8 важни съвета при разходка на възрастно куче

възрастно куче Снимка: iStock

В ъзрастният ни домашен любимец може вече да не може да се движи толкова бързо, да скача или гони топката със същия ентусиазъм, както преди, но това далеч не значи, че не се нуждае от дневната си доза упражнения и раздвижване. Нещо повече – специалистите са единодушни, че е задължително за по-възрастните четириноги да се движат, дори и да нямат същите физически възможности или нужди, които са имали в своята младост. 

кучеСнимка: iStock

Наддаването на тегло допринася за стреса и натиска върху ставите и костите на животното. А, подобно на ситуацията при възрастните хора, и при кучетата, намиращи се в „златните си години“ това може да бъде вредно, особено ако страдат от симптоми на артрит. 

Редовните разходки и умерена физическа активност могат да предотвратят затлъстяването и да увеличат притока на кръв и кислород към ставите и мускулите на животното. А това може да намали последиците и болките в следствие на скованост и артрит. 

Dogsandcats.bg

Излизанията на открито са възможност за вашия достолепен четириног другар да получи и умствена стимулация, а това е важно в борбата със симптомите на деменция при застаряващите кучета.

И въпреки всички изброени ползи, все пак разходките с възрастни кучета са малко по-различни, отколкото тези на по-младите им събратя. За това – преди да сложите нашийника и да тръгнете навън с вашия побелял приятел, ето някои съвети, които да приложите, за да направите излизането си навън максимално приятно и комфортно. 

кучеСнимка: pixabay.com

  • Подгответе се за времето навън

Вероятно вече взимате предпазни мерки, когато става въпрос за времето навън, без значение на колко години е вашето куче, за което искаме да ви поздравим! Но трябва да отбележим, че това става още по-важно, когато домашният ви любимец е възрастен. 

Вятърът, студът, дъждът и ниското атмосферно налягане могат да засегнат ставите на питомеца ви, също, както и прекалено горещото време. Имайте предвид, че някои симптоми на определени медицински състояния могат да се влошат при необичайно сух или твърде влажен въздух. 

За това се уверете, че сте подготвени да се погрижите за нуждите на вашето куче според метеорологичните условия навън. Преди да излезете – хвърлете един поглед през прогнозата. Ако е студено – облечете подходящо животното, а ако е горещо – планирайте сенчест маршрут и правете повече почивки. 

кучеСнимка: iStock

  • По-кратки, по-чести разходки

Младите и енергични кучета могат да стоят навън с часове, без да изпитат досада или умора от дългата разходка. Защото те имат енергия в запас, която искат да изгорят. При възрастните четириноги обаче, твърде продължителните активности не са задължителни, а в много случаи – не са и препоръчителни.

Целта на разходката с вашия възрастен домашен любимец е да накарате кръвта му да се раздвижи, ставите и мускулите му да се „смажат“ и мозъкът му – да се стимулира. За да изпълните тази мисия не са ви необходими твърде дълги разходки, напротив – те трябва да са достатъчно кратки, за да избегнете прекомерно натоварване на тялото на животното. 

По-кратките, но по-чести разходки са по-добрият вариант за възрастни кучета, защото ще им позволяват да си починат и да възстановят силите си. Разбира се, тук всичко зависи от породата, размера и индивидуалните медицински нужди на вашето куче. Така че – ако имате съмнения за това от каква физическа активност има нужда питомецът ви – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Обърнете внимание колко е часът

Поддържането на редовен график за разходки е важно при по-възрастните кучета, тъй като те са по-малко напрегнати и тревожни, когато рутината им е предвидима. За това – постарайте се да разхождате четириногия си другар по едно и също време всеки ден.

Можете да добавите някое извънредно излизане като бонус – ако времето навън е хубаво, например, но се придържайте към установените часове. Така че помогнете за намаляване на симптомите на деменция и ще предотвратите тревожно поведение. 

  • Правете почивки и носете вода

По-възрастните кученца особено се нуждаят от почивки по време на разходка. Уверете се, че имате под ръка и малко вода, когато ожаднеят.

Много четириноги в напреднала възраст, поради вълнението си от разходката може да не преценят собствените си способности и да се претоварят излишно. За това – правете по-чести почивки, оставете животното спокойно да подуши района преди да продължите и винаги му давайте вода– дори и да не показва външни признаци, че е жадно. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Ходете по леки терени

Ако живеете в града, то може да ви е една идея по-трудно да намерите добро място за разходка, което да не натовари тялото или да окаже твърде голямо въздействие върху ставите и костите на по-възрастния ви домашен любимец. С целия бетон, паваж и стълби около нас, това е съвсем разбираемо. 

За това най-добре е да отделите време и да набележите място в квартала ви, където има тревна площ с къса трева. Желателно е да не е асфалтирано, защото така ще смекчите въздействието при триенето на стъпалата и възглавничките на животното. 

Дългата трева или пясъкът може да изглеждат като добър избор, защото омекотяват стъпването, но също така са необходими повече усилия, за да преминете през тях, така че вашият приятел може бързо да се умори.

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Погрижете се за правилното и здравословно хранене

Има много храни и добавки, които могат да са от полза за намаляване на възпалението и ефектите на артрита върху по-възрастните кучета. Някои наглед леки промени в диетата на животното, могат да бъдат особено полезни в борбата срещу симптомите и на други медицински състояния, които могат да причинят дискомфорт при по-стари четириноги. 

Обсъдете всичко това с ветеринарния си лекар и заедно изгответе подходящо меню за домашния ви любимец, което ще помогне да поддържате теглото му в оптималната норма. 

  • Вземете под внимание специалните му нужди

Някои по-възрастни кучета може да имат нужда от помощ в придвижването. Други дори да трябва да го правят с инвалидна количка или друг вид устройство, което да подпомага мобилността им. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ако домашният ви любимец има проблеми при ходене дори на кратки разстояния, помислете как можете да му помогнете да се наслади на свежия въздух и новите миризми, които идват отвън, без това да го натоварва излишно. 

За някои хора може да е странно да видят да разхождате куче в количка, но не бива да им обръщате внимание. Вие правите това, което е правилно за най-добрия ви приятел и това е всичко, което има значение. 

Оставете животното да се разхожда толкова дълго, колкото самото то усети, но не му отказвайте това малко удоволствие – просто да бъде навън, сред природата.

  • Вглеждайте се в кучето си

Едно от най-важните неща, които можете да направите за своя възрастен четириног приятел, е да се научите да се вслушвате в него. Въпреки че всъщност не могат да говорят, четириногите все пак могат да ни кажат много – чрез езика на тялото си. За това – обръщайте им повече внимание. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ако показват признаци на дискомфорт, като накуцване, забавяне на крачка или отказ да се движат, това значи, че трябва да спрете, да си починете и да им дадете възможност да съберат сили, за да продължат. В случай, че кучето ви покаже признаци, че не може да ходи повече, задъхва се, хленчи или наблюдавате прекомерно слюноотделяне, спрете, предложете му малко вода и шанс да си поеме дъх. 

Подгответе се за вариант да се наложи да се приберете вкъщи веднага, ако домашният ви любимец не може да продължи с разходката. Помнете – колкото по-добре познавате кучето си, толкова по-лесно ще ви бъде да предугаждате всички тези моменти. И респективно – да му спестите всеки излишен стрес или дискомфорт. Защото -  с вярната си служба и години безрезервна любов, домашният ви любимец го е заслужил!

 

Вижте още: 

Защо кучетата живеят по-малко от хората

4 неща при възрастните кучета, за които да внимавате

Виж още