4 неща при възрастните кучета, за които да внимавате

възрастно куче Снимка: iStock

Е два ли има стопанин на куче, който с охота да обича да мисли за това, че домашният му любимец остарява. На всички ни се иска косматите ни спътници да останат завинаги нашите малки, сладки четириноги приятелчета! 

Уви, дори и да отричаме, кучетата ни остаряват, а навлизайки в последната фаза от живота си, те имат нужда от по-специални грижи и внимание. Като отговорни собственици е важно да се уверим, че следим за доброто здраве и благосъстояние на по-възрастния ни домашен любимец. Само така можем да му гарантираме, че ще получи най-доброто качество на живот за възможно най-дълъг период от време. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Кога кучето се счита за възрастно?

Едно четириного се счита за възрастно след навършване на 7 години. Въпреки това признаците на стареене могат да зависят от размера и породата на животното. Например, по-едрите четириноги като Немски дог и Санбернар, например, навлизат в зрялата възраст по-бързо спрямо по-малките си събратя като Дакели, например. 

Dogsandcats.bg

Ето и 4 неща, за които да внимавате при по-възрастните кучета. И какво да направите, за да им помогнете при нужда.

Проблеми със ставите

Признаците на скованост и болки в ставите са характерни за по-възрастните кучета. Причините най-често са износване на хрущялите в раменете и бедрата. Болките в ставите обикновено са доста болезнени за животното, а ако не се лекуват навреме, това може да доведе до артрит. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Ако установите, че косматият ви спътник има сковани стави и това му причинява намалена подвижност, има някои неща, които можете да направите. Обърнете внимание на:

  • Хранене

Уверете се, че диетата на кучето ви е здравословна и балансирана, пълна с високо питателна храна – това е ключово за добрата поддръжка на ставите здрави.

  • Хранителни добавки 

На пазара се предлагат различни формули, разработени специално за възрастни кучета с цел по-добра подвижност и здравина на ставите

  • Обезопасете дома си 

Поставянето на рампа или стълба ще намали натоварването върху ставите на домашния ви любимец, ако той обича да скача по леглото или мебелите ви. Инвестирайте и в подходящо ергономично легло.

  • Леки упражнения 

Физическата активност и тренировките, съобразени със състоянието на любимеца ви, са важни, за да поддържате ставите и да предотвратите загубата на мускули. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • По-кратки разходки 

Но за сметка на това – по-чести, ще помогнат за предотвратяване на втвърдяване на ставите. Щом забележите първите признаци на скованост в ставите на домашния ви любимец – не се колебайте да запишете час за преглед при ветеринарния ви лекар. Специалистът ще ви насочи към медикаменти за обезболяване и ще назначи лечение.

Затлъстяване

Наднорменото тегло при кучетата може да окаже значително негативно влияние върху здравето на животните – особено при по-възрастните четириноги. С напредването на годините домашните ни любимци стават по-податливи на заболявания като диабет, а затлъстяването може да донесе допълнителен вреден ефект, както и да усложни лечението на сърдечни заболявания, проблеми със ставите и някои видове рак. 

За да предотвратите напълняване на домашния си любимец, необходимо е да осигурите на животното подходяща диета, съобразена с възрастта и специфичните му хранителни нужди. Само така ще сте сигурни, че кучето ви получава всички необходими вещества и витамини, от които се нуждае. Ако не сте убедени или имате колебания относно правилното количество – консултирайте се с ветеринарния си лекар. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Деменция

Подобно на хората, и домашните ни любимци могат да загубят когнитивните си функции с напредване на възрастта. Основните симптоми на деменция при кучетата наподобяват тези, характерни за заболяването при хората:

  • Объркване
  • Дезориентация
  • Хленчене или лаене без причина
  • Животното изглежда „изгубено“ и неспособно да реагира при познати ситуации
  • Регресия при хигиенните навици (често изпускане)

За съжаление, подобно на артрита, и при деменцията все още няма лечение. Но можете да помогнете на кучето си като бъдете търпеливи и поддържате (доколкото е възможно) непроменена ежедневната рутина на животното. Ако се налага – повтаряйте командите неколкократно, докато косматият ви другар ги изпълни и се уверете, че винаги може да намери храната, водата и леглото си.

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още: 6 признака на деменция при кучетата

Загуба на слух и зрение

За съжаление, слухът и зрението при по-възрастните кучета значително се влошават с възрастта. Някои четириноги напълно могат да ослепеят, други – за спрат да чуват, а при трети се наблюдава загуба и на двете основни сетива. Само защото косматият ви другар е загубил слуха си или вече не вижда добре не означава, че не може да продължи да живее щастлив живот както досега.

И преди сме споменавали, че загубата на едното сетиво при домашните ни любимци изостря останалите. Тоест – дори и четириногото да е загубило зрението или слуха си, то все още има усещане за вкус, допир и мирис.Обонянието е ключово и е основният начин, чрез които кучетата взаимодействат със света около себе си. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Можете да улесните живота на животното, като направите дома си по-безопасен. Покрийте острите предмети и ъгли, за да предотвратите възможни инциденти. Можете да отделите кът, който е предназначен само за кучето – където домашният ви любимец ще открие всичко, което му е необходимо като храна, играчки и леглото си. Така ще създадете у животното увереност, че знае точно къде да отиде и какво ще открие там.

Не забравяйте и да помагате на кучето с ежедневните неща, които преди не са представлявали проблем за него, като храненето, например. Просто бъдете наблизо и насочете четириногия си приятел към местоположението на паничката му. Винаги разхождайте домашния си любимец на повод и нека околните знаят за състоянието му – това ще им помогне да преценят поведението и действията си около косматия ви другар.

възрастно кучеСнимка: pixabay.com

Каквото и да се случва с възрастният ви домашен любимец, винаги помнете, че това си остава най-добрият ви приятел, когото сте обичали толкова силно през годините. 

Времето неминуемо ще остави своя отпечатък и върху четириногият ви спътник, но това само означава, че кучето ще се нуждае от допълнително внимание от ваша страна. 

Да, ще бъде малко по-различно, но игрите и взаимната ви обич няма да ви попречат да се наслаждавате на компанията си заедно – бъдете сигурни!

 

Виж още