8 знака, че кучето ви не изразходва докрай енергията си

куче Снимка: iStock

О т колко упражнения и физическа активност се нуждае едно куче зависи от породата, възрастта, размера и здравословното му състояние. Някои четириноги се чувстват добре с ежедневни кратки разходки около блока или до близката градинка, докато други се нуждаят от по-интензивно и продължително натоварване. 

Всички кучета се нуждаят от редовни упражнения, за да бъдат щастливи и здрави. За това и, когато не получават възможност да изразходват енергията си, четириногите намират начин да го покажат. Ето 8 от тях, за които да следите и които да ви насочат, че е време да внесете повече активност и движение в живота на четириногия си другар. 

  • Деструктивно поведение

Прибирате се у дома и откривате сдъвкани обувки или преобърнато кошчето за боклук? Разрушителното поведение е един от основните признаци на отегченото или тревожно куче. А упражненията са най-доброто, което можете да направите, за да го ограничите. 

куче беляСнимка: iStock

Dogsandcats.bg
  • Груба игра

Разбира се, стилът на игра на някои кучета е по-груб, отколкото е при други. Но ако домашният ви любимец постоянно се увлича в играта и изглежда, сякаш му липсва самоконтрол, то може би има излишък от натрупана енергия.

куче упражненияСнимка: iStock

  • Наддаване на тегло

Кучетата наддават, когато приемат повече калории, отколкото могат да изгорят. С други думи – когато хапват твърде много и не спортуват достатъчно. Затлъстяването е особено често срещано при по-възрастните кучета, при които метаболизмът естествено се забавя с възрастта. Ако питомецът ви трупа килограми, може би е време да увеличите рутинните му упражнения.

Забележка: Определени заболявания и разстройства могат да доведат до бързо наддаване на килограми. Винаги се консултирайте с ветеринарния си лекар, ако теглото на вашето куче внезапно се промени, задължително преди да започнете план за отслабване.

  • Безпокойство

Кучето ви има ли проблеми със съня през нощта? Разхожда ли се из стаята, докато вие се опитвате да подремнете? Безпокойството е знак, че домашният ви любимец не е успял да изразходва енергията си през деня.

куче упражненияСнимка: iStock

  • Прекомерен лай

Подобно на безпокойството и разрушителното поведение, лаенето може да е признак на безпокойство или скука. А ако кучето ви има много задържана енергия, то може да го изрази гласово.

  • Мудност или депресия

Подобно на хората, кучетата се нуждаят от движение, за да се поддържат психическото и емоционалното им здраве. Ако домашният ви любимец не се упражнява достатъчно, може да изпадне в депресия.

куче упражненияСнимка: iStock

  • Дърпане на повода

Разбира се, много кучета го правят. Но дърпането на повода може да е признак и на натрупана енергия. Опитайте да изморите кучето си с игра на донасяне или разходка в близкия парк, например.

  • Досадно повтарящо се поведение

Нека бъдем честни: понякога кучетата ни могат да бъдат доста досадни. Но те не го правят нарочно! Нежеланото поведение е един от най-ясните индикатори, че нуждите на домашния ви любимец не са задоволени. Защото, в крайна сметка, умореното куче е добро куче, нали?

куче упражненияСнимка: iStock

Нека бъдем честни: понякога нашите кучета са болка в знаете какво. Но те не го правят нарочно. Нежеланото поведение е един от най-ясните индикатори, че вашето куче се нуждае от повече упражнения. В крайна сметка, умореното куче е добро куче!

Вижте още:

7 знака, че вашето куче се чувства пренебрегнато

5 знака, че кучето ви има нужда от приятел

Защо кучето иска да върви пред, а не до вас?

 

Виж още