Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

куче Снимка: iStock

Н езависимо дали става въпрос за един обикновен работен ден или за седмица ваканция извън града, понякога се налага да оставим домашния си любимец на грижите на друг за известно време. Знаем добре, че колкото и добре да си прекарвате на почивката си, косматият ви другар ви липсва. И несъмнено нямате търпение да го видите отново. Но дали през същото това време липсвате толкова много и на любимото ви куче?

Факт е, че то ще ни посрещне развълнувано, облизвайки и радвайки ни се, но това е по-скоро обичайно поведение при четириногите. За това няма как да не се запитаме – дали домашният ни любимец влага нещо повече в този поздрав, с което да ни покаже – по неговия си начин, че сме му липсвали? 

кучеСнимка: iStock

Липсваме ли наистина на кучето си, когато ни няма?

Краткият отговор е: да, докато ви няма липсвате на домашния си любимец. В поредица от експерименти по темата, наречени The Dog Project, докторът по медицина, професор по психиатрия и поведенчески науки в Медицинския факултет на университета Емори д-р Грегъри Бърнс е установил, че кучетата действително обичат стопаните си и са тъжни, когато те не са около тях. 

Dogsandcats.bg

Сред по-любопитните проучвания, които д-р Бърнс провежда, е опит с използване на ЯМР. Четириногите участници в експеримента е трябвало единствено да са обучени да стоят неподвижно и да не се плашат от шума, за да останат достатъчно дълго в него. 

В първия кръг от експеримента д-р Бернс излага кучетата на различни миризми: такива, които са познати за тях, но и аромати на непознати кучета и хора.  След обработка на данните специалистът заключил, че реакциите на кучетата по време на експеримента сочат, че те разпознават и обичат стопаните си. 

кучеСнимка: iStock

Комбинирането на знанието, че домашните любимци действително са силно привързани към своите хора и възприятието за време, характерно за четириногите, водят до убеждението, че ние действително липсваме на косматия си другар, когато не сме наоколо. 

Кучешкото възприятие за време

Още през 2011 г. Тереза Рен и Линда Кийлинг съобщават на широката общественост един любопитен факт, свързан с ефектните от оставянето на кучето само за различни периоди от време. Общото заключение, което в последствие се подкрепя от различни изследвания и проучвания по темата гласи, че 

домашният любимец несъмнено ще ви поздрави с далеч по-голям интензитет ако ви е нямало два часа, отколкото ако сте били до магазина за 30 минути. Няма обаче съществена разлика в поведението на четириногото, ако е стояло само между два и четири часа. 

В общия случай почти за всички кучета е валидно твърдението, че могат да направят разлика между половин и два часа, но нещата стават малко неясни след това. Доста вероятно е четириногият ви приятел просто да констатира, че сте отсъствали „дълго време“. И да, развълнуваният поздрав, който ще получите, след като сте отсъствали два часа ще е много подобен на този, ако ви е нямало пет часа. Но определено ще бъде по-ентусиазиран и зареждащ, отколкото след 30-минутно отсъствие. 

кучеСнимка: iStock

Вижте още: Колко точно помнят кучетата

Резултатите от изследвания, публикувани в изданието Current Biology показват, че кучетата имат епизодични спомени. Тоест – те се сещат за конкретни дни и събития, които са им направили по-силно впечатление. Години наред се смяташе, че кучетата нямат този тип памет, но се оказва, че всъщност четириногият ви другар действително може да има специални спомени (за щастие!), свързани с вас. Ура!

За съжаление, спомените на кучетата може и да не издържат в дългосрочен план, но не е изключено те да си спомнят конкретни събития и дни. За това е напълно възможно, докато сте далеч от любимото си кученце, то да сънува „добрите времена“, въпреки че тези сънища нямат капацитета да продължат дълго, след като са се случили. 

Вижте още: Помнят ли кучетата предишните си собственици

Как кучетата разбират отсъствието на стопаните си?

Ако тръгвате на работа по едно и също време всеки ден и се прибирате в сравнително идентичен час, домашният ви любимец постепенно ще се приспособи към този график. В началото може да чуете от съседите си, че кучето е хленчело, докато ви няма, но в крайна сметка животното ще се научи, че ще се върнете у дома и няма да го изоставите. 

кучеСнимка: iStock

Не бива да забравяме, че кучетата са много социални животни, които се нуждаят от достатъчно стимулация. За това е важно да не оставяте четириногото си само за твърде дълго време и да се уверите, че му осигурявате физическа активност и упражнения, за да изразходва енергията, която е натрупало през деня. 

Ключово за точния отговор на въпроса „Дали липсваме на кучето ни, когато ни няма?“ е доколко познаваме специфичния му характер и нужди. Знаейки, че домашните ни любимци най-вероятно действително не правят разлика между два или четири отминали часа, то просто трябва да приемем, за че косматия ни другар просто… ни няма. И ако това е част от ежедневието ни, не би трябвало да имаме за какво да се тревожим. 

От друга страна, по-дългите периоди на отсъствие на стопанина – пътуване, командировка или почивка, са събития, различни от обичайната рутина на домашния ни любимец. Важно е да помислите на чии грижи оставяте косматия си спътник, за да следите той да е в безопасност, нахранен, психически и физически стимулиран. Факт е, че всяко куче е различно, но можете да бъдете сигурни, че ако подходите отговорно и поверите домашния си любимец в добри ръце, всичко ще е наред, докато ви няма. 

щастливо кучеСнимка: iStock

Е, винаги ни остава и надеждата, че ще получим още малко радост от страна на кучето си, когато се завърнем!

 

Вижте още:

Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

Знае ли кучето ми как се казвам

 

Виж още