Дого Аржентино

Дого Аржентино Снимка: Istock

Други имена

Dogo Argentino

Научно име

Canis lupus familiaris

Размери

65 см. 69 см.

Тегло

42 - 56 кг.

Живот

10 - 14 г.

Произход

Аржентина

История

Историята на Дого Аржентино ни отвежда през 30-те години на миналия век в Аржентина, където породата е създадена от д-р А. Норес Мартинез. За прародител на това куче се смята изчезналата днес порода „Бойно куче от Кордоба“, отглеждано заради ловния си инстинкт, интелект, физическа сила, преданост и емоционалност. За да е малко по-високо Дого Аржентиното, в селекцията са включени Немски дог, Голямо пиринейско куче, Дог Бордо и Ирландски вълкодав. 

Дого Аржентино официално е признато за порода през 1964 година, а през 1973 става известна в цял свят. Заради инстинктивната агресия породатае забранена за отглеждане в няколко страни в наши дни. Въпреки „лошата си репутация“ обаче, с правилната социализация и обучение, това куче може да бъде верен пазач и приятел на цялото семейство.

Външен вид

Дого Аржентино е голяма порода куче с внушителна външност, мускулесто тяло и солидна костна система. Мъжките представители на породата достигат до 69 см височина и 54 кг тегло. Очите му са тъмни, с бадемовидна форма. Носът е черен, главата е масивна – муцуната къса. Челюстта е силна,а захапката - здрава. Ушите са със средна големина, заоблени и висящи свободно. Опашката е дълга, дебела в основата си като постепенно изтънява. Крайниците на кучето са дълги и мускулести. Козината му е къса, оцветена в бяло. Допустими са малки черни петна по главата.

Характер

Интелигентно и чувствително, предано и изключително емоционално. Ключова особеност при отглеждането му са правилното възпитание и ранна социализация с хора и животни. Активно и любознателно по природа, Дого Аржентино най-много обича времето, прекарано със стопанина му да е свързано с различни активности. 

Dogsandcats.bg

Кучетата от тази порода се поддават лесно на обучение и не им отнема много време, за да разберат какво искате от тях. Макар че са интелигентни и нямат нужда от много повторения на командите, вроденият им доминантен характер и инат могат да бъдат лека спънка при тренировките. В никакъв случай не се препоръчва да използвате физическо насилие или наказания при дресурата на Дого Аржентино – това няма да доведе до желания резултат, може да озлоби кучето и да го накара да откаже да ви слуша.

Здраве

Кучетата от породата са здрави, но предразположени към ставна дисплазия, алергии и кожни заболявания. Поради селективното размножаване е възможна и появата на кучета с глухота. 

Грижа

Дого Аржентино е любвеобилен и предан приятел, подходящ за физически активни стопани, тъй като се нуждае от продължителни разходки навън, съчетани със силови игри. Това куче с радост ще излезе, независимо какво е времето! Ако харесвате породата то трябва да сте наясно, че това е ловно куче, което има нужда от постоянна и сериозна двигателна и умствена активност. Най-добре е ако се отглежда в двор, но в никой случай не трябва да се връзва с верига или въже – това може да го озлоби и агресира. Най-добре е Дого Аржентино да спи вътре, при семейството си вечер, защото като добър пазач то има нужда да е около стопанина си.

Козината на Дого Аржентино е къса и не се нуждае от специални грижи. Лесна за поддръжка, достатъчно е да го разресвате веднъж седмично със специална четка. По-добре е да пропуснете и честите бани, защото така само ще увредите козината му. Важно е редовно да проверявате ушите на любимеца си с цел предотвратяване на инфекции. Месечното подрязване на ноктите е задължително, както и регулярното почистване на зъбния камък.

Хранене

Поради размерите и физическата активност Дого Аржентино се нуждае от големи количества разнообразна храна. Немалка част от собствениците предпочитат БАРФ диета при отглеждане на питомниците си. Кучетата са с добър апетит, не проявяват капризност към храни. Менюто им трябва да е балансирано, с високо съдържание на протеини, витамини и калций -особено в периодите на израстване, бременност и кърмене.

Деца и домашни любимци

Въпреки "страшния" си вид Дого Аржентино се привързва към децата от семейството и е добър пазач. Може да прояви любопитство към непознати, което неправилно да се тълкува като агресивно поведение. Въпреки че по принцип живее в глутница, Дого Аржентино са склонни да проявяват агресия към представители на други породи. 

Често възприемат различните видове животни като потенциална плячка – за да избегнете нежелани инциденти, задължително го водете на повод. С котки и по-дребни домашни любимци съжителства трудно и то само, ако са израснали заедно.

Размер

Енергичност

Игривост

Гласовитост

Привързаност

Интелигентност

Дресировка

Разбира се с други животни

Разбира се с други кучета

Разбира се с непознати

Разбира се с деца

Нужда от упражнения

Бдителност

Грижа за козината

Още породи кучета

Виж още