7 породи кучета, които се социализират най-трудно

американски булдог Снимка: iStock

П овечето хора предпочитат да си вземат у дома куче, което е дружелюбно и приятелски настроено към други четириноги. Понякога обаче, това не се случва. Всъщност, една от най-честите причини, поради които собственици на домашни любимци се свързват с професионални треньори и дресьори е поради кучешката агресия. 

Много породи наистина се радват на компанията на други себеподобни, но има и такива, на които това не им е никак приятно. При някои четириноги това е генетично заложено, при други водеща роля играе темперамента. 

Ако търсите порода, чиито представители се разбират добре с други кучета (в случай, че след време обмисляте да вземете още едно животно у дома) – предлагаме ви списък от 8 породи, които да избягвате.

Dogsandcats.bg

Техните представители са известни с това, че не са социални, не обичат да играят с други кучета и ако нямате против да имате единствено куче, което иска вниманието ви само за себе си и няма интерес към игри с други себеподобни – тук може би ще откриете своя бъдещ космат приятел:

Една от най-известните японски породи работни кучета. Първоначално са използвани за лов, борба и охрана. И до днес това е белязало техния темперамент и въпреки че са по-послушни от преди, Акита са известни с това, че са агресивни към други кучета – особено ако са от същия пол. Тази порода не се препоръчва за стопани без опит, а ако се спрете на нея следва да знаете, че в дома си ще имате куче с доминантен характер.

АкитаСнимка: iStock

Американският булдог произлиза от Староанглийския булдог. Породата в миналото е използвана като куче за лов на диви прасета и други по-едри животни. Тези кучета са дълбоко лоялни към семейството си, а охраната на членовете му приемат за своя най-важна мисия. Известни са с това, че не са приятелски настроени към други кучета и рядко ще ги видите да играят заедно в близкия парк.

американски булдогСнимка: iStock

Породата идва от Северен Китай, където тези кучета са използвани за различни цели – пастирство, лов, охрана и теглене на шейни. Лоялни и силно привързани към човешкото си семейство, те предпочитат да са единствените домашни любимци в дома ви. 

Чау Чау трябва да бъдат много добре социализирани в началото на живота си, тъй като имат склонност да бъдат агресивни както към други кучета, така и към хора.

чау чауСнимка: iStock

Както подсказва и името, породата е селектирана в Аржентина като бойно и ловно куче за едър дивеч. Въпреки че през последните години представителите й се отглеждат и като домашни животни, а темпераментът им значително е омекнал, те все още могат да бъдат агресивни към други кучета. Не се препоръчва да ги оставяте сами в компанията на по-дребни животни, а ранната им социализация е особено важна. 

дого аржентиноСнимка: iStock

Една от най-старите породи териери, първоначално отглеждани за лов, те се радват на компанията на хората, но същото не може да се каже и спрямо отношението им към други четириноги. 

Ирландските териери са известни с това, че са агресивни към други кучета, но ранната социализация и обучението ще сведат до минимум възможните инциденти.

Въпреки мини размера си, тези кученца обикновено не се препоръчват за начинаещи собственици именно поради агресивното им поведение към други животни. Те са много своенравни, горди, независими и се нуждаят от много повече упражнения, отколкото размерите им предполагат. Игрите със стопанина им са истинско щастие, а лоялността им ги прави чудесни спътници и за по-възрастни хора.

пинчерСнимка: iStock

Голяма порода тип мастиф от Япония, тези кучета в миналото са отглеждани за бой. Поради това те са изключително агресивни към кучета, тъй като единствената им работа изисква тази характеристика. За съжаление, тази порода се среща доста рядко и е забранена в много страни извън Япония поради своята бойна история. 

Тоса ИнуСнимка: iStock

 

Виж още