Да превърнем двора в безопасно място за кучето ни

куче Снимка: iStock

С първите слънчеви пролетни дни, за всички стопани на кучета, които живеят в къща идва момент, когато се налага да се погрижат и за двора си. Може би не сте се замисляли, но има много неща в това пространство, които биха могли да представляват опасност за домашния ви любимец. И нашата работа, като отговорни собственици на четириного, е да се уверим, че местата, където то играе, разхожда се, излежава се на слънце или върши своите работи, са възможно най-безопасни.

Ветеринарните лекари потвърждават, че всяка година през пролетта се повишава броят на животните, влезли в опасен контакт с инсектициди, токсични плевели или други отровни за кучетата растения. И с това далеч не се изчерпват всички опасности, с които животното може да се сблъска в двора ви. 

Ето няколко неща, които да имате предвид и за които да се погрижите, за да направите това пространство по-подходящо за косматия ви спътник.

  • Избягвайте токсичните растения

Когато освежавате или засаждате нови попълнения в двора си, добре е да имате предвид, че някои популярни растения са отровни за домашния ви любимец.

Dogsandcats.bg

кучеСнимка: iStock

Сред най-често срещаните у нас са азалиите, саго палмите и рододендроните, които са токсични за кучета и котки. Палмите, както и дивите гъби могат да причинят чернодробна недостатъчност на животното, докато рододендроните, момините сълзи, олеандърът, азалиите, розовия залив, каланхое и напръстица засягат сърцето.

Когато ходите на гости при приятели, които имат двор, не е добра идея да оставяте домашния си любимец без надзор именно, защото няма как да сте сигурни какви цветя и растения има в него. Не пускайте кучето да се разхожда и извън тревните площи.

Вижте още: 10 популярни домашни растения, токсични за кучетата

  • Помислете пак относно инсектицидите

Инсектицидите са много опасни за домашните ни любимци, за това– винаги съхранявайте пестицидите на места, недостъпни за кучето ви. 

Не забравяйте да четете внимателно етикета на производителя относно правилната употреба и съхранение на тези препарати, благодарение на които дворовете ни са красиви и зелени.

Сред най-опасните инсектициди, на които кучето ви може да се натъкнеса – отрова за охлюви (металдехид), стръв за мухи с метомил, примамка за къртици или попови прасета с цинков фосфид, отрова за плъхове и системни инсектициди, които съдържат дисистон или дисулфотон. 

кучеСнимка: iStock

  • Торовете са за растенията, а не за животните

Знаем, че благодарение на торовете почвата в любимата ни градина се подсилва, а оттам – тя изглежда зелена и свежа. Но те могат да са много токсични за кучетата ни и при консумация да причинят проблеми с храносмилателния им тракт. 

Уверете се, че спазвате инструкциите и оставяте подходящото време след като сте наторили почвата и растенията в двора си, преди да оставите домашния любимец да се развихри. 

  • Внимавайте с компоста

Хранителните и градинските отпадъци, които много хора компостират в двора си, са отлична добавка към почвата в градината, но в зависимост от това какво поставяте в компоста, някои храни могат да създадат проблеми на любимото ви куче.

Такива са кафето, плесенясалата и стара храна, люспи и семки от плодове и зеленчуци, стъбла, обелки и дръжки, които са токсични за кучета и котки.  

  • Приберете инструментите

Ако имате куче, то е добре да знаете, че всички градински инструменти трябва да са прибрани на безопасно място, а не произволно разхвърляни по земята. Може да не ви изглежда страшно, но гребла, мотики или лопати могат да бъдат опасни за домашния ви любимец, които в играта или еуфорията си най-вероятно може и да не ги забележи. 

кучеСнимка: iStock

Наранявания на очите, лапите или носовете в следствие на контакт с ръждясали, остри инструменти, крият рискове и от тетанус – в случай, че пробият кожата на кучето ви. 

  • Намалете скривалищата на бълхи и кърлежи

Бълхите и кърлежите обикновено стоят скрити във високи храсти, купи с трева или листа, кротко изчаквайки кучето ви да мине оттам, за да се закрепят за него. За това е важно да поддържате тревните площи окосени, а ненужната зелена маса – събрана в чували или изхвърлена. 

 

Вижте още: 7 любими места на кърлежите по вашето куче

Виж още