5 прости стъпки за укрепване на имунната система на вашето куче

куче здраве Снимка: iStock

В сички обичаме кучетата си, за това и с настъпването на хладните месеци няма как да не се замислим какво можем да направим, за да предпазим домашния си любимец от настинка, болка или дискомфорт. Сигурни сме, че и вие искате косматият ви другар да играе, да се забавлява и да има достатъчно енергия, за да се наслаждава на живота си, нали?

Всеки ден кучетата ни постоянно са изложени на неща, които могат да компрометират здравето им. Независимо дали живеете в града или на село, бактериите, вирусите и паразитите са трудни за избягване, а ключът към здравето на четириногия ви другар в никой случай не е да го държите заключен вкъщи. Вместо това – опитайте се да поддържате имунната му система в добра форма, за да може бързо и ефективно да се пребори с болестите, когато го връхлетят. 

куче здравеСнимка: iStock

Предлагаме ви 5 прости и лесни стъпки на ежедневно ниво, които можете да опитате, за да подсилите имунната система на косматия си другар.

Dogsandcats.bg
 • Пазете кучето си чисто

Всички знаем колко важна е добрата хигиена за нашето здраве, нали? Неслучайно още от деца ни повтарят да мием старателно ръцете си преди хранене или веднага, щом се приберем от разходка. Е, това важи и за кучетата ни. Разбира се, четириногите имат свои начини да се самопочистят, ближейки лапите си, но често това не е достатъчно. 

Поддържането на подходяща хигиена е фактор номер едно за подсилване на имунната система на кучето.

Всеки ден имунната система на косматия ви другар трябва да се справя с различни бактерии и мръсотия. Редовното почистване на кучето ви ще намали броя на бактериите, оставяйки на животното повече имунни резерви за по-важните битки. Все пак, имайте предвид, че „редовно“ не означава „постоянно“ – ако животното е прекалено чисто, имунната му система може да отслабне. 

куче лапиСнимка: iStock

 • Контрол на теглото

Колкото повече килограми има едно куче в излишък, толкова повече имунната му система се натоварва всеки ден. Обсъдете с ветеринарния си лекар какво е идеалното тегло на животното и колко калории е добре да консумира всеки ден, а след това се опитайте да се придържате към него. Контролът на порциите и ограничаването на лакомствата са основният начин за наблюдение на приема на храна.

 • Здравословна диета

Диета, пълна с хранителни вещества, е от съществено значение за поддържане на имунната система на кучето ви. Тук ключова роля имат антиоксидантите, които имат важно значение в поддържането на здравето на животното. Те, на практика, представляват витамините и минералите в храните, които противодействат на свободните радикали и спират увреждането на клетките.

зеленчуциСнимка: iStock

Антиоксидантите се съдържат в много плодове и зеленчуци. Макар че можете да ги откриете и в някои храни за кучета обаче, те обикновено не са в достатъчно големи количества, за да имат значително отражение върху здравето на животното. 

Сред най-добрите естествени източници на антиоксиданти, подходящи за консумация от домашни любимци (и хора), са:

 • Боб: червен и черен
 • Горски плодове: боровинки, малини, ягоди
 • Ябълки
 • Картофи (варени)
 • Зеле
 • Броколи
 • Ечемик

куче зеленчуциСнимка: iStock

 • Поддържайте играчките и купите чисти

Кучетата изучават и получават информация за света около себе си главно чрез обонянието, а често – използват и езиците си за целта. За това често можем да видим домашния си любимец, който тича напред-назад из дома ни, разнасяйки някоя от личните ни вещи в уста. Колкото и сладко-забавно да е това поведение обаче, то показва нагледно как микробите от устата на кучето ви лесно могат да бъдат предадени на всичко, до което то се докосне. 

Поддържането на играчките и купичките на домашния ви любимец чисти намалява ежедневния пренос и натоварване на бактерии, с които имунната система на животното трябва да се справя. Почиствайте паничките с топла вода (избягвайте препарат за съдове, който може да е токсичен) и изплаквайте добре. Не забравяйте да изсушите напълно играчките и съдовете след измиване, тъй като е възможно да има остатъчна влага, която е отлична среда за размножаване на бактерии.

куче водаСнимка: iStock

 • Ограничете нивата на стрес в дома си

Много собственици на кучета подценяват стресовата среда като фактор в живота на домашните си любимци. Но той всъщност е истински проблем – както за четириногите, така и за хората. Стресът може да потисне имунната система и да намали способността на тялото да се предпазва от болести. Избягването на стресови ситуации и среда е един от ключовете за поддържане на доброто здраве на кучето ви.

Така че – ако искате да подсилите имунитета му, осигурявайте му достатъчно упражнения всеки ден и се опитайте да следвате рутинен график за времето за хранене, дрямка и игра. И не на последно място – елиминирайте негативните взаимодействия с други домашни любимци или хора.

куче здравеСнимка: iStock

Вашият ветеринарен лекар е най-добрият източник на достоверна информация за това как да подсилите имунната система на вашето куче. Често стигаме до кабинета му едва, когато четириногите ни другари са се наранили или са болни, но тези срещи са склонни да се фокусират главно върху един конкретен проблем. За това, не подценявайте важността на профилактичните прегледи, които са по-холистични и дават възможност на специалиста да провери и имунната система на кучето ви по време на прегледа на цялостното му физическо здраве.

куче здравеСнимка: iStock

Вижте още: 

Как стресът се отразява на кучето ни

6 причини защо кучетата се задъхват

Виж още