Ако кучето обича да ближе краката ви, считайте се за голям късметлия!

куче Снимка: iStock

А ко споделяте дома и живота си с куче, то със сигурност сте забелязали, че близането играе голяма роля в начина, по който четириногите си взаимодействат със света около себе си. Според специалистите по кучешко поведение, облизването е невербален начин за домашните ни любимци да изразят своите любов, доверие, грижа и подчинение в рамките на глутницата. А тя, разбира се, обхваща и членовете на човешкото им семейство. 

Кучетата често показват обич и привързаност, като облизват лицата и ръцете на стопаните си, но какво да кажем за краката? И докато някои хора намират това за симпатично, ако имате силен гъдел, например, този жест на косматия ви другар може да предизвиква леко неудобство. Независимо дали обичате или мразите обаче –

трябва да се смятате за късметлия, ако кучето ближе краката ви! Защото това е знак на уважение към вас и ролята ви в глутницата.

Dogsandcats.bg

В своя статия, публикувана в Daily Dodo, ветеринарният лекар д-р Елизабет Стилоу от Училището по ветеринарна медицина на Калифорнийския университет споделя, че кучетата вероятно ближат краката на стопаните си и като част от социално поддържащото им поведение. 

кучеСнимка: iStock

„Като приятел, с който заедно си правите маска за лице, лакирате се или сплита косата ви, кучето показва любовта си, като се грижи за кожата ви. В конкретния случай – тази на краката“, коментира Стелоу.

Други причини, поради които кучетата ближат краката ви

Домашните любимци общуват чрез облизване, това им помага и да анализират средата, в която се намират. Те имат допълнителен сетивен орган (Якобсонов или Вомероназален орган), който им позволява да усещат вкус и мирис едновременно, предоставяйки им по този начин още повече информация. Може да ви звучи леко отблъскващо, но според Американския киноложки клуб потните, миризливи крака са пълни с биологична информация, като например феромони, което ги прави изключително привлекателни за кучетата. 

За това, ако косматият ви другар е обсебен да ближе краката ви, това вероятно е комбинация от потен вкус на сол, съчетан с поведение, търсещо внимание, твърди ветеринарният лекар Гари Рихтер в своя статия за Readers Digest. Обикновено стопаните на четириноги реагират на облизването на краката, като се смеят или крещят на животното да спре. Независимо дали е положително или отрицателно, кучето ви е изпълнило мисията си да привлече вниманието ви. И за това то ще продължи да ближе краката ви и в бъдеще, коментира още Рихтер.

кучеСнимка: iStock

Какво да направите, ако искате да спрете навика на облизване на краката

Ако по една или друга причина не ви допада домашният любимец да облизва краката ви, можете просто да станете и да напуснете стаята. Вариант е и да пренасочите вниманието на животното, като му предложите любимо лакомство или играчка.

Можете да използвате положително подсилване, когато кучето спре да ви ближе, за да възнаградите желаното поведение. А ако поведението стане твърде натрапчиво, най-добре е да се консултирате с ветеринарен лекар, тъй като може да се касае за основен здравословен проблем.

кучеСнимка: iStock

Други сладки начини, по които кучетата показват обич и уважение към собствениците си

  • Носят ви любима играчка

Ако вашето куче ви посреща на вратата с любимата си играчка в уста, считайте го за чест! Това е не само знак за обич, категорични са специалистите, но и жест, който разкрива колко силно е привързано животното към вас. А в случай, че четириногото постави любимата си топка или плюшка в краката ви, считайте го за комплимент и възнаградете животното с усмивка, отделяйки му малко време за игра!

  • Опира се на вас

Повечето кучета се радват на социалните контакти и взаимодействия с любимите си хора. И докато при по-малките четириноги това е значително по-лесно – достатъчно е да се качат на дивана до вас и да се сгушат, то по-големите кучета предпочитат да облегнат тежестта си на вас. Или да седнат на краката ви като начин да покажат своята обич.

куче човек щастиеСнимка: iStock

  • Поставяне на лапа в скута ви

За някои кучета е достатъчно просто да се сгушат до любимия си собственик на дивана. А като допълнение – те обичат да протягат лапа, с която да го подпират или побутват като начин, да покажат своята любов и преданост. 

  • Следване на лидера

Някои породи кучета са по-склонни да следват стопаните си наоколо, отколкото други. Това важи най-вече за тези четириноги, които са били отглеждани от векове, за да са в помощ на хората. Една от причините работните породи да правят това е просто, защото се радват на компанията на любимите им човеци.

Последни мисли за облизването на краката...

Няма съмнение, че връзката, която имаме с домашните си любимци е уникална и специална сама по себе си. Освен ползите за здравето ни обаче, играта и моментите на нежност, които споделяме с домашния любимец, са сред неповторимите предимства, които ни осигурява животът с куче. Така че, следващият път, когато се гушкате до косматия си другар, кажете му, че го обичате и му благодарете, че е част от живота ви!

куче човекСнимка: iStock

Вижте още: 

Защо кучето рита с крак след като се изходи

Защо кучето обича да дремва под завивката ни

Виж още