8 от най-полезните зеленчуци за кучетата

куче моркови Снимка: iStock

М акар кучетата да не се нуждаят непременно от пресни зеленчуци, за да задоволят всичките си хранителни нужди, те могат да им осигурят полезна допълнителна доза витамини. Можете да използвате зеленчуците и като фантастични нискокалорични и здравословни добавки, заместител на лакомствата. 

Ако имате намерение да включите зеленчуци към менюто на косматия си другар, добре е да отделите време за проучване, за да сте запознати с това какво е безопасно и какво – по-добре да оставите извън диетата на четириногия си другар. Не забравяйте, че

въпреки че някои зеленчуци не крият рискове при консумация от четириноги, те не трябва да съставляват повече от 10% от съдържанието на паничката на животното.

Dogsandcats.bg

Не всички зеленчуци са еднакво препоръчителни за нашите кучета. За да ви помогнем да се отървете от догадките с кои от тях има смисъл да допълните диетата на косматия си другар, предлагаме ви да разгледаме осем от най-полезните зеленчуци за кучета. 

  • Моркови

Кучетата обикновено са големи фенове на морковите. И как да е иначе – те са сладки, хрупкави и забавни за дъвчене! Пресни, варени или на пара – можете да ги давате на животното всякак, стига да са нарязани, за да са по-лесни за дъвчене и да не представляват опасност от задяване.

куче зеленчуциСнимка: iStock

Ползи: Морковите са отличен източник на калий, фибри и витамин А. Дъвченето им може да подобри здравето на зъбите на кучето ви, нежно почиствайки остатъците от храна и да предотврати натрупването на плака.

  • Сладък картоф

Сладките картофи са изключително богати на хранителни вещества и предлагат ненадминати ползи за здравето както за хората, така и за кучетата. Сервирайте ги печени или на пюре, тъй като сурови те са лошо смилаеми и рискувате запушвания, ако ги дадете на животното на големи парчета.

зеленчуциСнимка: iStock

Ползи: Високо съдържание на витамин А, който спомага за поддържането на здрава кожа и козина. Може да помогне за добавяне на повече фибри към диетата на вашето куче, както и да му донесе успокояващо облекчение, ако изпитва стомашно разстройство

  • Грах

Да, съгласни сме, че технически грахът е бобово растение, а те не са сред най-препоръчителните за кучета. Но той все пак заслужава своето място в този списък, стига да се внимава с количествата. Избягвайте и консервите, тъй като в тях обичайно има добавен натрий и/или консерванти.

куче зеленчуциСнимка: iStock

Ползи: Тези малки зрънца съдържат много протеини и фибри, както и витамини А, B, C и K. Представляват лесна и здравословна добавка към менюто на животното, тъй като не изискват рязане

  • Броколи

Кучетата обикновено не са толкова придирчиви като децата, когато става въпрос за ядене на зеленчуци, така че защо да не проверите дали броколите са нещо, което би им харесало? Можете да им ги сервирате сурови или готвени, стига да пропуснете всякакви подправки. А шепа замразени броколи в горещ летен ден са чудено лакомство!

Имайте предвид, че съществува риск, свързан с този кръстоцветен зеленчук, тъй като в него се съдържат съединения, наречени изотиоцианати. Те могат да причинят на косматия ви другар стомашно дразнение. За това и умереността е ключът, когато става въпрос за включване на броколи в диетата на домашния ви любимец. 

куче зеленчуциСнимка: iStock

Ползи: Броколите са с ниско съдържание на мазнини, което ги прави отлично лакомство за кучета, които имат нужда да свалят няколко килограма. Този зеленчук е богат на витамин К, който подобрява здравината и плътността на костите.

  • Целина

Варена или сурова, целината е безопасен избор за кучета, много от които действително се наслаждават на нейната хрупкава текстура. Имайте предвид обаче, че не всички четириноги понасят добре целината, така че по-добре да я избягвате, ако косматият ви другар има стомашни проблеми.

Ползи: Целината може да подобри здравето на зъбите на вашето куче, поддържайки здрави венците му и дори – освежавайки дъха му.

Високото съдържание на вода прави целината изключително нискокалорична, без да намалява хранителната й стойност.

  • Зелен боб

Естествената сладост на зеления фасул го прави чудесен избор, а многобройните му хранителни вещества (протеини, желязо, калций и витамини B6, A, C и K) го превръщат в здравословен вариант за лакомство или добавка към менюто на кучетата.

Ползи: Желязото в зеления фасул помага за производството на червени кръвни клетки. Зеленчукът може да помогне на вашия домашен любимец да се почувства сит, без да се натоварва с допълнителни мазнини и калории. А това е голям бонус при четириноги с наднормено тегло.

куче зеленчуциСнимка: iStock

  • Краставици

За зеленчук, който е с толкова високо съдържание на вода, краставицата със сигурност е сред първенците във всяка диета. Особено полезно лакомство през лятото, консумацията на краставици предлага бърза доза хидратиращо освежаване.

Ползи: Краставиците съдържат фитохимикали, които се борят с лошия дъх.Те са отлична закуска за кучета, които трябва да избягват излишните калории, мазнини или захар.

  • Карфиол

Напоследък карфиолът преживява своя звезден миг, но не само ние можем да се възползваме от него! Кучетата ни могат безопасно да хапват карфиол, бил той суров, на пара или печен.

зеленчуциСнимка: iStock

Ползи: Има ниско съдържание на калории, което го превръща в добър избор за кучета, нуждаещи се от нискалорични лакомства, както и такива, които страдат от болки в ставите.  Завидното количество фибри подобрява чревната флора на животното.

Зеленчуците не винаги са добро нещо, когато става въпрос за вашето куче. За това винаги правете кратко проучване, за да се уверите, че дадена храна е подходяща за консумация от четириноги, преди да я споделите с косматия си спътник.

Вижте още: 

Можем ли да даваме на кучето си портокали

5 прости стъпки за укрепване на имунната система на вашето куче

Виж още