9 неща, които трябва да знаете за Дого Аржентино

дого аржентино Снимка: iStock

О тглеждани да бъдат както ловци, така и семейни другари, Дого Аржентино безспорно са едни от най-впечатляващите и разпознаваеми кучета по целия свят. Силата, смелостта и упоритостта им потвърждават ловното им минало, докато тяхната лоялност, привързан характер и стабилен темперамент ги превръщат в прекрасни домашни любимци. За подходящ и отдаден собственик, който е готов да приеме предизвикателствата, които породата предлага. Защото,

бъдете сигурни в едно, необходим е специален човек, за да притежава това специално куче.

дого аржентиноСнимка: iStock

Dogsandcats.bg

Ето седем причини защо:

  • Потомци на бойни кучета

Първото очарователно нещо, което трябва да знаете за тази порода е, че представителите й са потомци на бойни кучета. Дого Аржентино идват от Аржентина, по-точно от Кордоба. Район, който се смята за роден дом на едно от най-добрите бойни кучета в света – бойното куче Кордоба. Едно от най-впечатляващите и опасни четириноги, които светът познава. 

дого аржентиноСнимка: iStock

Кордобското бойно куче днес е изчезнал вид. Може да се каже, че тези животни вече са надживели предназначението си, тъй като боевете с кучета са незаконни, а дори на местата, където до последно се провеждат тайно, се използват по-малки и по-незабележими кучета. Специалистите смятат, че тази вече изчезнала порода е използвана като основа при създаването на Дого.

  • В кръвта им има ДНК на 10 различни породи

Кордобското бойно куче може и да е основата, но това не е единствената порода, използвана за създаването на Дого Аржентино. Смесването на различни породи и създаването на нещо изцяло ново не е нещо необичайно в кучешкото царство. Хората са използвали селективно развъждане още от ранното опитомяване, за да се запазят, засилят или премахнат специфични черти на дадено куче. Именно нещо подобно се случва и с Дого Аржентино. 

дого аржентиноСнимка: iStock

За да се получи това уникално и мощно куче са използвани 10 различни породи. Някои – заради размера си, други – заради характера. Сред тях са: Испански мастиф, Боксер, Немски дог, Бултериер, Английски пойнтер, Пиренейски мастиф, Дог Бордо, Староанглийски булдог, Ирландски вълкодав и Кордобско бойно куче. 

  • Верни защитници на семейството си

Тези, които не са запознати с породата, може и да си помислят, че тези кучета не са подходящи за семейства с деца. Въпреки това, хлапетата и техните семейства се считат за част от глутницата и Дого ще направи всичко възможно, за да ги защити. Аржентино са упорити, но с адекватно обучение могат да се превърнат във фантастични домашни любимци! 

дого аржентиноСнимка: iStock

  • Дого Аржентино са създадени от един човек

Дого Аржентино са създадени само от един човек – д-р Антонио Норес Мартинез, известен лекар и запален любител на кучета. Обичта му към четириногите идва от семейството му и през 1928 г. той задава стандарт за новосъздадената порода, която нарича Дого Аржентино. 

Д-р Норес Мартинез използва различни кръстоски, за да създаде порода с характеристики, които смята за решаващи. Така той създава мощно, безстрашно животно, готово да защитава стопанина си. След смъртта му пътят към международното признание на породата е продължен от брат му д-р Августин Норес Мартинес. И до ден днешен Дого Аржентино е първата и единствена регистрирана аржентинска порода кучета.

дого аржентиноСнимка: iStock

  • Дого е ловно куче

Повечето от тези, които са се сблъсквали с породата през 30-те години на миналия век, я смятат за бойна. Въпреки че в това може и да има известен резон, поне в началото, основната употреба на Дого Аржентино е по-различна. И е свързана с хобито и страст на създателя й. А д-р Антонио Норес Мартинез бил страстен ловец.

Изостреното обоняние и инстинкти на породата бързо й печелят статут на верен помощник в лова на д-р Мартинез. И много скоро основното предназначение на Дого се трансформира – те вече се използват от аржентинците за лов на диви свине, пекари, пуми, леопарди и други опасни хищници. Дори днес те се използват за лов в родината си. 

дого аржентиноСнимка: iStock

  • Дого имат постижения и в други сфери

Тяхната упоритост, интелигентност, сила, мощно обоняние и издръжлива порода ги прави подходящи за работа в различни области. Освен лов, тези могъщи четириноги се използват и за търсене и спасяване на хора, военна и полицейска работа и дори – като служебни кучета. 

  • Смелостта е основно качество на Дого Аржентино

Правилно отгледаното и добре обучено Дого е упорито и ще се нахвърли на потенциалната си плячка с желание и ентусиазум. Но, както посочват от Dogo Argentino Club of America, смелостта, с която се отличават представителите на породата, съчетана с хищническия им инстинкт, формират един уникален и изключително стабилен темперамент. Освен това, те са безстрашни и никога няма да се откажат от предизвикателство.

дого аржентиноСнимка: iStock

  • Дого всъщност могат да бъдат страхотни домашни любимци… за правилните собственици

Дого Аржентино са лоялни, приятелски настроени и социални кучета. Те могат и имат желание да бъдат включени в различни семейни дейности, имат потенциала да се превърнат в игриви и привързани към човешкото си семейство домашни любимци. Дого защитават своите хора, така че ранната социализация и обучение при тях са изключително важни. Разбира се, това не е подходящо куче за неопитен стопанин или такъв, който не може или не желае да поеме необходимата за него отговорност.

дого аржентиноСнимка: iStock

  • Дого Аржентино са една от най-скоро признатите официално породи

Породата е призната за първи път през 2020 г., което я прави 195-тата порода, записана в АКС. Всъщност, Дого дори не се появяват в Съединените щати до 1970 г. Породата за първи път е официално призната от Аржентинския киноложки клуб през 1973 г. 

 

Виж още