Можем ли да даваме на кучето си портокали

куче портокали Снимка: iStock

В ъпреки че има някои човешки храни, включително плодове и зеленчуци, които не е добре да споделяме с домашните си любимци, тъй като могат да им се отразят зле, все пак има и такива, с които спокойно можем да почерпим четириногия си другар. Какво обаче да кажем за цитрусовите плодове? Безопасно ли е, например, да дадем на кучето си парче портокал?

куче портокалиСнимка: iStock

Могат ли кучетата да ядат портокали?

Според специалистите на Американския киноложки клуб (АКС) в малки и ограничени количества портокалите са безопасно лакомство за домашните ни любимци. Естествено сочни, месестата им част не крие рискове за консумация от четириноги. Необходимо е обаче да бъдете много внимателни, когато хапвате портокали и ги споделяте с косматия си другар. 

Dogsandcats.bg

Сладостта на тези плодове е част от това, което ги прави толкова популярни и обичани от нас, но високото съдържание за захар може да бъде нездравословно за кучетата. 

От АКС отбелязват, че стомашното разстройство често се проявява при кучета в следствие на консумация на твърде много захар. 

куче портокалиСнимка: iStock

Въпреки че вроденото любопитство на кучетата ще ги накара да искат да опитат от всичко, което стопанинът им похапва, има и четириноги, които не са почитатели на портокалите. Тръпчивостта на цитрусовия плод може да не е дотам привлекателна за животните. За това, ако ви е интересно какво мисли косматият ви другар за портокалите – уверете се, че сте отстранили кората, семките и бялото под кожата на портокаловата кора, преди да дадете месестата част на питомеца си. 

А ако домашният ви любимец действително харесва портокали, ограничете количествата, които му давате – нека това да е специално лакомство, което четириногото получава от време на време. 

Здравословни ли са портокалите за кучетата?

Портокалите са добър източник на витамин С, който е полезен както за хората, така и за домашните ни любимци, тъй като поддържа цялостната ни имунна система. От АКС отбелязват още, че портокалите съдържат още фибри и калий, които са полезни за цялостното здраве на косматия ви другар. 

куче портокалиСнимка: iStock

Освен това, оранжевите плодове са с ниско съдържание на натрий, така че за кучета, които обичат да похапват плодове, те могат да бъдат чудесно и здравословно лакомство. Ако възнамерявате да храните кучето си с портокали, важно е строго да ограничите количествата, за да предотвратите стомашно разстройство. 

Най-големите рискове, свързани с консумацията на портокали от кучета, са свързани с частите от плода, които повечето от нас, хората, не ядат, по-специално – семената или кората, които трябва да се отстранят внимателно. Кората на портокалите също трябва да бъде старателно обелена, тъй като дъвченето й от страна на косматия ви другар може да причини запушвания или задавяне. 

Както при всяко друго лакомство, давайте само малки парченца на кучето си, за да видите как ще реагира то и ако имате някакви притеснения, консултирайте се с ветеринарния си лекар.

куче портокалиСнимка: iStock

Повечето домашни любимци ще бъдат искрено развълнувани да хапнат парченце портокал, в ограничени количества тези плодове са безопасни за консумация от кучета. Ключовото тук е – без семена и кора, както и в умерени количества. 

Вижте още: 

10 човешки храни, които може да даваме на кучето

Важни витамини и минерали за вашето куче

Виж още