Цветята, които няма да навредят на кучето ви

куче цветя Снимка: iStock

Т ова, че имате куче, не означава, че не можете да имате и красив двор. Или ароматни цветя, разположени в най-слънчевите ъгли на дома си. Защото, ако сте сред любителите на растенията, то знаете, че няма нищо, което да замени тяхната свежест и уютът, който създават.

Да, някои са отровни, но цветята, безопасни за кучетата ни, съществуват! И те могат да бъдат красиво допълнение към вашия дом или градина. Държим да започнем обаче с уговорката, че въпреки че някои растения се считат за нетоксични, най-добре е да не давате възможност или да насърчавате косматия си другар да ги яде.

куче цветяСнимка: iStock

Цветя, безопасни за кучета

Има голямо разнообразие от цветя, които можете да отглеждате и които са безопасни за домашния ви любимец. По-популярните от тях включват рози, камелии, слънчогледи, маргаритки, метличина и невен.

Dogsandcats.bg

Обърнете внимание, че е необходимо да сте една идея по-внимателни, когато става въпрос за подаряване на флорална композиция на собственик на куче, тъй като често използваните за букета цветя могат да бъдат токсични за животното. И въпреки че саксиите и вазите могат да се държат на недостъпно място, най-добре е да се спрете на растения, които доказано няма да разболеят четириногото, ако се докопа до тях. Защото, нека си го признаем, инциденти се случват. 

куче букетСнимка: iStock

Сред безопасните и (поне по наше мнение) - едни от най-красивите цветя, които често се срещат в букети, са: гербер, орхидея, фрезия, жасмин, лизантус.

Отровни растения за кучета

Есенният минзухар, бегония, хризантема, нарцис, здравец, ирис, лилия, момина сълза, лютиче, лале, карамфил, далия, перуника, лавандула и зюмбюл са сред най-често срещаните цветя (и луковици), които са силно отровни за домашни любимци.

Цъфтящите храсти също са красиви, но имайте предвид, че те също могат да разболеят кучето ви. Азалията, хортензията, олеандърът и божурите също са токсични за четириногите. Ако искате да добавите определен цветен акцент към двора или верандата си, но не сте сигурни дали е безопасно, консултирайте се с ветеринарния си лекар. И във всички случаи – отделете време, за да проучите.

Ако смятате, че кучето ви е погълнало някое от изброените цветя, не губете време, за да го заведете в близката спешна клиника. Следете за симптоми на отравяне, включително летаргия, загуба на апетит, прекомерно лигавене, повръщане, диария, гърчове, треперене и/или ускорен пулс. 

куче цветяСнимка: iStock

И накрая, с риск да се повторим, въпреки че някои растения са безопасни за кучета, всяко цвете може да предизвика дразнене, ако косматият ви другар реши да закуси с него. Вземете необходимите предпазни мерки, за да държите растенията в дома си на недостъпни места. 

Натурални средства за отблъскване на кучетата

Сред естествените методи за отблъскване на кучетата са цитрусите – просто поставете няколко резена, в саксията или градината. Оцетът също е добър репелент за четириногите, но не трябва да се прилага директно върху растенията, тъй като може да ги увреди. Вместо това – накиснете филтри за кафе или чорапи в оцет и ги поставете около цветята, които искате питомецът ви за избягва. 

Използвайте кутии, сандъчета, които се закрепят нависоко или висящи кошници – така ще запазите цветовете далеч от погледа и обсега на четириногия си другар. 

куче цветяСнимка: iStock

Вижте още: 

Да превърнем двора в безопасно място за кучето ни

Как да обезопасим балкона за кучето си

Виж още