7 знака, че вашето куче се чувства пренебрегнато

куче внимание Снимка: iStock

Н ямаше ли светът да е много по-добро и хармонично място, ако можехме да прекарваме всеки момент от деня си с нашите кучета? Ако имаше такава възможност, то смело бихме могли да заявим, че нито един домашен любимец по целия свят не би се почувствал пренебрегнат – дори за секунда! За съжаление обаче, този сценарий си остава имагинерен, защото светът не работи така. 

Въпреки че е важно да научим домашния си любимец да бъде независим и да не се чувства зле, когато трябва да остане сам и да прекара малко време без компания, вниманието е важно. Липсата му може да доведе до поява на поведенчески проблеми, които в дългосрочен план да повлияят негативно на връзката с косматия ви другар. Нещо, което сме сигурни, не искате да се случи!

куче дресураСнимка: iStock

Какво разбираме под внимание?

„Но аз прегръщам кучето си повече, отколкото съпруга си! То със сигурност получава достатъчно внимание!“ – ще си кажат някои от вас. И, разбира се, в твърденията ви със сигурност има истина. Първо – без осъждане. И второ, това възражение е често срещано, но е малко погрешно представено. Защото има известна разлика между внимание и обич.

Dogsandcats.bg

Привързаността е показване на обич към кучето ви, която изразявате чрез потриване на коремчето, гушкане и целувки. Вниманието, от друга страна, означава да общувате с домашния си любимец по начин, който той намира за интересен и вълнуващ. 

Вниманието е активно, ангажиращо взаимодействие в питомеца ви като игра, разходка, обучение, хранене и разговор (да!). Така че, можете да демонстрирате на четириногия си другар много обич всеки ден, но това не означава, че му отделяте също толкова внимание. И именно тази липса може да доведе до това домашният ви любимец да се почувства пренебрегнат.

куче вниманиеСнимка: iStock

Добре тогава, от колко внимание се нуждаят кучетата?

Прочетохме ли мислите ви правилно? Краткият отговор за това от колко внимание се нуждае едно куче е: зависи. 

Фактори като възраст и порода играят най-голяма роля в това колко внимание трябва да обръщате на домашния си любимец. По-големите и работни четириноги, например, се нуждаят от повече, докато по-малките кучета-компаньони се задоволяват с по-малко. Но най-вече следва да се водите от индивидуалната личност на четириногия си другар. 

куче лошоСнимка: iStock

Тъй като няма ясна формула за това от колко внимание се нуждае едно куче, ще трябва да обърнем внимание на специфичното поведение на животното, с което то ни подсказва. 

7 признака, че кучето ви се чувства пренебрегнато и не получава достатъчно внимание

 • Разрушително поведение (като дъвчене)

Дъвченето, за съжаление, е неизбежна част от отглеждането на куче. Това е издайнически знак за никнене на зъбки и естествен инстинкт, който вие като собственик, следва да се научите да управлявате. 

Ако обаче забележите, че кучето ви системно дъвче обувките или някои от личните ви вещи, това най-често е признак на безпокойство и скука. 

кучеСнимка: iStock

 • Прекомерен лай

Кучетата лаят поради куп причини – те ви предупреждават за потенциална опасност (злата катерица в задния двор!), поздравяват някой минувач или друго куче…

Лаят на домашния ви любимец се смята за нещо нормално, но ако той е насочен към вас и продължава повече от обикновено, това може да е начинът на животното да поиска повече активност.

 • Побутване с нос или лапа

Когато кучето ви побутне с лапа или с нос, то се опитва да започне игра и да ви накара да си взаимодействате с него. Това е неговият начин да каже „Здравей, тук съм, обърни ми малко внимание!“.

В някои случаи, този жест на четириногото може и да е признак на тревожност и израз на желанието на кучето да намери утеха във вас. Обърнете внимание на езика на тялото му – ако ушите, опашката и гърбът изглеждат отпуснати, вероятно животното просто търси повече внимание. Прибрана между задните крака опашка, уши – плътно назад и скована поза пък, индикират безпокойство.

куче вниманиеСнимка: iStock

 • Скимтене, плач и вой

Хленченето, плачът и/или виенето са най-честите начини, по който кучетата устно изразяват, че имат нужда от нещо. Ако обаче няма очевидна причина за този тип вокализация, то домашният ви любимец може да я използва, за да изрази скуката или натрупаната си енергия. Това може да е сигурен знак, че се чувства пренебрегнато. И че има нужда от повече упражнения, ангажираност и тренировки. 

 • Хапане при игра

В един или друг момент, вероятно вашето кученце се е превърнало от очарователна и мила топчица в земна акула - поне за момент! Хапането и драскането са естествени инстинкти, свързани с играта, но наша работа като стопани е да помогнем на питомците си да насочат това поведение по подходящ начин към играчки за дъвчене. 

куче вниманиеСнимка: iStock

Понякога дори напълно обучено куче може да ви ухапе по глезена (ако срещата ви в Zoom продължава твърде дълго) или по ръката, докато го милвате. И макар това обикновено да не е признак на агресия или негодувание, често то е и начинът на косматия ви другар да ви принуди да му обърнете внимание. 

 • Промени в езика на тялото

Това е малко по-сложен момент, защото промяната в езика на тялото може да бъде причинена от много неща. Ако кучето ви, например се търкаля по гръб по начин, който предполага, че е вид покана да го разтриете по коремчето или да се поборите, това може просто да значи, че търси взаимодействие. 

куче вниманиеСнимка: iStock

Ако обаче, това е съчетано с тревожно поведение или поза, или ако е напълно ново поведение за него, следете го внимателно, за да сте сигурни, че всичко е наред. 

 • Изпускане у дома (при кучета с хигиенни навици)

Ако домашният ви любимец, който е приучен да върши нуждите си навън, внезапно започне да регресира, това може да е знак, че се нуждае от повече внимание. Често това поведение е свързано и с повишен стрес. 

Знаем, че не е реалистично и няма как да прекарваме всеки момент в общуване с кучето си. В повечето случаи обаче, когато става въпрос за домашните ни любимци, качеството на времето, прекарано заедно, е по-важно от количеството.

куче лошоСнимка: iStock

Уверете се, че извличате максимума от всеки миг с домашния си любимец, като му давате едновременно обич и внимание. Можете да направите това като:

 • Отидете заедно на разходка или поход сред природата
 • Поиграете на любима игра като донасяне на топка
 • Чрез кратка тренировъчна сесия
 • Иницииране на среща с други кучета

куче вниманиеСнимка: iStock

 

Виж още