10 породи, известни с териториалното си поведение

Родезийски риджбек Снимка: iStock

К учетата проявяват териториално поведение по различни причини. Някои четириноги инстинктивно лаят или ръмжат, за да защитят дома и семейството си, други – за да дадат сигнал, че те живеят на дадено място и го смятат за „своя територия“. 

Макар да сме далеч от представата, че се отнася за всяко куче, представителите на изброените по-долу породи се отличават със силни териториални претенции и защитно поведение. Всяко четириного, разбира се, е индивидуално за себе си, но има общи характеристики между дадени породи, които ги правят една идея по-подходящи за охрана на дома ви, например. 

Стафордширски териерСнимка: iStock

Нека разгледаме 10 от тях, като държим да подчертаем, че териториалното поведение, което идва естествено за повечето от тях, далеч не значи, че не бива да отделите достатъчно време за обучението и социализацията им. 

Dogsandcats.bg

Смес между Булдог и Мастиф, Булмастифът е изключително лоялен и готов да защитава семейството си. Въпреки че обича да прекарва време с хората, които познава и към които е привързан, към непознати това куче подхожда с естествена предпазливост. Неговата впечатляваща физическа сила и смела личност му позволяват лесно да се справи с всеки потенциален натрапник.

Следователно – необходимо е да следите внимателно и да подхождате плавно към всяко представяне на нови хора, така че вашият Булмастиф да има времето и възможността да осъзнае, че този човек е приятел. 

БулмастифСнимка: iStock

Това фино, но доста мускулесто куче носи в гените си характеристики на ротвайлерите, териерите и хрътките, а от уникалната смесица помежду им се е получило бързо, но лоялно работно куче. Личността на Доберманите варира спрямо стопанина им и приложените методи на обучение, но трябва да знаете, че те са известни като петите най-умни кучета в света. Въпреки че интелигентността им е черта, която изисква ежедневно взаимодействие и подходяща дресура, връзката, която тези кучета създават със стопаните си е неизмерима. Така че, можете да бъдете сигурни, че те безстрашно ще атакуват всеки, който заплаши (поне според тях) семейството им. 

ДоберманСнимка: iStock

Първоначално селектирани за отглеждане на говеда, Ротвайлерите са едновременно интелигентни и смели кучета. Черната им, кафява козина, е силно идентична с тази на Доберманите, с тази разлика, че представителите на породата са по-тежки и с по-едри кости. Понякога тези четириноги могат да проявят любопитство към непознати и дори – да демонстрират приятелско отношение, но въпреки това тяхната лоялност остава единствено и само към членовете на глутницата им. А силата им – насочена към това да защитят семейството си. 

ротвайлерСнимка: iStock

  • Комондор

Дългата бяла козина на Комондора му придава вид на овца, въпреки че неговата инстинктивно защитна личност го прави по-подходящ за ролята си на пастир на добитъка. Това куче процъфтява в активна среда, където неговата интелигентност често се тества и влиза в действие. Заедно с лоялността и смелостта, с които се отличават представителите на породата, Комондорите ще покажат предаността си към вас, като държат под око всичко или всеки, който дръзне да прекрачи неканен територията им. 

Пули също изглежда като овца и се отличава с енергична и активна природа. Необходимо е да ангажирате това умно куче всеки ден, осигурявайки му последователно взаимодействие – както чрез учене на нови трикове, така и с редовни упражнения на открито. В замяна Пули ще стане най-добрият пазач, който ще лае силно, за да ви предупреди за приближаване на непознати. 

ПулиСнимка: iStock

Въпреки джентълменския си вид, дължащ се главно на специфичните брада и мустаци, Гигантският шнауцер може да бъде изключително упорито куче, ако не се подходи към обучението му още в ранна възраст. Тренировките и редовното практикуване на вече усвоените команди трябва да се случва през целия му живот. Кучета с компактно и едро телосложение, Ризеншнауцерите имат мощна физика и с тях можете да сте сигурни, че имате качествена защита, където и да отидете. 

Немската овчарка е може би най-известното от всички полицейски кучета. Лоялността, смелостта и способността на тези четириноги бързо да усвояват нови команди, ги правят идеални за тази работа. У дома те са не по-малко добри пазачи – тихи, спокойни и любящи към всички членове на семейството си, тези овчарки са много бързи в реакциите си, ако усетят потенциална заплаха – почти без да се замислят за собствената си безопасност. 

Немска овчаркаСнимка: iStock

Породата е използвана за лов на лъвове, така че стремежът на представителите й към плячка не е лесен за възпиране. Родезийският риджбек е умно и независимо куче, което обаче е склонно към деструктивно поведение ако остава само за твърде дълго. Най-добре е да проверите за какво ви алармира, щом любимецът ви започне да лае ожесточено – когато тези кучета го правят, винаги е с цел. Въпреки големия си размер, който неминуемо се оказва респектиращ за потенциалните нарушители, Риджбекът е гальовен и обича да се гушка в скута на човек, когото обича. 

Родезийски риджбекСнимка: iStock

Въпреки че са известни с гордия си нрав, тези четириноги всъщност са доста любящи към глутницата си и винаги са щастливи, когато им обърнете внимание. Послушни и игриви с хората, които обичат, те са недоверчиви, леко дръпнати и дори срамежливи към непознати. Силни кучета-пазачи, те ще ви предупредят за всеки гост, приближаващ дома ви, било то желан или не. 

кувасСнимка: iStock

Подобен по външност на Американския питбул, Стафордширският териер също е отглеждан за кървави битки в миналото. С последователно обучение и подходяща социализация от ранна възраст обаче, той с лекота ще се превърне в силно лоялно куче с инстинкт да защитава семейството си – особено ако бъде провокиран. Неговото мускулесто, атлетично телосложение се поддържа с редовни упражнения, създавайки перфектното куче пазач.

Стафордширски териерСнимка: iStock

 

Виж още