9 начина да направите Свети Валентин специален за кучето си

куче Снимка: iStock

В деня на Свети Валентин хората си подаряват шоколадови бонбони, плюшени мечета, картички и рози, за да покажат признателността и обичта си. Но какво да кажем за домашните ни любимци? Предлагаме ви няколко съвета как можете да покажете на вашето куче малко допълнителна обич по случай празника. 

  • Направете дълга разходка

Какъв по-добър начин да прекарате Деня на влюбените от това да споделите малко качествено време с домашния си любимец? Излезте на дълга разходка из квартала, където питомецът ви може да подуши и поспре на местата, които предизвикат интереса му. Можете да отскочите до близкия кучешки парк, където да го оставите да потича свободно в оградената зона. А ако времето е достатъчно топло – отдайте се на туризъм извън града. Това е чудесен начин да се свържете с кучето си, като същевременно се упражнявате и забавлявате заедно. 

куче човекСнимка: iStock

  • Научете кучето си на нови трикове

Друг начин да отпразнувате Свети Валентин с домашния си любимец, е като го научите на нов трик. Не забравяйте да се запасите с достатъчно лакомства за поощрение!

Dogsandcats.bg
  • Релаксирайте заедно

Понякога е хубаво човек просто да се отпусне на дивана у дома, с чаша ароматен чай и хубав филм. А ако смятате да релаксирате в компанията на домашния си любимец – то изберете такъв, в който участват четириноги!

кучеСнимка: iStock

Малко допълнително внимание и гушкане никога не са излишни, а и това е сигурен начин да накарате питомеца си да се почувства специален и обичан. 

  • Подарете на кучето си подарък

Денят на Свети Валентин е свързан с подаръци, но какво би могло да направи едно куче с цветя или бижута? Вместо това, помислете за нещо, което е по-подходящо за четириногия ви другар и искрено ще го зарадва, като нова играчка, легло, одеяло или малко от любимите му лакомства. Да, възможно е животното да не разбере причината за подаръка, но едно е сигурно – ще го хареса, независимо от това, тъй като идва от най-скъпия му човек на света!

  • Заведете го на груминг сесия

Някои кучета може и да не са най-големите почитатели на груминга, но голяма част от четириногите го обичат! Освен че ще направи деня на питомеца ви по-специален, сесия при любимия му грумър ще се погрижи за блестящия външен вид на косматия ви другар.

куче човекСнимка: iStock

  • Почерпете го с любимите му лакомства

Лакомствата са чудесен начин да осигурите умствена стимулация (чрез тренировка), докато показвате на кучето си малко внимание и обич по време на процеса. Ако лакомствата са това, което питомецът ви обича, кой сте вие, за да му откажете от любимите му закуски (в умерени количества) в този ден, посветен на любовта?

  • Раздвижете се заедно

Кучешките спортове са идеален начин да насочите някои от естествените инстинкти и енергия на вашето куче в забавно занимание, което и двамата да обикнете. Някои спортове (като послушание или аджилити) се фокусират върху екипната работа и връзката между собствениците на кучетата. Други се стремят да развият естествените желания на четириногите като преследване и душене. 

  • Подарете му кратък масаж

Да, правилно прочетохте. Масажите са полезни за кучетата, точно както и за хората. Ако питомецът ви е енергичен и активен, той ще оцени допълнителното внимание към възпалените му мускули. Масажите намаляват стреса и тревожността, увеличават циркулацията, намаляват болката и укрепват връзката между вас и кучето ви. Което ги превръща в идеална дейност за Свети Валентин. 

  • Раздвижете ума му

Ако „умореното куче е щастливо куче“, това се отнася и за мозъка на питомеца ви. Четириногите ни другари са интелигентни същества, които се нуждаят от достатъчна психическа стимулация, за да се предотврати скуката. Има различни креативни начини да осигурите психическа стимулация, но играчките тип пъзел са забавен и лесен вариант.

кучеСнимка: iStock

Вижте още:

5 начина да покажете обич на кучето си, така че то да ви разбере

Виж още