8 причини защо кучето ви лае по определени четириноги

куче лае улица Снимка: iStock

И мате чувството, че домашният ви любимец има по-специално отношение към някои кучета? Сякаш питомецът ви е приятелски настроен към някои четириноги, но се превръща в дивак, когато става въпрос за други. При това, дори без другото животно да прави нещо конкретно, а понякога още при първата им среща...

Ако ви избива студена пот всеки път, когато разхождате кучето си навън, защото не знаете кога ще започне да лае по друго четириного, то добре знаете за какво говорим. За това и няма как да не се запитаме: Защо някои кучета не се разбират още от пръв поглед? 

куче лае улицаСнимка: iStock

8 причини защо кучето ви лае по определени четириноги

 • Натрупване на тригери

Разхождате кучето си навън. И то изглежда съвсем спокойно, разминавайки се с 5 други домашни любимци. Мислите си, че всичко е наред, докато... Питомецът ви започва заплашително да ръмжи на шестото куче, с което се среща. Ако ви се е случвало и преди, то трябва да знаете, че е възможно да се дължи на натрупване на тригери.

Dogsandcats.bg

Това се случва, когато стресът, който от началото е контролируем, се натрупа. Това предизвиква изблик на емоции, който животното изразява чрез лай и хвърляне. Представете си го като следната формула: стрес + хормони + повече стрес = срив.

куче лае улицаСнимка: iStock

Възможно е домашният ви любимец да е бил стресиран от самото начало. И след среща с няколко агресивни кучета нивата на кортизола му започват да се покачват. Животното не може да ви накара да спрете веднага. Или да ви каже, че не е в подходящо настроение за нищо в момента. И тогава, образно казано, идва капката, която прелива чашата – среща шестото куче (стресиращ фактор). Другото животно може да се приближило или да се е опитало да го подуши... Тогава вашият домашен любимец си казва: „Добре, не мога повече! Това е!” и избухва в ярост като вулкан.

Ето защо понякога може да изглежда, че лаят е насочен само по определено четириного.

куче лае улицаСнимка: iStock

 • Синдром на малкото куче

Някои малки породи кучета лаят по определени четириноги водени от нещо, наречено „Наполеонов комплекс“. Ако дребният ви питомец се държи свирепо само пред големи животни, значи той може да има „синдром на малкото куче“ - вродена черта като вид защита срещу потенциални заплахи. А в неговите очи по-големите четириноги са равни на опасност.

Вижте още: Защо някои малки кучета са по-агресивни

Това може да се дължи на липса на социализация или ако собствениците защитават питомеца си твърде много. А може би животното се страхува да не го наранят, ако го оставите да общува с по-големи свои събратя. 

куче лае улицаСнимка: iStock

 • Негативен опит

Кучето ви се държи уплашено и джафка ожесточено само по определена порода? Или ви изглежда, че като че ли не харесва кучета само с определен цвят? Ако случаят е такъв, може би четириногият ви другар има негативен опит, който диктува поведението му в настоящето. Възможно е голямо кафяво куче да го е нападнало в миналото, ако то ръмжи само на подобни на него. 

куче лае улицаСнимка: iStock

 • Агресивни кучета

Вашето куче може да се страхува и да лае, когато се сблъска с недружелюбно четириного. Може би питомецът ви усеща, че насреща си има домашен любимец, готов да го нападне всеки момент. И той показва, че е готов да отвърне на атаката със специфичен език на тялото, включващ:

 • Ръмжене
 • Скована поза на тялото
 • Оголени зъби
 • Свити назад уши

куче лае улицаСнимка: iStock

 • Предупредителен лай

Ако кучето ви ръмжи по други четириноги само в близост до двора или къщата ви, то може да им казва: „Махайте се, това е моя територия!“. Ако лае по други кучета само в близост до вашия двор или къща, те може да им казват: „Махайте се от моравата ни!“. Някои домашни любимци са по-териториални и са готови да защитят това, което смятат са „свой район“.

 • Кучето иска да защити вас

Ако кучето ви лае, когато доближите друго четириного, то може би иска да ви предпази. Мислете за това като вид притежателно поведение. Експертите са единодушни, че кучетата могат да ревнуват. Може на домашния ви любимец да не му харесва да общувате с други четириноги и за това да ръмжи като вид предупреждение. 

куче лае улицаСнимка: iStock

 • Любопитство

„Да подуша това... Или онова... О, никога преди не съм помирисвал това!“

Понякога причината, поради която четириногият ви другар ръмжи само по бездомните и никога по домашните кучета в квартала ви, е просто, защото не ги познава. Да, можете да живеете в района от години и тъй като разхождате питомеца си всеки ден, той е запознат с всички аромати наоколо. И така, когато се появи куче, което той не е виждал, животното лае по новодошлия. Вероятно питомецът ви го прави, за да предупреди вас и другите за възможна заплаха.

куче лаеСнимка: iStock

 • Кучето ви се радва да види приятел

Понякога домашният ви любимец може да джафка не поради безпокойство, а поради вълнение. Ако лаят е съчетан с ентусиазирано махане с опашка и широко отворени очи, то е възможно питомецът ви да вижда свой четириног другар. 

Вижте още: 

Поведение на кучето, търсещо внимание

10 породи, известни с териториалното си поведение

 

 

Виж още