Безопасно ли е да почерпим кучето с авокадо

куче Снимка: iStock

В сички знаем, че авокадото е от полезните храни, в които се съдържат така здравословните мастни киселини, които обогатяват менюто ни и спомагат за добрата ни форма. Дали обаче кучетата ни могат да ядат авокадо? И до колко е безопасно да почерпите домашния си любимец, докато си правите любимата салата или тост – с едно тънко парченце? 

За съжаление, 

няма кратък отговор на въпроса дали можем спокойно да даваме авокадо на четириногия си другар. В някои случаи това може да му повлияе зле, докато в други – приготвено правилно, авокадото може да не носи рискове при консумация от кучета. 

Dogsandcats.bg

Голяма част от споровете (да, представете си, има такива!) около авокадото се отнасят до токсина персин, съдържащ се във всички негови части. Особено наситен е той в недобре узрелите плодове. Този токсин е особено опасен за големи животни като крави и говеда, но засяга и птиците.

кучеСнимка: iStock
 

Кучетата, както впрочем и хората, са доста устойчиви на персин. За това и ако дадете малка част от узрял плод без кожата, стъблото, костилката или листата на четириногия си приятел, обикновено няма опасност за здравето му. Дори напротив – може да има и някои ползи. Въпреки това – ситуацията е различна при всяко куче. За това е добре да се консултирате с ветеринарния си лекар преди да почерпите четириногото дори и с една хапка авокадо. 

Има ли хранителни ползи авокадото за кучетата?

Зрелият, апетитно зелен плод на авокадото съдържа много полезни хранителни вещества, които могат да се отразят благотворно и здравословното състояние на домашния ви любимец. То дори се съдържа в някои видове органична кучешка храна, разбира се – в малки количества. 

Авокадото е източник на витамините А, В6, С и Е, богато е и на фибри, които са полезни за храносмилането, мастни киселини – за кожата и козината, както и други вещества като фолиева киселина, ниацин, калий и антиоксиданти, които се борят срещу болестите и засилват имунната система.

Всички сме чували, че в него се съдържат „добри мазнини“, което помага за понижаване на холестерола. Въпреки това, както казват някои хора с леко повдигане на веждата „твърде хубаво не е на хубаво“. Защото кучета, които консумират твърде много мазнини, могат да развият панкреатит. 

Вижте още: Панкреатит при кучетата

Категорично не се препоръчва да включвате авокадо в менюто на домашния си любимец ако има диагностицирано медицинско състояние, което изисква да спазва диета с ниско съдържание на мазнини. При някои четириноги с по-чувствителен стомах пък, може да се стигне до стомашно-чревно разстройство, повръщане или диария, ако ядат по-голямо количество авокадо. 

кучеСнимка: iStock

Опасно ли е авокадото за кучето ми?

Представяме си ситуация, в която се разсейваме за момент, докато режем авокадо за салатата си и част от него пада на земята. Разбира се, на пода в кухнята до нас се намира и домашният ни любимец, който без да мисли го изяжда. Имаме ли причини за притеснения в този случай?

Персинът – веществото, което се съдържа в авокадото и което, както споменахме, е силно токсично за предимно за прици и едри говеда, присъства във всички части на авокадото. В зрелите плодове обаче, неговите нива са сравнително по-ниски, отколкото при по-зелените плодове. 

За това, ако кучето ви е консумирало част от добре узрял плод, вероятността от отравяне с персин е изключително ниска. Въпреки това – потенциалните рискове карат голяма част от стопаните на четириноги да не включват авокадо към менюто на питомците си.

Основната опасност за кучетата, които са консумирали авокадо, идва от стъблата, кожата и костилката. Те са трудни за смилане, могат да доведат до стомашно-чревни запушвания и да причинят сериозни усложнения на косматия ви другар. 

кучеСнимка: iStock

Освен това – твърдата ядка представлява и опасност от задавяне, защото колкото и силна челюст да има домашният ви любимец, той трудно може да я разцепи на две. За това – не е безопасно и не се препоръчва да оставяте кучето си да яде тези части от авокадото. 

Дори плодовете, които са дадени правилно, могат да причинят стомашно-чревно разстройство при някои кучета, особено сервирани в големи количества, а високото съдържание на мазнини не е полезно при четириноги с определени медицински състояния.

Както при почти всяка човешка храна, има вероятност и домашният ви любимец да се окаже алергичен към авокадо. В случай, че забележите признаци на алергична реакция при вашия питомец – включително кихане, кашляне, подуване на части от тялото, треска или затруднено дишане, не губете време да се свържете с ветеринарния си лекар.

кучеСнимка: iStock

Ако все пак решите да почерпите с авокадо домашния си любимец, изберете органично (био), добре узряло авокадо, в което не се съдържат добавки или химикали. Задължително отстранете прецизно костилките, ципите и стъблото. Можете да го дадете на животното под формата на лакомство или да го намачкате в храната му. 

 

Вижте още: 

10 най-вредни храни за кучето ни

Можем ли да даваме на кучето си ядки

 

Виж още