Поведение на кучето, търсещо внимание

куче човек Снимка: iStock

Т ърсенето на внимание е едно от най-често срещаните поведения у домашните ни любимци. То се счита за нещо обичайно и дори – нормално, особено при кученцата, които имат вроден механизъм за оцеляване и разчитат изцяло на грижите на майка си. Що се отнася до възрастните кучета обаче, прекомерното скачане, близане или лай могат да бъдат досадни и трудни за понасяне. Особено ако се случват всеки ден. 

Как да разпознаем поведението на куче, търсещо внимание?

Съвсем нормално е домашният ви любимец да скочи към вас, когато се приберете у дома и го поздравите. Или когато дойде време за вечеря. Или да хленчи, когато го оставяте само, гледайки ви жално на излизане. Продължаването на тези поведения с прекомерни молби, побутване, хленчене, лай, скачане по мебелите и носене на играчки обаче, спада към графата „търсене на внимание“. 

куче човекСнимка: iStock

На пръв поглед всичко това може да ви изглежда безобидно – а някои кучета и породи безспорно могат да са „по-нуждаещи се“ спрямо други. Но трябва да знаете, че прекомерното търсене на внимание обикновено е показател за наличие на по-дълбок проблем. 

Dogsandcats.bg

Защо кучетата развиват поведението на търсене на внимание?

Една от най-честите причини за това всъщност е доста тривиална – защото им е скучно. Факт е, че

скуката отключва различни поведения у домашните ни любимци, като това може да се дължи на факта, че животните не получават достатъчно упражнения, умствена стимулация или внимание от страна на любимите си хора. 

Понякога четириноги, които са оставени сами за дълги периоди от време, стават много по-прилепчиви, когато собственикът им е наоколо и това, което мнозина погрешно интерпретират като търсене на внимание, всъщност може да се окаже проблем, свързан с тревожност при раздяла. 

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: Кога можем да кажем, че кучето изпитва тревожност при раздяла

При кучета, които се чувстват плахи и неуверени в себе си пък, търсенето на внимание е по-скоро желание за осъществяване на контакт със стопанина, тъй като това им помага да се почувстват по-сигурни. И разбира се, не на последно място – насърчаването на поведението на животното може да затвърди у него тези навици. 

Не бива да забравяме, че кучетата ценят нашето внимание, те са естествено привързани и социални животни. Ето защо ги обичаме толкова, нали? Замислете се, какво правите всеки път, когато вашият четириног другар скочи към вас, побутне ви с лапа, лае без видима причина или пусне в скута ви любимата си играчка, докато работите, например? Да, най-лесното е да го погалите и да му отделите 5 минути за игра. Но по този начин вие засилвате това поведение и съответно – животното ще продължи да го прави. Само и единствено вие сте тези, които могат да решат дали ви харесва това взаимодействие или гледате на него като на проблем.

куче човекСнимка: iStock

Някои домашни любимци обичат да привличат вниманието на собственика си, като откраднат нещо и избягат в другата стая с него, пишат от Purina. И колкото по-интензивна е реакцията ни, толкова повече внимание усеща вашето куче, че получава. И съответно – толкова по-ценна става наградата и толкова по-често то ще прави същото нещо!

Как да се справим с поведението на куче, търсещо внимание

Преди всичко, отделете известно време и помислете дали поведението на вашето куче всъщност не е оправдано? Упражнявате ли се достатъчно? Физическата активност, която осигурявате на домашния си любимец, стига ли му е, за да изразходва енергията си? Има ли и необходимата умствена стимулация? И най-важното – прекарвате ли качествено време заедно? 

Бъдете честни пред себе си, защото ако не осигурявате на вашето куче това, от което се нуждае по отношение на физически и умствени упражнения, ако то няма в ежедневието си и социални взаимодействия, то едва ли може да бъде обвинявано, че иска да обсеби вниманието ви, когато сте наоколо, нали? 

куче човекСнимка: iStock

След като сте сигурни, че всичко с вашия домашен любимец е наред по отношение на гореизброените фактори, то можете да започнете да работите за намаляване на поведението на прекомерно търсене на внимание. 

Ключов момент е да възнаграждавате животното, когато прави това, което се иска от него. Тъжен факт е, че за много кучета единственият начин да привлекат вниманието на собственика си, е да направят нещо, което той смята за „лошо“ или „погрешно“. Много хора напълно игнорират домашния си любимец, когато той седи или лежи тихо, правейки точно това, което искат от него. За сметка на това, единственият път, когато четириногото се усеща като фокус на света на стопанина си е, когато направи нещо, което не иска – лае силно, скача, дъвче неща, които са му забранени, бяга с нещо ценно… И всичко това е с една цел – да накара любимия си човек да му обърне малко внимание. 

И разбира се, белята и лошото поведение предизвикат моментална ответна реакция. А в ума на кучето това изглежда горе-долу така: Ето, успях да го накарам да ме забележи, значи – ще продължа да го правя, защото явно работи!

куче човекСнимка: iStock

За да предотвратите или спрете поведението, търсещо внимание: 

Обръщайте внимание на четириногия си другар и в случаите, когато прави това, което искате. Награждавайте го с похвала или лакомство, така че да създадете положителни асоциации и да затвърдите у него убеждението как се очаква да се държи в определени ситуации. Като цяло, ако едно куче търси вниманието ви системно, при това – в неподходящ за вас момент, това най-често е, защото не му давате достатъчно от него по принцип. 

Ако сте сигурни, че кучето ви няма пълното право да очаква повече внимание от вас и въпреки това то направи нещо, което не искате, напълно го игнорирайте. Не си взаимодействайте с него, не му говорете и дори не го гледайте, докато въпросното нежелано поведение не спре. 

куче човекСнимка: iStock

Необходимо е да сте твърди, защото виждайки, че не съумява да привлече вниманието ви, нежеланото поведение у домашния ви любимец може да ескалира. В даден момент обае то ще спре и тогава трябва бързо да възнаградите животното. Идеята е да наградите това, което ви харесва и да игнорирате това, което не ви допада.

В случаите, когато поведението не е безопасно за пренебрегване (хапане на гости, скачане по деца и тн.), опитайте се да отстраните кучето от ситуацията с минимално взаимодействие от ваша страна. За моментите, когато знаете, че има вероятност вашето куче да ви досажда, можете да му дадете играчка за дъвчене, за да го разсеете. 

кучеСнимка: iStock

Макар поведението, свързано с търсенето на внимание, да е сред най-често срещаните и устойчиви в кучешкия свят, в малко търпение, разбиране и управление можете да го овладеете. Ако срещнете трудности или нямате усещането, че се справяте – не се колебайте да потърсите съвет и от акредитиран и опитен дресьор. 

Вижте още: 

5 различни кучешки звуци и тяхното значение

Липсваме ли на кучето си, когато ни няма 

Виж още