5 начина да покажете обич на кучето си, така че то да ви разбере

куче Снимка: iStock

О бичате кучето си и не се страхувате да го показвате всеки ден. Познахме, нали? В такъв случай трябва да ви разочароваме – понякога дори всички лакомства, играчки, луксозни нашийници и удобни легла взети заедно не могат да накарат домашния ви любимец да разбере колко е опасен за вас. 

Не ни разбирайте погрешно, разбира се, че косматият ви другар оценява тези неща. Но, за да му покажете безкрайната си обич, необходимо е да „говорите“ на неговия език. Да, ние не общуваме с домашните си любимци чрез думи, а жестовете ни – макар с кристално ясно значение за самите нас, могат да останат незабелязани за четириногите ни другари. Но това съвсем не значи, че не можете да предадете любовта си по начин, който вашето куче да разбере. 

кучеСнимка: iStock

Предлагаме ви 5 идеи как да изразите истинските си чувства към вашето куче, които няма да оставят у него никакво съмнение относно вашата обич и преданост! 

Dogsandcats.bg
  • Разтриване на ушите

Случвало ли ви се е да почесвате домашния си любимец зад ушите само, за да откриете, че той притваря очи и бавно изпада в нещо като кучешки транс. 

Ушите на кучето ви са пълни с нервни окончания, които изпращат импулси през цялото тяло на животното, предизвиквайки освобождаване на ендрофини. Тези хормони действат като болкоуспокояващи и са естествени „лекарства“, които се освобождават, когато кучетата изпитват любов.

кучеСнимка: iStock

За това, когато показвате привързаността си към домашния любимец, разтривайки ушите му, можете да сте сигурни, че той разбира посланието!

  • Опитайте да храните кучето си от ръка

Някои експерти препоръчват, особено при малките кученца, да опитате храненето от ръка. Защо? Така показвате на вашето четириного приятелче, че може да разчита на вас за прехраната си, а междувременно - намалявате хранителната агресия у него. Освен това, това е интимно преживяване, споделен момент, който създава силна връзка между вас и домашния ви любимец. 

С порастването на кучето нуждата от хранене от ръка може и да изчезне, но предлагането на лакомства по време на тренировка все още е чудесен начин да демонстрирате на косматото си приятелче, че ви е грижа за него. Само не прекалявайте с количествата, разбира се!

куче човекСнимка: iStock

  • Просто му кажете, че го обичате!

Проучване, публикувано в сп. Science, е установило, че кучетата наистина разбират човешката реч. Или поне част от нея. 

За да достигнат до тези изводи, учените са използвали ядрено-магнитен резонанс, който е показал, че кучетата изпитват най-голямо щастие, когато слушат гласа на стопанина си, но не само с приповдигнат тон, но и включващ отделни похвални думи. Това предполага, че животните не само обичат да слушат тона на гласа ни, но и разпознават значението на някои от словата, които използваме. 

кучеСнимка: iStock

Така че, понякога просто да споделите с кучето си как се чувствате е чудесен начин да изразите любовта си. 

  • Обучете кучето си

Положителното подсилване е отличен начин да изразите обичта към домашния си любимец, а редовните тренировъчни сесии ще ви дадат тази възможност. Освен че ще заздравите връзката си, това ще ви позволи да представите на вашия четириног другар любимите му форми на мотивация, независимо дали се касае за храна, похвала или игра. И вашето куче постепенно ще види, че когато прави това, което се иска от него, то ще ви направи щастливи, а оттам – и за него ще има награди, които пък ще зарадват и него. 

кучеСнимка: iStock

Когато и вие, и четириногият ви спътник работите, за да се направите взаимно щастливи, и двамата показвате обичта си един към друг.

 

  • Научете какво казва вашето куче

Знаете ли, че много кучета не обичат да бъдат гушкани? И понякога наистина мразят, когато се обърнете директно към тях. А често, вярвате или не, нямат особено желание да се срещнат с вашите приятели или познати. 

куче целувкаСнимка: iStock

Домашните ни любимци изразяват много чрез езика на тялото, ако знаете какво да търсите. Ако научите как кучетата си общуват, то можете да намалите моментите и ситуациите, които карат животните да се чувстват стресирани и да работите върху това да ги карате да се чувстват спокойни. Това ще увеличи доверието на животното към вас и ще заздрави любящите ви отношения. 

Вижте още:

6 стоплящи сърцето начина, по които кучето показва, че ви обича

Защо кучето винаги толкова се радва да ви види

 

 

Виж още