9 ценни урока, на които кучето ми ме научи в последните си години

възрастно куче Снимка: iStock

Р аздялата с домашния ни любимец, независимо кога се случва, никога не е лека. Когато сме прекарали дълги години с кучето си, трудно можем да си представим живота без четириногия си спътник. Нормално е да тъжим - все пак това снопче козина е част от семейството ни!

Животът с куче ни учи на толкова много неща, но сякаш последните дни, прекарани с косматия ни спътник са най-емоционално наситени.

От практичните грижи, свързани с осигуряване на комфорт и щастие, до личните уроци как да станем по-добри хора или “да бъдем тези, които кучето ни мисли, че сме” - има много ценни неща, които дължим на домашния си приятел. Ето някои от тях, които, вярваме, си струва да бъдат запомнени. 

Dogsandcats.bg

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Ако нещо помага на хората, то може би може да облекчи и кучето

Болките и дискомфорта, свързани с възрастта могат да бъдат изключително болезнени за четириногите. Ако някога сте лекували травма чрез рехабилитация или друг вид терапия, то можете да приложите наученото и върху домашния си любимец, Понякога точната комбинация от масаж, леки упражнения, акупунктура или лазерна терапия може да направи чудеса при животни, които накуцват, например. 

  • Не всичко работи и за вашето куче. И това е добре!

Подобно на хората, няма две напълно еднакви кучета. А това означава, че дори и най-популярните решения и методи може да не са приложими при вашия домашен любимец. Ако веднъж запомните това, то ще ви бъде много по-лесно да не се обезсърчавате, когато нещо не се получи според първоначалните ви очаквания. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Много от инвестициите, които ще направите за вашето възрастно куче, ще се основават на проба и грешка. Чудесно е да сте оптимисти, но не прекалявайте с очакванията!
  • Ежедневните предмети могат да имат различни от обичайните си предназначения

Вместо да купувате чисто нови панички с подложки за домашния си любимец, защото изпитва трудности с навеждането, можете да използвате табуретка или друг вид кухненско приспособление, за да повдигнете тези, с които вече е свикнал. Обикновените кърпи или стари парцали вършат по-добра работа за почистване на кални лапи, отколкото мокри кърпички или салфетки. Бъдете креативни!

кучеСнимка: iStock

  • Пътуването с кола все още може да бъде забавно!

Възрастните кучета може да не са в състояние да се насладят на същите неща, които са обичали като по-млади, но има начини да адаптирате преживяванията, за да пресъздадете определени чувства. Импровизирайте, за да осигурите максимален комфорт на животното с помощта на подложки, меки кърпи и допълнителни одеяла.

  • Пресъздайте минали моменти на радост

Кучето ви е било пръв приятел в приключенията, нали? Е, с напредването на годините, то няма същите енергични способности, но пък все още има желание да е до вас! Това, че не може да тича и няма същата издръжливост, както преди значи, че ще се наложи да адаптирате някои игри така, че да са максимално комфортни за него. Преминете от дърпане на въже и гонене на топки, към играчки с пъзели, например. 

възрастно кучеСнимка: iStock

Вижте още: 4 неща при възрастните кучета, за които да внимавате

  • Нова причина да тренирате

Ако имате по-едър домашен любимец, то някое посещение отгоре в близкия фитнес няма да ви е излишно. Защото, колкото и да е тъжно да си го признаем, понякога може да наложи да носите кучето си, когато краката му не го държат. Ще искате да станете по-силни, просто, защото трябва. 

  • Ежедневно чувство за цел и отговорност

Да обичаш възрастно куче е парадоксално просто и предизвикателно. Боли и изисква повече време и работа, но е невероятно нежно и удовлетворяващо да знаеш, че твоят дълбоко благодарен стар приятел разчита на теб и ти си единственият му източник на утеха. А това дава нужните причина и мотивация да продължиш! Ежедневните задължения, свързани с кратките разходки, хранене, даване на лекарства и почистване на лапите - те ви дават неща за вършене. График, който да следвате и неусетно - поддържат ред в живота ви. 

възрастно кучеСнимка: iStock

  • Нежност, упоритост и решителност

Колкото и да се нуждае от помощ през последните години от живота си, кучето е жив урок по упорита смелост. То не спира да се опитва - до самия край, макар ден след ден видимо да отслабва.

Решителността на домашния ви любимец, с която той посреща всеки свой ден, може да ви научи на търпение - черта, която мнозина не подозират, че притежават. По-бавната подходка на животното - да ви напомни, че движението може да носи удоволствия, а не е само бързане. И не на последно място - че светът е пълен с прекрасни неща, които заслужават да поспрем и да им се насладим

  • Да бъдем благодарни!

Благодарността е урокът, който изпъква най-много. Защо? Защото грижите за възрастно куче ни карат да ценим малките неща и привилегии в ежедневието си. Да сме благодарни, че имаме силата да продължим! И че имаме поне още малко време заедно с домашния си любимец!

възрастно кучеСнимка: iStock

Благодарността идва, за да ни напомни, да сме признателни за това, че сме споделили живота си заедно. Че сме имали възможността да гледаме как черната муцунка побелява, а лапите - изсветляват. Че сме имали шанса да обичаме чисто и че сме способни на емоции с подобна дълбочина!


Вижте още: 

Kак да поддържаме ума на възрастното куче бистър

7 съвета при пътуване с кола с възрастно куче

 

Виж още