Чувстват ли кучетата вина или срам

куче вина Снимка: iStock

К учетата са известни със своята лоялност, привързаност и игривост. Колкото и да ги обичаме обаче, нашите космати другари могат да бъдат палави и да проявяват нежелано поведение от време на време. След поредната беля и унищожен чифт обувки, може би сте си задавали въпроса: Чувстват ли се зле, когато го правят? Като стопанин на куче вероятно се замисляте върху дълбочината на емоциите на четириногия си другар.

куче винаСнимка: iStock

За това ви предлагаме да разгледаме малко по-обстойно въпроса:

Могат ли кучетата да изпитват вина или срам?

Важно е да уточним, че кучетата не притежават същата сложна гама от емоции като хората.

Dogsandcats.bg

Въпреки че може да не изпитват вина или срам по същия начин, по който ги изпитваме ние, четириногите ни другари могат да проявят поведение, което може да наподобява тези емоции,

видяно и оценено през погледа и призмата на страничен наблюдател. 

Признаци на вина и срам при кучета

Въпреки че, както споменахме, домашните ни любимци не изпитват вина или срам, те могат да проявят поведение, което погрешно или неправилно се изтълкува като такова. Някои често срещани признаци включват: 

  • Избягване ("скатаване")

Когато кучетата са направили нещо лошо (демонстрирали са нежелано от стопаните им поведение, като дъвчене на обувки), те може да усетят вашето недоволство от стореното и да избягват директен зрителен контакт с вас. Това поведение е по-скоро отговор на възможните негативни последици, отколкото реално истинско чувство за вина или срам.

куче винаСнимка: iStock

  • Език на тялото

Кучетата могат да демонстрират физически признаци, които наподобяват вина или срам, като сведени уши, прибрана между задните крака опашка или прегърбена поза. Всички сме виждали прословутия „виновен“ или „гузен“ поглед. Въпреки това, тези действия често отразяват страх, безпокойство или подчинение, а не разбиране за неправомерни действия.

  • Търсене на утеха

След като са извършили действие, за което знаят, че е нежелателно, кучетата могат да се обърнат към стопанина си, демонстрирайки покорно поведение, опитвайки се да изглеждат уверено. Това поведение е по-скоро инстинктивен отговор в търсене на защита, отколкото чувство за вина или срам. 

куче винаСнимка: iStock

Вижте още: Защо кучетата толкова обичат да дъвчат обувки

Как да разчитаме правилно кучешките емоции

Въпреки че кучетата може да не изпитват точно вина или срам, изключително важно е да се научим да разпознаваме и уважаваме тяхното емоционално благополучие. Ето няколко съвета за справяне с емоциите на домашния ви любимец:

  • Положително подсилване

Съсредоточете се върху възнаграждаването на желаното поведение с лакомства, похвали и време за игра. Този подход насърчава кучетата да повтарят дадено положително поведение и спомага за изграждане на силна връзка между стопанина и домашния му любимец. 

куче винаСнимка: iStock

  • Ясна комуникация

Кучетата се радват на последователна и ясна комуникация. Използвайте прости команди и логични, последователни знаци, за да направлявате ефективно поведението на косматия ви другар. И той да възприеме какво се иска от него и кое не е желателно да прави, без да има колебания. 

куче винаСнимка: iStock

  • Обучение и социализация

Инвестирайте време за обучение и осигурете достатъчно възможности за социализация на домашния си любимец. Това помага на кучетата да разберат границите, изгражда тяхната увереност и намалява вероятността за нежелано поведение. 

Докато кучетата ни може и да не притежават капацитета да изпитват вина или срам, подобно на хората, те са способни на различен набор от емоции. Поведението, което често преписваме на вина или срам при четириногите, по-вероятно се корени на страх, безпокойство или подчинение. А понякога всичко това е просто реакция на нашите емоции. 

куче винаСнимка: iStock

Като отговорен стопанин на куче, от решаващо значение е да осигурите на питомеца си любяща среда, да разберете индивидуалните му нужди и да се съсредоточите върху положителното подсилване, за да насърчите дълбока и силна връзка помежду ви. Подхождайки към емоциите на питомеца ви с необходимите емпатия и последователност, можете да сте спокойни, че кучето ви води щастлив, здравословен и емоционално балансиран живот. 

Вижте още: 

Чувстват ли кучетата вина, когато изглеждат гузно

Могат ли кучетата да лъжат

 

 

 

 

Виж още