8 начина, по които обърквате кучето си

Мопс Снимка: iStock

Tъй като смятаме кучетата си за част от семейството, лесно е да възприемем модел на взаимодействие с тях подобно на останалите (човешки) негови членове. Истината обаче е, че мозъкът на косматите ни другари е различен от нашия, така че този подход не винаги работи. Всъщност, често се случва точно обратното: имаме срещу себе си объркано куче, което не разбира какво искате от него. 

Предлагаме ви заедно да разгледаме осем начина, по които може би обърквате кучето си, без дори да го осъзнавате

  • Ядосвате се, че прави... кучешки неща

Лай, дъвчене, копаене, гонене… понякога домашните ни любимци буквално могат да ни подлудят с това, което определяме като нежелано поведение. Истината обаче е, че що се отнася до самите тях, това са съвсем естествени, инстинктивни кучешки неща! Макар за вас да е разочароващо или неприятно, когато питомецът ви лае по преминаваща в близост кола или гони катериците в парка, да му се ядосвате, че прави това, което е естествено за него и го кара да се чувства добре, е невероятно объркващо.

куче лаеСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Карате му се за нещо, което е направило преди часове

От личен опит знаем, че няма нищо по-неприятно от това да се приберете у дома след дълъг ден, за да откриете, че в дома ви сякаш е паднала малка бомба, включваща дрехи, обувки и други вещи, сдъвкани и захвърлени на различни места. Без значение дали отново е търсило съкровища в кофата ви за боклук или е разкъсало любимата ви нова възглавничка за диван, няма как да не се ядосате. И това е напълно разбираемо.

куче беляСнимка: iStock

Преди да започнете да мъмрите кучето си обаче, замислете се над няколко неща. От една страна, четириногите нямат същото разбиране за времето като концепция, както ние. Така че, ако животното е направило някоя беля преди часове, то няма да свърже това, което му казвате в момента, с това, което е сътворило тогава.

Така че, ако му се карате, неговата мисъл по-скоро е: „Но защо моят човек е ядосан, аз просто си стоя тук!“. Ситуация, която може да бъде доста объркваща и обезпокоителна за четириногото. То разбира, че сте разстроени за нещо, свързано с него, но не проумява какво точно.

куче беляСнимка: iStock

  • Нарушаване на установената рутина

Кучетата обичат да имат рутина и предсказуемост. Когато такава липсва, домашният ви любимец може да се обърка кога или дали нуждите му изобщо ще бъдат задоволени през целия ден.

Тази несигурност може да допринесе за поява на безпокойство, да забави напредъка в обучението и като цяло да затрудни кучетата да се приспособят към големи промени в живота си.

куче стресСнимка: iStock

Не казваме, че е необходимо да се следва график до минута, но за да се чувства добре питомеца ви, необходимо е да имате предвидим ред на събития като: ставане, разходка, закуска, разходка, време за игра/тренировка и тн.

  • Непоследователност при правилата у дома

Представете си, че сте куче. В даден момент вашият човек ви оставя да се настаните удобно до него на дивана, докато гледа филм. След няколко дни обаче, когато отново скачате, за да сте близо до него и да релаксирате заедно, той ви казва „не“ и ви кара да слезете. Объркващо, нали?

Ако не сте последователни с домашните правила по отношение на домашния си любимец, позволявате му едно нещо днес, а утре не или правите изключения тип „само този път“, животното ще се обърка какво се очаква от него.

куче облягаСнимка: iStock

  • Използване на различни показатели за едно и също поведение

Човешките членове на семейството ви безспорно разбират, че „долу“ и „легни“ означават едно и също нещо, но не можем да кажем същото и за кучето си. Всъщност, използването на множество различни думи за обозначаване на едно поведение може сериозно да обърка домашния ви любимец. Животното няма да бъде сигурно коя команда с кое действие да свърже и в крайна сметка понякога няма да знае какво искате от него.

куче каишкаСнимка: iStock

Далеч по-добър вариант е да изберете една дума (вербален знак) и жест с ръка (невербален знак) за конкретно поведение. 

  • Неглижирате стресовите ситуации

Ако кучето ви се намира в стресова ситуация (към него приближава непознато куче, предстои ви преглед при ветеринарен лекар и тн.), безспорно е изкушаващо да го успокоим, като кажем просто „всичко ще бъде наред“. 

Не бива обаче да забравяме, че кучетата ни се учат чрез асоцииране, така че това може да бъде объркващо за тях в дългосрочен план. С течение на времето животното ще започне да свързва фразата „всичко е наред“ с моменти на стрес и ще се чувства по-неспокойно, когато я чуе.

куче човекСнимка: iStock

  • Размахване на ръце пред лицето му

Кучетата не могат да разберат или усетят намерението ни, когато поставяме ръцете си пред лицето им. Голяма част от четириногите, особено тези, които не ни познават, ще възприемат това като заплаха и ще реагират на нея. Този жест не само ви излага на риск от ухапване, но и обърква кучето какво се опитвате да направите. То не разбира, че искате просто да го поздравите, погалите или да му покажете обич. 

куче ръмжиСнимка: iStock

  • Наказания, вместо действително учене

Няма да се преструваме, понякога действително може да бъде разочароващо да наблюдаваме домашния си любимец как прави грешно дадено нещо отново и отново. Или видимо не разбира или възприема това, на което го учим.

Важно е обаче да знаете, че наказването не учи кучето какво да прави. То просто му показва, че е сгрешило и трябва да се страхува да не ви разстрои. Но ако животното не знае какво искате да направи, как тогава може да знае, дали ще се ядосате или не? Всичко това е много стресиращо и объркващо преживяване за домашния ви любимец.

куче стресСнимка: iStock

Има си причина защо обучението на база положително подсилване е толкова популярно! То насърчава изграждането на стабилни отношения с кучето ви и го учи какво трябва да прави – по разбираем и ясен начин. Без наказания, объркване или друг вид негативни емоции. 

И така, няма да ви караме да споделяте на глас колко от тези неща правите в ежедневието си. Просто имайте предвид, че всички те не ви правят лош стопанин. Това просто може да ви послужи като индикация, че е време да промените малко подхода си.

Вижте още:

Мислят ли си кучетата за миналото?

Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

Виж още