има нещо за фон, това може да помогне и за прикриване на страшните звуци, като гръмотевици или фойерверки. 

уплашено кучеСнимка: iStock

Най-добре е да заложите на класическа музика. Доказано е, че тя действително успокоява четириногите. 

  • Пуснете завесите

Пускането на завесите може да помогне, когато кучето ви се страхува от нещо, случващо се навън (фойерверки, например). По този начин блокирате визуалния стимул, което може да помогне и за заглушаване на шума. 

  • Затворете вратите и прозорците 

Когато кучето ви е уплашено по време на буря, например, добра идея е да затворите всичките си врати и прозорци. Това ще намали миризмите и силата на звуците, които достигат до домашния ви любимец. 

уплашено кучеСнимка: iStock

  • Ангажирайте вниманието на кучето си

Много от нас обичат да са заети или да се разсейват с нещо, когато се чувстват нервни или уплашени. Е, същото е и с кучетата ни. Осигурете на питомеца си успокояващи и обогатяващи играчки, за да ангажира вниманието си на закрито. Това ще ви помогне да успокоите животното и то ще има с какво да се занимава, разсейвайки се от източника на страха си.

  • Игнорирайте страшните неща 

Удивително е колко много кучетата разчитат на езика на тялото на стопаните си, за да се ориентират в конкретна ситуация. И колко силно настроението им се влияе от това, как самите ние се чувстваме. Ако, например, самите вие сте стресирани или тревожни, вероятно и питомецът ви ще започне да усеща сходни емоции.  

уплашено кучеСнимка: iStock

За това, едно от най-добрите неща, които можете да направите, когато кучето ви е уплашено, е просто да останете спокойни и да игнорирате това, което го плаши. Давайки пример, косматият ви другар ще разбере, че щом самите вие не сте разтревожени, то може би няма за какво да се притеснява!

  • Хранене и разходка от по-рано

Въпреки че безспорно поддържането на рутина помага на кучетата да запазят спокойствието си, понякога е най-добре да коригирате графика си, ако знаете, че предстои да се случи нещо потенциално стресиращо за питомеца ви. Например, ще има буря, празнична заря или просто имате час за преглед при ветеринарния си лекар…

Когато са уплашени, кучетата често губят апетит. Освен това, няма да намерите четириного, което доброволно да излезе на разходка в гръмотевична буря. За това е най-добре да нахраните и разходките животното малко по-рано.

куче уплашеноСнимка: iStock

Има много неща, които можете да направите, когато кучето ви е уплашено, за да го успокоите. Ако имате по-сериозни притеснения, свързани с поведението на домашния ви любимец, добре е да ги обсъдите с ветеринарния си лекар. 

Вижте още: 

Защо кучетата се страхуват от гръмотевици

Как да спрем кучето да лае, докато ни няма

Виж още