Мислят ли си кучетата за миналото?

куче спомени Снимка: iStock

В секи, който има щастието да споделя живота си с куче, често бива заинтригуван от тънкостите, свързани с умствените процеси на четириногите ни другари. Наблюдаваме ги как сънуват, а крачетата и клепачите им потрепват, привидно изгубени в свят, за който можем само да спекулираме. Преследване на катерица или на съседската котка е това, което предизвиква тези движения на крайниците на косматия ни другар? Или животното си спомня за радостта от играта на донасяне на топка? За съжаление, можем само да гадаем. Една от спекулациите, които безспорно предизвикват любопитството на мнозина, е свързана с миналото. Или по-точно – как то присъства в мислите на четириногите ни другари.

куче спомениСнимка: iStock

Различни изследвания към момента многократно са доказали, че кучетата имат нюансирано разбиране за нашите думи и емоции, много по-задълбочено, отколкото се предполагаше в миналото. Четириногите отговарят на командите ни, проявяват съчувствие, когато сме тъжни и се радват заедно с нас, когато имаме повод. Но въпросът, който все пак остава, е дали тези реакции се основават само на настоящи стимули? Или има реална възможност косматите ни спътници да имат свой резерв в паметта, където складират минали преживявания?

Кучетата не мислят за миналото си по начина, по който хората го правим. Но техните асоциативни спомени карат специалистите да предполагат, че миналите преживявания играят роля в това как те реагират на определени ситуации. 

Dogsandcats.bg

куче спомениСнимка: iStock

Спомнят ли си кучетата миналото си?

Когнитивният свят на кучетата винаги е бил сфера на очарование и интерес. Скорошни проучвания разкриха някои измерения на този свят, които преди смятахме, че са запазени само за хората. Революционно изследване, проведено в Будапеща, Унгария, разкри впечатляващите наблюдателни умения на четириногите. Оказва се, че нашите домашни любимци могат да имитират човешкото поведение и да копират действия, само наблюдавайки стопаните си. Това откритие предполага, че кучетата могат да формират спомени, които им позволяват да си спомнят хора, места или преживявания въз основа на специфични асоциации.

Например, някои животни изглежда се чувстват неудобно около мъже, носещи шапки. Това интересно поведение може да е продукт на негативна или травматична връзка с някой, който е бил с шапка в миналото. Следователно, когато домашният ви любимец взаимодейства с човек или среда, а нещо в държанието му изглежда необичайно, то може да си спомня нещо от миналото си.

куче спомениСнимка: iStock

И така,

макар кучетата да не мислят да миналото си по начина, по който хората го правим, техните асоциативни спомени и заучено поведение предполагат, че миналите преживявания играят роля в това как те реагират на определени стимули.

С други думи, те може да не си спомнят добре миналото, но могат да „върнат лентата назад“, припомняйки си минали асоциации и да се поучат от тях. 

Какво казва науката?

За разлика от хората, които разполагат с епизодична памет, което ни позволява да си спомняме минали събития в даден контекст, кучетата живеят „за момента“. Тяхната памет е асоциативна, което им помага да си припомнят минали преживявания и спомени чрез зрението и обонянието си.

куче спомениСнимка: iStock

Този уникален начин на отработване на преживяванията обяснява защо нашите пухкави другари се вълнуват толкова всеки път, когато ни видят, дори ако току-що сме излезли за минута. За нашите скъпоценни кучета връзката, която имат с нас е много по-съществена, отколкото концепцията за време, която имат. 

С напредване на възрастта припомнянето на хора и събития може да стане по-голямо предизвикателство за косматия ви другар. Изследванията обаче показват, че специфични действия, поведение и черти могат да предизвикат спомени. 

Нашата роля в оформянето на спомените на кучетата

Като стопани на домашни любимци ние имаме важна роля в оформянето на паметта на кучетата ни. Четириногите често ни свързват с храна, забавление и комфорт, поради което и са толкова щастливи да ни видят дори след кратко отсъствие. Освен основен източник на радост, ние помагаме на кучето си да се ориентира безопасно в света, като му предоставяме преживявания, които формират възприятието и разбирането му за света. Ние обучаваме, социализираме и насочваме питомеца си, което по същество оформя неговите асоциативни спомени.

куче спомениСнимка: iStock

В наши ръце е да направим всички тези преживявания положителни, като по този начин подобрим благосъстоянието и щастието на четириногия ни другар.

В заключение, макар че кучетата не могат да помнят събитията по същия начин, както хората, паметта им играе важна роля при оформянето на поведението им и моделите на учене. И колкото по-дълбоко навлизаме в очарователния свят на кучешкото познание, толкова по-забележително способности на четириногите се разкриват пред нас! И, вярваме, че ще се съгласите, всичко това задълбочава възхищението ни от верните ни спътници! 

Вижте още: 

Разбира ли кучето колко време ви е нямало

Липсваме ли на кучето си, когато ни няма

6 начина, по които обърквате кучето си

Виж още